Teringin rasanya nak makan gulai daging salai. Tengok dalam fridge masih ada lagi...sebenarnya tengah cari bacang muda...kalau masak dengan bacang muda memang power tapi puas cari sana sini tak jumpa...bukan musim buahnya...lastly masak dengan pucuk ubi beli yg di Jusco semalam...power jugak...
Bahan-bahan'
1/2 kilo daging salai
1 ikat pucuk ubi
1 inci kunyit hidup
3 batang serai dititik
25 - 30 biji cili api - ikut suka
1 biji kelapa
Garam secukup rasa
Cara memasaknya;
Hiris daging salai nipis. Pilih daun pucuk ubi yang lembut dan muda kemudian simpulkan. Kisar cili api dengan kunyit hidup hingga lumat. Masukkan daging salai bersama cili yang telah dikisar berserta serai yang telah dititik dalam kuali or periuk. Kecutkan sehingga daging empuk. Letak air jika daging masih keras. Setelah daging lembut masukkan santan. Biarkan ia mendidih sebentar dan kemudian masukkan pucuk ubi yang telah disimpul tadi serta garam secukup rasa. Kacau selalu supaya tidak naik minyak. Setelah pucuk ubi empuk padamkan api.
Pucuk ubi yang telah disimpul
Selamat Mencuba. Sekali cuba pasti nak lagi......hehehehehe....:))
No comments:
Post a Comment