Ruang Iklan

Monday, 21 September 2015

MEE BANDUNG UDANG GALAH - Bisik-Bisik Restoran.....perghhhhhh....

Assalamualaikum semua....sajer bukak cerita lama....bukan la bertahun yer...hanya dua tiga bulan yang lepas punya aktiviti....baru dapat masukkan entri....Restoran Bisik-Bisik ini terletak di Kerubung, Melaka...tak jauh dari Masjid Cina tu...tau tempat ni pun dari kawan baik yang tinggal di Taman Kerubung ni...bila sampai di restoran ni, macam tak ada yang specialnya...hiasan pun tak ada yang menarik...memang simple sangat..


Banner besar tergantung depan restoran
Menu...sorry..blurr sikit...
En.hubby order roti bakar dan kacang pool...not bad!
 
Yes....aku punya.....seeeeee..........wallaaaaaaaaaa
 
Posing belah sini plak...besarrrrr gilerrr....peuh pinggan....ni gred A yer...
 
En.hubby order juga mee bandung biasa....
 
besarkannnnnnnn........
 

sayang plak nak makan.....huhuuhu
 
Akhirnyerrr yang sayang dah tinggal kulit jer.....hahahahaha...
 
 
Memang puashati sangat dapat makan mee bandung di Restoran Bisik-Bisik ni....memang sedap......walaupun harga agak mahal tapi memang berbaloi.....

Tuesday, 4 August 2015

SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI.....:d

Assalamualaikum.....rasanya masih  belum terlambat untuk mengucapkan Selamat Hari Raya kepada pembaca blog suam-suam kuku ini.....ampun dan maaf diminta sekiranya sepanjang berbloging ada terkasar bahasa, rasa terkecil..terkucil.....apa-apa la yer.....sesungguhnya yang baik tu datang dari Allah dan yang buruk tu datang dari hambanya ini.....
 

 
Agak lama tak masuk entri dalam blog ini....masa yang sentiasa tidak mengizinkan....ingatkan selepas mengambil keputusan untuk menjadi "Freelance" semenjak Mei 2015 akan ada banyak masa untuk berbloging....hmmm...ternyata sangkaanku meleset terus....memang tak ada kesempatan langsung untuknya....ada sahaja yang menghalang....
 
InshaAllah....selepas ini akan terus memasukkan entri seperti biasa....tunggu yer.....ada beberapa resepi dan tempat makan yang best-best untuk dikongsi bersama....tungguuuuuuuuu.....

Wednesday, 15 April 2015

Apple Crumble Pie.....

Assalamualaikum....ada waktu terluang sikit boleh la aku menghapdet blog suam-suam kuku ini...Apple Pie Crumble ni dah lama aku buat ...belek-belek ada beberapa entry di folder draft tak berhapdet....sebelum ini pernah buat..masa tu acuan pai yang betulnya tak ada..jadi rupa parasnya kurang cantik....ini memang acuan untuk pai sebenar...tak la cantik sangat tapi nampak lagi kemas rupanya....yer ker? huhuhuuu...ok...jom tengok resepi la yer....
 
 
Bahan -bahan; (Pastry)
 
500grm tepung  gandum
250gram butter sejuk dari peti ais
2 sudu besar gula aising
1 sudu kecilesen vanilla
2 biji telur gred C
 
Cara membuat pastry;
 
Gaul tepung dengan butter sejuk (potong kecil2 butter tu dulu) , ramas2 hingga jadi seperti serbuk roti. Masukkan gula aising, gaul lagi...gunakan tangan jer yer...kemudian masukkan telur dan esen vanilla. Gaul hingga doh tak melekat kat tangan..kalau terlembik tambah tepung lagi. Bungkus dengan cling plastik, masukkan dalam peti ais (bukan tempat beku yer) sekurang-kurangnya sejam. Kalau simpan semalaman dalam peti ais pun tak apa.
 
Canai doh  jangan terlalu nipis atau terlalu tebal...agak2 la yer...kemudian masukkan dalam acuan pai. Sebelum tu panaskan oven terlebih dahulu suhu 175'C. Bakar pai lebih kurang 10minit kemudian keluarkan. Seperti biasa letakkan bahan yang berat seperti kekacang ker..beras ker semasa nak bakar pai supaya pai tidak mengelembung ke atas.
 
Filling;
 5 biji epal (nak sedap epal hijau - kupas kulit potong dadu)
 2 sudu besar gula perang
 2 sudu kismis
 2 sudu besar butter
 2 sudu besar tepung jagung
 1/2 sudu kecik serbuk kulit kayu manis
 secubit garam
Cara memasaknya;
 
Panaskan butter, masukkan kesemua bahan kecuali tepung jagung. Gaul sebati semua dan akhir sekali taburkan tepung jagung. Masak hingga agak kering, lembab2 sikit gitu, keluarkan dan sejukkan.
 
Bahan C (Crumble)
  80gram tepung gandum
 40 gram butter sejuk
 40 gram gula castor
 
Satukan kesemua bahan, ramas seperti jadi serbuk  roti.
 
Masukkan inti epal dalam pai yang telah dibakar sebentar tadi. Kemudian taburkan crumble di atasnya. Bakar semula hingga crumble bertukar menjadi warna keemasan. Angkat dan hidangkan. 
 
Macam-macam bentuk pai aku buat..ada yg bulat..ada yg empat segi....almaklum teruja sewaktu membeli acuan pai ni....hihihi
Kebetulan ada kawan datang di rumah...dapatlah beliau menjamu pai epal ni...siap dapat sebijik bawak balik...hihihihi 

Syiokkkk makan ketika panas-panas...walllaaaaaaaaaaaa....

Friday, 10 April 2015

PUDING BUAH LEMAK MANIS....istimewa dari Kundasang...

Kalau setiapkali kami berkunjung ke Kundasang, aku pasti akan beli buah lemak manis di gerai jualan waktu petang di tepi jalan. Kundasang memang tempat yang sangat menyeronokkan untuk bercuti seperti di SINI. Baru-baru ni kawan pergi bercuti di sana, dapatlah aku kirim buah lemak manis ni...buah ni banyak ada di Sabah dan juga Filipina. Selalunya aku buat air...tiba-tiba datang idea nak jadikannya puding plak.....hihihi....tak susah pun....
 
 
Bahan-bahan;
 
3 biji buah lemak manis
1 kotak serbuk agar2 nona
1 cawan gula
1 biji lemon - ambik jusnya
2 cawan susu cair
2 cawan air air
 
 
Kupas kulit buah lemak manis ini., belah buang bijinya...
kemudian dikisar bersama dengan 2 cawan air.
 

 Satukan bahan kisar dengan gula. Masak hingga mendidih kemudian baru masukkan serbuk agar-agar, diikuti susu. Biarkan mendidih sebentar, kemudian baru masukkan jus lemon. Angkat dan masukkan dalam acuan. Sejukkkan.
 

Sedap sangat makan sejuk-sejuk....rasa lemak-lemak manis....
 
Selamat Mencuba!!

Chocolate Pie

Terliur tengok gambar pie coklat kawan kat fesbuk....terus google cari resepi...tapi aku dah lupa blog mana yang aku ambik...sebab memang banyak sangat resepi yang ada...untuk pastri aku guna resepi ku sendiri....cuma bab filling tu aku ikut resepi yang di blog aku dah lupa...


Bahan-bahan;

1cawan tepung gandum
125grm butter sejuk dari peti ais
1 sudu besar gula aising
1 biji telur gred C
1/2 sudu kecil esen vanilla

Ramas tepung bersama dengan butter hingga jadi seperti serbuk roti. Masukkan gula aising, gaul lagi kemudian pecahkan telur dan masuk esen vanilla. Uli hingga doh tidak melekat di tangan. Bungkus dengan cling plastik, masukkan semula dalam peti ais (bukan ditempat beku) lebih kurang sejam. Kemudian barulah dicanai dan masukkan ke dalam acuan pai. Adunan ini memang cukup2 untuk dua biji pai.

 Panaskan oven terlebih dahulu. Cucuk dengan garpu bahagian bawah pai.
 Untuk mengelakkan pai naik ke atas, letak walnut di atasnya ketika di bakar. Alas walnut dengan aluminum foil..kalau tak walnut melekat la plak kan... Bakar dalam 10minit shj dengan suhu 175'C pastu keluarkan.
 
 
Filling;
 
1 tin susu pekat
1/2 cawan serbuk coklat (aku suka van houten..hurmmm)
2 biji telur
 
 

 Satukan kesemua bahan
 Masak di atas api kecil, kacau tanpa henti supaya tidak melekat, masak hingga adunan pekat dan berkilat.
 Curahkan filling coklat di atas pai yang dibakar sebentar tadi. Isi penuh-penuh. Bakar semula lebih kurang 20 minit atau hingga filling coklat di atas kelihatan keering sedikit.
 Hiaskan dengan walnut cincang di atasnya.. 

  dah siap.....
 

 nyamm..nyammmm.....:D
 
Memang sedap sangat coklat pai ni...nak buat pun senang....anak-anak mesti suka....orang tua pun suka....hihihihi.....

MURTABAK CHEESE MAJID NO.1, KG KURNIA, JOHOR BHARU

Ini cerita bulan Disember lepas..baru ada kesempatan untuk menghapdet blog....Johor Bahru memang ada banyak tempat makan yang menarik dan sedap-sedap.....kami datang di sini memang alasan nak memenuhkan perut jer...salau satu yang sangat special Murtabak Cheese...kalau anda cari di GPS taip murtabak cheese, ini gerai yang utama akan ditunjukkan....terletak di Kg Kurniawan, JB...

Hanya gerai biasa jer...tak ada apa pun yang nampak specialnya...pekerja ceria semua...
Dari luar nampak kecikjer...rupanya banyak meja kat dalam...ada pelbagai gerai dan jenis makanan dijual di sini...
ini dia....dah sampai...nampak biasa jerkan...

bukak sikit.....seee.....cheese dah kuar tu...nyummm nyummm nyummm...
 
Memang sedap sangat murtabak cheese ni....tapi bila sampai sini especially kalau time public holiday kena sabar sikit...agak lama jugak nak dapatkannya....walaubagaimanapun penantian itu berbaloi bila murtabak dah masuk dalam mulut....hihihi...

Saturday, 14 March 2015

BAYVIEW BEACH RESORT & SPA, PENANG.....jalan-jalan melepaskan rindu pada makanan...

Penang lagi???? Yesssss.....Penang memang tidak pernah membosankan.....walaupun ntah beberapa kali ke sana tetap seronok.....ini cerita pada bulan Januari baru niiii.....belum cukup basi lagi la yer....baru boleh nak hapdet.....hihihi....tak lama pun...3 hari 2 malam jer...asalnya kami nak ke Pantai Timur...tapi disebabkan banjir yang teruk kami pergi ke Penang sahaja...

 Alhamdulillah...sepanjang perjalanan cuaca amat baik sekali.....

 Sebelum masuk pulau, wajib singgah di sini dulu...
 pekena Mee Udang dulu ...perghhhh
 
 Masa pergi kami masih ikut jembatan yang lama....Alhamdulillah....tak sesak pun
 Akhirnya sampai tempat yang dituju...Bayview Beach Resort, Batu Feringhi.
 Sampai kena check in la...as usual en.hb punya tugas....
 pandangan dari atas....lobby yang luas....
 Bilik seaview.....mendamaikan....


 Suka sangat kalau dapat shower room berasingan



 Lepas rehat sekejap perut mintak di isi...kami ke pantai feringhi...
 Sebab nak makan rojak buah
 dan asam laksa
 Kalau tengok pada laksa ni cair jer kan....tapi sedappppp...
 Selesai makan laksa kami menuju ke Persiaran Gurney cari pasembor...
 Mamak ni potong rojak sambil nyanyi...hihihihi
 wallaaaaaaa.....syiokkkk betul tau.....
 
Sebelah malam kami dinner lambat sikit.....apa taknya dah masuk macam-macam dalam perutkan....
 Tempat paling sesuai nasi kandar beratur pukul 10 malam....memang kedai ni buka pukul 10malam yer....
 kena sabar beratur.....nasib baik masa sampai ni belum ramai lagi....
 tu dia.....kami suami isteri belasah kambing jer laaa.....mbekkkkkkkk dalam perut...hihihi
 
Keesokkan paginya kami sarapan di Transfer Road plak....adalah menjadi satu kerugian jika bercuti di Penang ambil breakfast di hotel...sebab kat luar lagi syiok
 paling pemes kat sini....roti canai dengan ayam merah..nak kata kari macam bukan...memang syiokkkk abisss....
 tengahari kami ke sini plak.....Taman Kota Lama
 Cari coconut shake....hmmmm....memang sedapppp....dah minum yang kat klebang Melaka, pada aku sini punya lagi syiokkk....anyway selera masing-masingkan....
 dan sudah tentu kena layan mee sotong.....yummyyyyy
 lepas kena mee sotong kami berehat di hotel....belah petang pergi berendam sekejap.... 
 Masuk pantai dulu.....

sambung ke swimming pool plak.....hihihhihi
 

Lepas isyak kami menuju ke Gelugor....ada urusan kerja sikit.....sambil menyelam minum air kan.....
ke sini kami.....Oriental Damascus Café...

 Ini owner café  belanja kami makan malam ni....syrian rice with kebab....owner dari Syria...not bad...orang dah bagi makan free..belasah jer la kann....

 Minumannya plak banana milk shake.....owner ni kata minuman paling bagus....yer la memang bagus...dan sedapppp
 
 
Sarapan esok paginyer sekali lagi kami ke Transfer Road....hihihihi
 kali ini kami pekena roti bakat dengan telur setengah masak.....syiokkkkk weiiii....

 On the way balik hotel kami singgah di sini....Lat Café.....ada terbaca blog pasal roti canai di sini sedap.....nak tau kat mana sila google yer...tapi tak jauh dari Feringhi..
 huhhhh....ternyata memang sedap sangat.......rotinya lembut dan garing....kuahpun sedap.....memang kena kunjungi lagi......
 Pukul 10.30 kami dah check out....malas nak check out lambat....nanti leceh nak pusing-pusing balik....
 
Tempat wajib pergi sebelum balik mesti ke Jalan Chowrasta.....
Cari apa lagi kan...jeruk pak ali ler...hihihi

 Sebelum keluar dari pulau kami pekena nasi kandar semula...kali ni nasi kandar ketapang......boleh tahan....bila belek-belek gambar rupanya aku tak ambik gambar restoran ni...kalau nak tau kat mana you all google jer la nasi kandar ketapang yer.....
 

 Balik kami ikut jambatan Penang yang baru tu......agak suspen jugak aku....sebab sunyi.....tak banyak kenderaan ikut sini.....
tengok la kat gps tu.....suspen gak kan...hihihihi
 
Itu jer coretan cerita yang dah basi dari aku.....ini yang mana aku ingat jer.....kalau aku ingat semua lagi panjang ceritanya plakkan.....hahahahaha.....
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...