Baja Royal Organik

Baja Royal Organik

Ruang Iklan

Thursday, 23 January 2014

NASI BERIANI UDANG

Sejak balik bercuti dari Sabah dua hari sekali masak udang....terpaksa...semasa kat Sabah beli udang sampai 5kg...sikap tamak terus datang....tapi 2 kilo aku dah buat bbq....ada baki 3kg lagi...bagi keluarga mertua sikit sebab yang makan udang mak dan bapak mertua jer.....udang kalau simpan lelama dah kurang manisnya...so kena masak la cepatkan..dah puas goreng..masak gulai...dah gulai goreng balik...macam buntu plak nak buat apa dengan udang ni...nak buat sambal kurang jalan sikit kalau udang harimau ni...tengok blog Mat Gebu terjumpa la resepi Beriani Udang...macam sedap jer nampak....terus idea mari...tapi aku tak ikut resepi Mat Gebu yer...aku ikut apa barang yang ada dalam peti ais...:))


Bahan-bahan;

2 1/2 cawan beras basmati - cuci dan rendam lebih kurang 20 minit, toskan
7 ekor udang harimau or udang galah
2 cawan air (sukatan yang sama cawan beras)
1 cawan susu cair
1 batang lobak merah ) potong dadu kecil
2 biji tomato               )
garam secukup rasa
Daun Oregano segar - selalu guna daun ketumbar tapi tak ada
1 sudu makan rempah beriani

Bahan Tumis

1/2 biji bawang besar    )
3 ulas bawang putih      ) potong dadu kecil
kurang 1/2 inci halia - tumbuk tak hancur
1 helai daun bay
1 batang kulit kayu manis
3 kuntum bunga lawang
5 - 6 biji bunga cengkih
3 biji buag pelaga
2 sudu minyak sapi
2 sudu minyak zaiton

Cara menyediakannya;

Bersihkan udang dan toskan. Panaskan minyak sapi dan minyak zaiton dalam kuali. Masukkan kesemua bahan penumis, dah naik bau dan layu masukkan tomato dan lobak merah. Kemudian rempah briani, kacau hingga naik minyak dan baru lah masukkan udang. Biarkan udang setengah masak, kemudian masukkan beras basmati.Kacau sebati perlahan-lahan, jangan sampai beras patah. Kemudian angkat dan masukkan dalam rice cooker. Masukkan air, susu dan garam secukup rasa. Taburkan dengan daun oregano segar. Selepas nasi kering biarkan dahulu lebih kurang 15 minit dan baru la dikacau perlahan, so nasi tak hancur. 
 
Hiaskan dengan kismis dan bawang goreng jika suka tapi aku tak letak sebab kurang suka...hehehehe. Memang betul Mat Gebu cakap, nasi beriani udang ni memang sedap sangat...walaupun tak cukup bahan tapi makan nasi tu jer dah cukup sedap sebab air udang dah meresap dalam nasi.. persediaan untuk memasak pun tak lama..hanya 15 minit kemudian boleh lepak tengok tv sambil tunggu nasi masak....hmmmm....kalau ku tahu nasi beriani udang ni sedap dari dulu lagi aku dah buat yer....:))

KUNDASANG....Cameron Highlands Sabah....I likeeeee........:))

Selesai melawat "Rumah Terbalik" kami teruskan perjalanan ke Kundasang. I really like Kundasang.....tenang....masih banyak keindahan alam semulajadi yang belum tercemar...boleh dikatakan Kundasang ni Cameron Highlands, Sabah, cuaca sejuk dan amat menyegarkan. Kali terakhir kami di sini October 2011. Perjalanan lebih kurang 2 jam dari Kota Kinabalu. Kalau tak banyak lori kurang 2 jam dah sampai.
 
Penting kena tengok signboard selalu...
 
Kalau datang sini sila-sila la bawak GPS yer...walaupun jalan nak menuju ke Kundasang lurus jer tapi sebelum nak keluar dari Kota Kinabalu tu banyak simpang siur ...dah lepas Tamparuli baru ok...untuk lebih selamat pastikan GPS sentiasa bersama. Walaupun kami dah 2 kali ke sini kami tetap gunakan GPS..

Masa kami sampai kabus tebal....tak berapa nak enjoy tengok gunung Kinabalu...bila kabus hilang cepat-cepat kami nak ambik gambar..tak sampai beberapa saat dah tertutup balik dengan kabus....angin kuatkan.....:(

Kami singgah dulu kat Kinabalu Park....di sini la tempat pendaki-pendaki gunung nak menginap. Ada banyak apartment and hotel dalam ni.

sebab gambar gunung dah tertutup dengan  kabus tebal baik aku buat post sengih besar...hahahahaha

beli fridge magnet kat souviner shop....benda wajib beli kalau pegi mana-mana...tak tahu ada ruang nak lekap kat peti ais tu ke tak...huhuhu...

Selesai kami teruskan perjalanan ke Kinabalu Pine Resorts....sebenarnya aku plan nak tidur satu malam kat Kota Kinabalu dan satu malam di Kundasang....Kinabalu Pine Resort la tapi resort ni dah penuh...kalau nak tengok dengan jelas  Gunung Kinabalu, resort ini yang paling sesuai sangat...kami datang di sini lagi sebab nak lunch....ada menu kegemaran kami di sini....

dalam resort ni penuh dengan bunga-bunga segar...cantik-cantik......
 
Salah satu chalet di Kinabalu Pine Resort
 
ini chalet yang kami duduk tahun 2011....masih sama
 
Gambar 2011.....enjoy sangat tengok Gunung Kinabalu dari balkoni dengan udara yang segar....
 
Gunung Kinabalu...
 
Ini la lunch kami..dari sini aku kenal sayur pucuk raja..sejak balik dari Kundasang Oct 2011 dulu selalu aku masak sayur pucuk raja ni...en.hubby suka..datang sini pun sebab nak makan sayur pucuk raja dan sup Kundasang tu...
 
Kalau kat Camerons mesti minum tea Bharatt. or Boh..kat sini wajib minum Sabah Tea yaaa....refreshing!!
Lepas lunch kami datang sini.....Desa Dairy Farm....best sangat....tempat proses susu segar...masa lawatan tamat pukul 5.30..bayaran masuk RM4 sorang yer...
 
dan semestinya dari lembu yang segar....hahahaha
 
lembu-lembu tengah que nak perah susu...lembu pun tahu nak beratur yer...orang nak naik bas...naik lrt...naik taxi...semua ikut suka potong que...lembu ni lagi disiplin tau...hahahaha
 
lepas perah susu lembu-lembu ni di bawa keluar makan rumput di padang kat bawah kaki gunung....
 
Gambar Oct 2011..cuaca cerah.....cantik sangat...macam kat Switzerland plak...huhuhu ...dengan angin sejuk bertiup lembut.....Subhanallah....memang indah sangat!!!

Selesai melawat lembu on the way balik kami singgah sini sekejap....tempat training nak main golf....best giler tuuuu.....nampak macam senang nak pukul bola golf tu tapi susah sebenarnya...

Sebelum bertolak ke KK, perkara wajib mesti singgah di gerai jual sayuran dan buah-buahan...macam Kea Farm kat Cameron tu....semua segar-segar....nasib baik aku tak duduk Sabah..kalau tak penuh kereta dengan sayur ni!!! Oh yer...kalau nak beli kuih cincin kat Kundasang lagi murah kalau bandingkan dengan KK yer....

Gambar 2011....dulu masa datang tak beli buah nona giant ni...so ingat nak cari dan beli terus...tak ada musim plak kali ni...hmmm....tak ada rejekiku....
Dulu jumpa Avocado Giant.......
 
tapi now dah kecik plak...
 

stoberi pun ada....boleh pergi ladang kalau nak tengok...tapi mungkin tak boleh petik sendiri kot...


Bunga segar....
 
Cendawan segar....
keledek manis pun hadoooo..... 

ini la dia buah lemak manis....lagi sedap dari Avocado....aku beli terus 2kg sebab en.hubby baru buat bayaran tambah luggage dengan AirAsia kan.....hahahhaha
 
 Dah ku jadikan jus yang sedap sangat......aku kisar sebijik buah ni + campur setengah biji jus lemon...jgn lupa letak gula.....marbeles tau.....!!!!
 
Inilah kisah ku di Kundasang...memang tak menjemukan...jika anda tak jemu pergi Cameron Highlands berulang kali sama la jugak Kundasang....lagi special sebab ada gunung..ada lembu...hihihihi...kat sini juga ada War Museum....disebabkan aku bercuti 3 hari 2 malam sahaja so aku tak sempat nak pergi ke Ranau...inipun tempat yang amat menarik jugak....
 
 Gambar 2011...di Ranau...boleh tengok Rafflesia ....
 cantik sangat tapi lalat terlalu suka sebab baunya busuk....
 
dan ke sini...dalam area Ranau jugak.....macam-macam ada....
 
Ada banyak tempat menarik untuk dilawati....pasti tak mengecewakan......akan ku datang lagi.... In Sha Allah...next trip kami mau ke tanduk Sabah plak...Kudat bahhh......melihat sunrise.....sunset.....lautan yang membiru.....argghhhhh........tak sabar nak ke Kudat......tunggu ku datang!!!!
 

Wednesday, 22 January 2014

RUMAH TERBALIK,SABAH

Hari kedua, 12hb Jan 2014 kami di Kota Kinabalu sepatutnya hendak ke Taman Tunku Abdul Rahman untuk bermandi manda di Pulau Manukan dan beberapa pulau yang lain tapi memandangkan cuaca yang tidak berapa baik terpaksa dibatalkan. Last minute juga kami terus ambik kereta sewa yang ada kat Promenade Hotel...Proton BLM Auto...RM190 sehari....no choice kan....terpaksa la....hajat sebenar nak ke Kundasang...on the way ke sana tak jauh dari Jambatan Tamparuli kami ternampak Rumah Terbalik ni....tepi main road....terus kami singgah....

 Ramai orang masa ni...sampai kena beli tiket masuk la kann....
 

 Harga tiket seperti tertera yer...
 
 Untuk masuk dalam Rumah Terbalik ini adalah terhad..tak boleh ramai sangat....ada tourist guide yang akan beri penerangan apa yang boleh dan apa yang tak boleh..
 Sebelum masuk dalam rumah kami dibenarkan bersiar-siar di luar kawasan
 Kereta pun terbalik...tapi plat nombor dari Johor...hehehehe
 

tak boleh ambik gambar dalam rumah....baca tu dulu yer...

sebelum masuk pukul gong dulu..bagi tau tuan rumah nak masuk...

 disebabkan dalam rumah tak boleh ambik gambar, bahagian luar jer la you all boleh tengok yer...dalam rumah ada 2 bilik , semua basic ada..sofa..katil...tv..meja makan...mesin jahit...yang bezanya semua tu terbalik....tak ada satu pun yang betul....kecuali kipas,lampu dan aircond yer...
 Pasu bunga gantung pun terbalik
 basikal terbalik...
 
 pokok bunga pun terbalik...
Tandas terbalik....hehehe..nasib baik tak ada isi....
Masa lawatan untuk rumah terbalik ni 30minit dah cukup sebab tak ada la besar sangat...lain la kalau nak menjamu selera dan beli souviner ker....memang seronok jugak la masuk kat sini...tengok benda-benda semua tergantung...tapi everywhere akan diletakkan note jangan sentuh barangan...bukannya apa..kalau byk tangan yang sentuh silap2 jatuh plak brang tu kan....siapa yang susah??? mereka dan keluarga mereka.....hehehehe....selesai di sini kami teruskan perjalanan ke Kundasang.....see yaaa.....

MARI MARI CULTURAL VILLAGE, SABAH

Salam semua....ini salah satu tempat yang sangat menarik yang wajib dikunjungi jika bercuti di Sabah..MARI-MARI CULTURAL VILLAGE....atau kampung budaya orang-orang di Sabah...bukan sahaja sekadar melawat tapi dalam masa yang sama kita akan ikut pelbagai aktiviti dalam perkampungan ini di samping dapat mengetahui adat dan budaya mereka. Kami datang ke sini hari pertama kami sampai di Kota Kinabalu, 11hb Januari 2014. Sampai jer di Promenade Hotel kami terus telefon Mari-Mari. Dalam 1.30 petang van dari Mari-Mari Cultural Village datang jemput kami. Lebih kurang 40 minit baru sampai lepas menempuh kesesakan jalanraya....sepanjang jalan banyak betul traffic light kena tempuh.. 
 
Sampai jer terus buat bayaran masuk...harga masuk RM140 untuk seorang dewasa dan warganegara Malaysia. Actually sebelum pergi boleh buat tempahan online tapi kami takut kalau bayar online hari hujan la plak..cuaca kan tak menentu sekarang ni...nasib baik dah sampai hotel kami buat tempahan masih available. Ada 5 rumah yang nak kena lawat, Kadazan-Dusun, Rungus, Lundayeh, Bajau dan Murut.

Jadual aktiviti hari-hari...ada 3 sessi...

 
 Lepas bayar tiket kami akan dibahagikan kepada beberapa kumpulan....yang depan tu kami punya tourist guide...Jes namanya.....perkara pertama kena lalu jambatan gantung ini....memang gigil aku..si Jes ni plak bila tau aku takut lagi dia lompat tinggi-tinggi...dalam hutan ni boleh dengar suara aku menjerit kot...huhuhu...
 Tinggikan jambatan gantung ni......seram akuuu....
 
 Rumah pertama...Kadazan-Dusun
 
 Kadazan -Dusun ni pesawah padi...kat luar rumah ada pondok kecil untuk simpan padi...kat atas yang ada rambu ramba tu dalamnya ada kepala manusia sebagai peringatan pada yang nak mencuri nanti kena potong kepala...lepas potong..kering terus sangkut kat atas tu....
 Tengkorak tu kepala manusia asli yer....serammmmmmmmmm......
 Jom masuk dalam rumah plak...
 ada ramuan untuk buat ragi yang buat tapai...
 Dalam rumah boleh tengok perkakas tradisional yang digunakan
oleh kaum Kadazan-Dusun
Rumah kedua..kaum Rungus....rumah panjang...
Dalam rumah Rungus boleh tengok show hidupkan api hanya dengan gunakan buluh....
Memang teruja....tak sampai 3 minit api dah nyala...
video
 

 Di bawah rumah diberi peluang untuk memasak dalam buluh...
 
 Bahan-bahan telah disediakan....ada ayam...ginger...potato....campur jer ikut suka...

 Air tuak pun ada....orang islam tak boleh minum yerr...

 Yang ni boleh minum....madu hutan....memang sedapppp....

 Macam comel jer awek ni kannn...  
 

 Rumah ketiga...Lundayeh.....
 Kaum Lundayeh ni kerja nelayan dan memburu binatang....jaket ni pun buat dari kulit binatang...
 Sempat posing dengan mat Lundayeh...hihihih....
 Rumah keempat...Bajau....orang bajau ni kebanyakkannya Islam
 
 Pelamin pengantin Bajau.....sempat pelancong dari Hong Kong bersanding sekejap...
 Dalam rumah Bajau


Sebab ada pelamin kena la letak inaikan....
Cantik tak??? en.hubby siap kerling youuu.....masa kahwin dulu hanya boleh pakai inai kat jari jer..tak dibenarkan inai bunga-bunga ni....hihihihi....
 

 Kat bawah rumah buat kuih karas....tapi orang sana tak panggil karas...lupa plak namanyer...
Akhir sekali rumah Murut....
 Ada ramai pahlawan Murut dah standby...jaga-jaga haa....secara tiba-tiba dia orang ni akan melompat depan kita sambil menjerit...tapi telah dinasihatkan..kalau dia orang jerit kita pun kena jerit balik kat dia....memang kecoh....hahahaha
 
 Nenek kebayan kot ni.........
 
muka garang giler kesemuanya.....
 
Encik Hubby jadi chief la konon....bawak 8 orang nak masuk rumah Murut ni....minta ijin dengan anak Ketua Kampung....tak pegang bahu tak boleh masuk....masa ni memang tak tahan nak gelak....tapi tak boleh..muka kena serius semua....hihihi...
 
 Sebelum masuk rumah menyumpit dulu..
 mesti kena kat kelapa ni...
sumpitan en.hubbyku tepat sekali....si Jes ni pun terkejut...hahahaha....
 Masuk dalam rumah Murut...tinggi tangganya...
 
 setiap rambu ramba tu dalam ada kepala manusia tau sebab orang Murut ni memang suka potong kepala musuh...kalau makin banyak kepala dalam rumah kira makin hebat la....fuuhhhhh......nasib baik ini kisah dulu-dulukan....kalau sekarang macam ni...penjara pun tak muat...:(
 Dalam rumah Murut jugak ada tikar spring.....memang best....mula-mula takut tapi lepas tu jadi syok woooo......saper lompat paling tinggi kira dia terror laaa... 
  video

 Selesai melawat rumah-rumah kami di bawa menonton show....menarik jugak....
 Pengunjung pun boleh join...aku tak berani...takut tersepit kaki kena buluh ni terus tak boleh jalan...
 
 Selepas show selesai sempat ambik gambar dengan penari-penari ni...
 
Selesai show kami dijamu dengan menu hi-tea...waktu petangkan....kalau masuk pagi...lunch disediakan..kalau malam..diner pun ada....
Makanan halal yer...yang menyediakan adalah orang Islam sendiri...

 Ni yang aku masak tadi....aku sendiri tak boleh makan....hahahaha
 
 
 Pisang salai..ubi keledek....semua tanam sendiri punya,.... 

Lepas makan ada van yang datang ambik kami semula...kena lalu dalam sungai ni....fuhhhh...best sangat.....air yang jernih.....driver ni berhenti kat dalam air ni untuk kami menikmati keindahan sungai ni...syokkkkkk.........
 
Keseluruhannya memang seronok sangat datang di Mari-Mari Cultural Village...memang berbaloi-baloi....bukan sahaja datang melawat tapi dalam masa yang sama akan ikut serta dengan segala aktiviti yang ada...kena datang sendiri baru boleh tau betapa seronoknya...tak boleh nak letak semua gambar aktiviti dalam blog ni..kena datang sendiri yer...pasti tak menyesal.....mari....mariiiiii.....mariiiiiiiiiii..........hihihi..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...