Baja Royal Organik

Baja Royal Organik

Ruang Iklan

Tuesday, 3 December 2013

GRAND CRYSTAL HOTEL, ALOR STAR...kenduri kahwin...

Musim cuti sekolah panjang dah sampai bermakna ramai la yang buat kenduri kahwin hujung tahun..termasuklah kami yang tak putus-putus terima jemputan kahwin..pada 29hb November kami telah berangkat ke Kedah satu keluarga untuk menghadirkan diri ke majlis perkahwinan anak Paksu kami merangkap sepupu aku di Kuala Nerang, Kedah..4 buah kereta dari Negeri Sembilan tapi semasa pergi ikut haluan masing-masing...kedua orang tuaku satu kereta dengan kami...pukul 9 pagi kami bergerak dari KL, berhenti solat Jumaat di Sg Dua, Penang sebentar.Selepas solat bila dah berada di Sg Dua dah jadi macam perkara wajib singgah lunch di Restoran Aur Gading.. 
 
 Kali ini aku dengan en.hubby order nasi goreng udang plak.....not bad...udang tu yang tak tahan...manis sangat.....
 Mee Udang untuk orang tua kami....
 
 Tak abis-abis puji kata mee udang ni sodappppp......kek Bahau tak do..kata eh....hihihi.... 
 
 
 Gambar dari google...4 petang kami dah sampai hotel...Grand Crystal,Alor Star...RM90++ semalam....kami ambik 2 bilik untuk 3 hari 2 malam..kali ini kami tidak ambik breakfast di hotel....rasa macam tak berbaloi nak bayar RM30++ sorang untuk sarapan dengan saiz café yang kecil....dan ternyata kami buat keputusan yang tepat kerana keesokkan paginya aku lihat menu yang dihidang tak banyak manapun...memang tak berbaloi dengan harga RM30++ sorang tu.....2 buah kereta lagi menginap di Homestay Taman Jati, manakala kereta ibu saudara ku sekeluarga yang ku panggil Induk Salmah menginap di rumah Paksu terus.
 
 
 Ini bilik kami...sama jer dengan bilik kedua orang tuaku.....kami dapat bilik berhadapan...

 Bilik agak luas.....memang amat berbaloi-baloi dengan harga RM90++ tu....
 Selesa sangat.....hotel ini juga ada sediakan swimming pool....tak sempat nak pegi mandi dan ambik gambar....aktiviti penuh!!!boleh find out more details kat google yer...
 
Selepas berehat sebentar pukul 6.30 petang kami terus ke Kuala Nerang....perjalanan lebih kurang 45minit tetapi disebabkan kerja-kerja membaiki jalan  "in progress" bermula dari Pokok Sena hingga ke pekan Kuala Nerang ambik masa 1 jam setengah baru sampai ke rumah Paksu ku...malam tak ada pengantin....hanya makan-makan dan buat persiapan untuk kenduri esok...makan malam yang disediakan masakan kampong di antaranya gulai kulat sisir or orang Negeri Sembilan panggil Cendawan Kukur yang memang ohsem!!! (apasal aku tak ambik gambar makan tu yer??????)
 
 Sedang makan dodol plak sampai..tempah khas dari Sg Petani....memang sedappp sangat.....
 
 Yang ini pulak tapai pulut....mula-mula aku sangka kuih lepat.....hihihi....1st time jumpa bungkus tapai macam lepat....
 
Perut dah kenyang balik la kannn....11 malam sampai hotel.....tidoqqqqq...
 
Pukul 10.30 pagi esoknya sebelum bertolak ke Kuala Nerang semula kami ambil sarapan di Kopitiam Ukir Mall....berdekatan dengan hotel....ada banyak stall yang menyediakan pelbagai jenis menu....semua sedap-sedap...en.hubby makan kua tiaw goreng...kedua orang tua kami ambil roti canai....dalam banyak-banyak aku amat tertarik dengan menu ini...
 
 Pisang Selimut Coklat....RM3.50 jer....mavellous.....!!!!
 
 Yang ini pula Pisang Bakar Berkeju....RM3...pun sedappppp.....
 
Selesai breakfast terus ke Kuala Nerang semula....seperti biasa bila kenduri kahwin pelbagai menu yang disediakan.....
 
Ini yang paling special....Kari Daging Batang Pisang....wallaaaaaaaaa......
1st time jumpa dan makan......memang sedap........:)
 
 Selain tu ada kerabu perut....ulam-ulaman wajib ada.....ikan masin goreng.....
 

 Ini sepupu aku.....anak perempuan tunggal PakSu aku....
 Lepas makan dihidangkan pulak cucur jagung..........memang sedap makan panas-panas bersama dengan cili sos...tapi kami makan sama dengan kari daging batang pisang....terangkat youuuuuu.....:))
 
 
Perut dah kenyang.....balik la kan.....hehehehe......sebelum balik kami sekeluarga sempat bergambar dengan pengantin dulu......walaupun dah pukul 3.30 petang tetamu jemputan masih ramai lagi yang tiba....menurut Paksu aku kalau kat Kedah tetamu akan sampai hingga malam....no wonder la sembelih lembu sampai 2 ekor kerana ramai jemputan....terima kasih banyak dari kami sekeluarga....memang best!!!!

2 comments:

  1. kari daging batang pisang paling special............

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...