Baja Royal Organik

Baja Royal Organik

Ruang Iklan

Wednesday, 12 March 2014

SOS STEAMBOAT ALA JOHNNY'S....

Menu malam semalam...."Homemade Steamboat"....jangan tak cayer....hihihi....1st time buat steamboat sendiri kat rumah...almaklum la sejak dua menjak ni  busy untuk selim melim....lebih kurang diet la ni....huhuhu....bila makan steamboat yang paling penting sosnya....kalau sos hancus....maka hancus la steamboat tu kan.....makan sup campur jer la namanya...betul tak?? Bila en.hubby request nak makan steamboat kat rumah mula la aku busy explore resepi sana sini kat google...aku terjumpa resepi di aisyrania.blogspot...nampak macam begitu selera sekali...dan ternyata memang amat tidak mengecewakan....aku boleh katakan lagi sedap dari Johnny's tu..........yesssssssssssssss......encik hubby yang cakap sebenarnya....hihihi....


 Bahan-bahan;

10 biji cili merah (cili besar)
4 ulas bawang putih
5 sudu besar minyak bijan
5 sudu besar sos ikan
5 sudu besar cuka epal - tak ada cuka biasa pun ok
2 sudu besar sos tiram
2 sudu besar kicap - aku guna kicap kipas udang manis
1 sudu besar pati sunquick
1/2 sudu kecil tepung jagung
1 cawan air
garam dan gula secukup rasa
2 sudu besar bijan - digoreng tanpa minyak
sedikit daun ketumbar - dihiris halus tp aku malas so jadi kasar...huhuhu

Cara menyediakannya;

Kisar cili merah dengan bawang putih hingga halus. Masukkan bahan kisar, minyak bijan, sos ikan, cuka, sos tiram, kicap dan sunquick dalam periuk or apa-apa alatan yang you all nak guna untuk memasak. Masak hingga mendidih,kemudian masukkan bancuhan tepung jagung dengan 1cawan air. Masak hingga kuah agak pekat dan berkilat. Rasa garam dan gula secukupnya. Sebelum tutup api masukkan sedikit bijan yang telah digoreng tanpa minyak dan hirisan daun ketumbar.
 

Sup steamboat (stok ayam)

3 ulas bawang putih - ditumbuk
sedikit minyak untuk menumis
2 ketul kuib pati ayam
Tulang ayam - aku tak letak...tak ada
1.5 liter air....or ikut suka banyak mana nak buat supnyer yer...aku buat untuk 2 orang jer
garam secukup rasa - jika perlu
Hirisan daun ketumbar

Panaskan sedikit minyak. Tumiskan bawang putih hingga naik bau, kemudian masukkan air. Bila dah mendidih masukkan kiub pati ayam dan tulang ayam kalau ada. Tapi aku tak guna tulang pun rasa tetap OK. Akhir sekali masukkan hirisan daun ketumbar. Bila stok dah masak boleh la masukkan bahan-bahan steamboat yaa...
 
Bahan-bahan steamboat ni ikut selera kami berdua yer....you all boleh letak apa sajer...ikut suka masing-masing...

 wajib ada.....pelbagai tauhu....fishball...tauhu telur or japanese taufu....tauhu goreng...tauhu putih...fishcake...sajer letak dari membazir dlm fridge....
 ayam untuk aku...daging untuk en.hubby....fair kan.......;)
 
 sayur-sayuran untuk buat sup lagi tambah manis....cendawan enoki kot...sorry kalau salah nama....wajib ada untuk steamboat...sawi pak choy...kobis cina...
 

 
Kami ber "steamboat" ni kat depan TV...angkut induction cooker letak atas coffee table coz tak nak miss tengok perkembangan terbaru MH370....jangan lupa doakan keselamatan anak kapal dan penumpang MH370...nampak bahan-bahan steamboat macam sedikitkan....tapi cukup mengenyangkan....ingat nak celur mee or bee hoon...dah tak larat daaa.....syukur alhamdulillah.....:))

11 comments:

  1. dah try resepi puan.... mmg terbaik terutamanya sos steamboat ala johnny's restaurant! mmg terbaik !!

    ReplyDelete
  2. Hye puan zarina..its me..dr belog aisyrania..bestkan dpt buat sos sendri tp rasa mcm kat kedai...btw..dekat rupanya kita ni..saya kat nilai..😊

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi aisyrania ..mmg sedapkan....thanks for sharing...rugi saper yg x mencuba kan. ..hihihi

      Delete
  3. terima kasih atas resepi ni... sy hare kat fb saya puan. tq

    ReplyDelete
  4. Salam puan.. Nak bertanya result kuah ala johnys ni.. Rasa dia mcm mana ye?? Sbb xpernah rasa lagi

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya cadangkan akk ke johnny's berdekatan. rasa sendiri. bg saya mmg sdap

      Delete
    2. This comment has been removed by the author.

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...