Baja Royal Organik

Baja Royal Organik

Ruang Iklan

Tuesday, 3 December 2013

WANG KELIAN OR SATUN, THAILAND.......shopping murah murah....

Kalau dahulu selalu dengar orang cerita pasal Wang Kelian tapi aku tak pernah ambik kisah....nama tempat pun macam tak glamour..hehehehe...tapi bila bagitau Pakusu ku kata dah booking hotel duduk kat Alor Star, nanti senang nak pergi Bukit Kayu Hitam....terus dia cakap..."awat nak pi Bukit Kayu Hitam....hang pi Wang Kelian sana tu"...hehehehe.....walaupun Pakusuku anak jati Negeri Sembilan tapi dah duduk berpuluh tahun kek Kedah terus dah tak tahu cakap noghori kot...hehehehe...Ahad pagi (1hb Dis) kami konvoi 3 kereta ke Wang Kelian, Perlis...dari Alor Star ke sini lebih kurang 1 1/2 jam sebab semasa pergi banyak 'roadblock"..
 
Wang Kelian ni terletak di sempadan Malaysia - Thailand...jalan nak masuk kat sini macam nak naik Cameron Highland ikut Tapah...tapi tak la jauh sangat....jika nak datang sila datang hari Sabtu dan Ahad yer baru boleh masuk ke Satun, Thailand tanpa gunakan passport. Lagi satu sila datang awal pagi...kalau tak terpaksa parking kereta jauh. Ada beberapa motosikal dari Thai yang sediakan khidmat pengangkutan untuk naik ke atas...upah RM2...tapi kami semua jalan kaki jer....bila jalan ramai-ramai tak rasa jauhpun....Sebelum sampai post Immigration Malaysia ada banyak gerai yang menjual pelbagai barangan....itu sahaja kawasan penjaja Wang Kelian....selepas melalui post Immigration Malaysia dengan hanya jalan kaki terus anda dah berada di luar negara....hahahaha....Satun, Thailand....sambil jalan kaki anda kena melalui post Immigration Thailand untuk ke pasar Satun....jangan risau....tak ada sebarang pemeriksaan....just lalu diruangan pejalan kaki...unless kalau anda datang dengan bag-bag besar tu kena tahan la yer....tujuannya di sini hanya untuk shopping kat Pasar Satun....
 
Aku dah sampai Thailand yer....hahahahaha.....
 
tak cayer lagi.....tengok tu.....kat Satun....hihihihi.....
 
 
 suasana pasar di Satun, Thailand....macam-macam ada....hujan berhenti sekejap..
 
bakul pelbagai design....
 Kekacang...murah-murah....pistachio sekilo baru RM22 tau....mana nak dapat kat Malaysia harga macam tu.....


Semasa kami di sini hujan tak berhenti-henti...sekejap lebat...pastu rintik-rintik halus...kira kami mendapat rahmat la tu....hehehe...kalau tak cuaca kat sini amat panas sebenarnya....pastikan anda datang bawak payung....

 Kalau sebut Thailand mesti cuba makanannya....kat sini ke semua peniaga adalah Muslim....tak perlu risau bila bab makanan ....atas ni salad sontam...memang special....RM2 jer..

 Pulut Ayam kena cuba....
 
RM3....sangat simple tapi yang aku pelik pulut ni aku makan dengan bawang goreng yang diberi tu pun dah cukup sedap....hmmmmm......


 Mana yang bawak anak-anak kecil tu sediakan la ongkos yang secukupnya sebab kat sini memang banyak barangan permainan kanak-kanak....tapi harga amatlah murah yer....toto berlambak-lambak ditepi jalan...pilih jer....
 
 Sayur-sayuran segar pun ada dijual.....cendawan yang masak tomyam segar bugar tapi peniaga ni kata bukan dari Thai..Myammar....

Sekilo asparagus RM14....murah gilerkan.......memang giler aku beli....:))

 Aku tak kenal buah ni....tapi banyak sangat kat sini...
  
 Ice Blended...canggih bekas tu.... 

 Dah lama nak lesung kayu ni....jumpa kat sini....baru RM30....kayu jati....ini saiz besar yer...kalau buat rojak buah dalam ni boleh dapat 2 mangkok besar.....

 Bekas tahan panas berlambak-lambak jual kat sini....

Aku beli sampai 4 biji saiz yang kecik tu sebab murah giler....4 biji baru RM10...murah giler-gilerkannnnn...........yang besar sikit tu baru RM5....beli banyak kononnya senang nak bawak pegi picnic....hehehehe....nak bagi suggestion untuk musim orang kahwin ni ...tak nak ke bagi bekas tahan panas ni sebagai gift kat tetamu?? hahahahaha.....bukannya apa....murah sangat kat sini...pastu memang berbaloi-baloi...boleh guna selalu....gift pun nampak besar.....tambah berkat pengantin...hahahahaha
 
Kalau nak beli periuk belanga kuali datang la kat sini...kebanyakkan dari jenama Crocodile..jangan la nak cari Vision ker...Correlle ker....LaGourmet ker.....memang tak akan jumpa yer...harga memang murah sangat....memang teramat berbaloi.....kain baju pun banyak....aku tak dapat nak ambik gambar banyak sangat sebab hari hujan.....kang tak pepasal camera masuk air la plak....gambar ni pun ambik guna phone..sebelah tangan pegang payung...sebelah lagi terkial-kial nak ambik gambar...kain baju pun banyak...bag-bag berjenama (ofkos tiruankann) semua ada.....yang paling aku surprise aku belanja tak sampai RM100 kat sini tapi aku dapat macam-macam ...sampai dulang aluminium yang selalu hidang nasi arab tu pun aku rembat...perut pun kenyang!!!! dan yang pasti aku akan datang lagi ke sini.....:))

5 comments:

  1. satun blh pakai duit malaysia kan?

    ReplyDelete
  2. best tu...boleh masuk dlm list bershoping plok lps ni..

    ReplyDelete
  3. Thank you for sharing. Useful tips utk saya yang pertama kali nak kesana :)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...