Baja Royal Organik

Baja Royal Organik

Ruang Iklan

Sunday, 27 April 2014

ASAM RONG @ ROM IKAN KENERAK., JERANTUT. PAHANG

Salam semua.....kepenatan betul hari ini gara-gara untuk memenuhi misi mencari lauk yang aku rasa amat esotik sekali dan mesti cuba makan iaitu gulai asam rong ataupun rom...ada juga yang panggil gulai aserong....tak semua orang tahu mengenai masakan ini walaupun di kalangan orang Pahang sendiri...Ini adalah menu istimewa dari Hulu Tembeling....idea nak makan masakan ini datang dari mak saudara en.hubby di mana beliau terbaca dalam suratkhabar seperti DISINI  dan terus mengajak kami untuk ke Jerantut. Bab makan mana pernah kami say NO kan...tambahan pula masakan yang tak pernah dengar, apalagi rasanya...so bila beliau bagi idea terus aku kata YES....jommmm kita pergi....hihihihi......so pukul 8 pagi kami bertiga bertolak dari Gombak (rumah my auntie) dan berhenti sekejap di Bentong untuk sarapan pagi.

Lepas minum di Bentong kami terus ke Lebuhraya Pantai Timur dan exit ke Temerloh...kemudian follow signboard....Kerdau..Kuala Krau dan destinasi...Jerantut...lepas Jerantut lebih kurang 55km lagi dah sampai ke Taman Negara...menarik jugak kan.....next plan.... :))
 
Hampir pukul 11.30 pagi dah sampai Jerantut...tak sangka besar jugak pekannya....malangnya bila dah sampai puas cari lokasi Restoran Kak Nor Asam Rom Ikan Kenerak ni . Dalam suratkhabar hanya bagi tau di Jerantut sahaja...tak bagitau lokasi di mana...aku sangka Jerantut pekan kecil... masuk tanya pekerja petrol station PETRONAS..semua tak tau....lepas tu bertanya kat  peniaga buah yang kusangka Melayu...bila dah dekat rupanya Cina..hihihi..lagi la tak tau....kemudian en.hubby pusing satu Jerantut dan aku plak mata tak boleh nak berkedip dok cari Restoran Kak Nor ini...tak gak jumpa....puas aku cari kat Foursquare...tak ada jugak...cek kat google asyik-asyik keluar resepi asam rong....hmmmm....memang kelam kabut jugak laaa.....lastly en.hubby teringat sahabat beliau yang berkahwin dengan orang Jerantut dan terus telefon....beliau menyuruh kami pergi ke Pasar Besar Jerantut,...lagi sekali en.hubby berpusing-pusing di kawasan berkenaan tak jugak nampak restoran Kak Nor ni...untuk terakhir kalinya aku turun dan bertanya dengan salah satu gerai yang menjual kuih-muih....terus peniaga tu kata Restoran Kak Nor Asam Rong ni hanya di belakang aku.....adussss.............memang giler dibuatnya.....rupanya kedai asam rom ni bukan la restoran tapi hanya la salah satu stall di medan selera atau orang sana panggil medan selera  di mana kami dah lalu banyak kali tadi....hmmmmm..........apa la newspaper ni kannnn.....hampir satu jam kami berpusing-pusing cari restoran seperti yang ditulis dalam newspaper....dok terbayang dalam kedai sebijik ker...kedai teres ker...restoran dengan stall makan pun tak tau beza....:(
 
Signboard kedai Kak Noor ni terletak di bahagian dalam...memang kalau dalam kereta tak nampak sangat...
 
Bila sampai peniaga ni (rasanya suami Kak Nor...wallahullam) melayan kami dengan mesra sekali....bila aku keluarkan phone nak ambik gambar beliau begitu gembira...siap suruh aku masuk dalam.....ambik gambar lagi cantik.....mungkin dia ingat aku wartawan kot...hihihi....yer laaa...gerai makan ni dah masuk macam-macam suratkhabar.....hmmmm...aku ambik gambar mana yang sempat jer....walaupun baru pukul 12.30 tengahari orang dah kerumun dikedai makan ini...
 
 Ada pelbgai jenis lauk di sini....ikan patin tempoyak wajib adakan kalau kat Pahang....


yang ini plak gulai otak lembu......very good to increase your cholesterol tau.... lol...
 
Bila tengok lauk pauk yang disediakan tak rasa macam kat Pahang...rasa macam kat Negeri Sembilan plak sebab banyak lauk lomak cili api ada di sini.... 
 
 
Pelbagai jenis ulaman disediakan...ada sambal beacan...tempoyak dan budu...pilih mana suka....
 
ini yang kami order....

Ulaman mesti ada...


 klosap sikit....ini la dia menu yang buat kami ke Jerantut ...Asam Rong @ Rom Ikan Kenerak...

2 ketul ikan kami ambik...harga seketul RM20.....memang sedap....ada rasa macam ikan tenggiri pun iyer..very la special dan sangat esotik.....dalam gulai ni di campur sekali dengan pucuk paku...keledek..terung telunjuk....daun kesum...dan paling paling unik asam rom tu di buat dari biji getah atau buah perah yang diperam beberapa bulan....itulah yang di panggil rom atau rong ataupun aserong.....dan pertama kali dalam hidup baru aku tahu biji getah boleh makan...huhuhu...

 Ikan Patin Masak Tempoyak....memang sedap jugak....yang peliknya gulai agak pekat dan tidak dicampur dengan daun kesum dan juga bunga kantan...memang berbeza dengan gulai patin tempoyak di Temerloh...walaupun tanpa daun kesum dan bunga kantan rasa tetap mengancam sebab tempoyak yang digunakan sangat berkualiti...ini komen dari my auntie yer yang pernah memasak untuk majlis majlis rasmi dihadiri Sultan Pahang di tanah rancangan di Pahang ....

 Gulai perut tembusu atau perut bulat.....masakan orang Negeri Sembilan ni....sedappp.....

 

Selesai makan siap bungkus lagi gulai asam rom ikan kenerak 2 ketul dan gulai ikan patin tempoyak seketul untuk orang di rumah plak...kos kesemuanya hanya RM150 termasuk dengan 6 gelas air minuman tea o ais limau....orangnya bertiga sahaja tapi air sorang 2 gelas...sebabnya semua hidangan yg kami order ni sangat pedas...padahal kami semua orang Negeri Sembilan yang memang suka makan pedas...rupanya orang Jerantut lagi kuat makan pedas dari kami...hihihi
 
Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai gulai asam rom boleh tengok di SINI atau SINI. Selesai makan dan bayar kami terus  gerak semula ke Kuala Lumpur...tak salah kan kalau kita mencuba sesuatu yang kita tak pernah makan....kalau sedap makan lagi...kalau tak sedap berhenti....at least kita pernah cuba.....:))

Thursday, 24 April 2014

QING FANG NOODLES HOUSE, PLATINUM WALK, SETAPAK

Salam semua...ini cerita petang semalam...sekarang ni musim hujan....sejuk-sejuk asyik lapar jer kan....lepas kerjaterus ajak en.hubby pergi KL Festival City, kat Jln Genting Klang, Setapak...nak cari apa yang patut diisi dalam perut...dah sampai  office rasa lapar giler padahal tengahari dah makan nasi pun....sejuk-sejuk asyik lapar jer kan....dah sampai KL Festival City rasa macam dah bosan plak tengok restoran dalam tu...terus rasa nak makan nasi lemak or kua tiaw Mali's Corner yang sedap gilos tuuu kat Platinum Walk...dari Kl Festival City ke Platinum Walk just jalan kaki...sebelah-sebelah jer kan....sebelum sampai Mali's teus terjumpa restoran baru buka... Qing Fang Noodle House...macam menarik jer....restoran Cina Muslim....terus kami masuk...cancel pergi Mali's...

 Menu
 
 Baru buka 16th Februari 2014..dirasmikan oleh Menteri Perlancongan lagi...kat China dah ada 60 outlets...kira popular la ni kan kat China...Qing tu maksudnya halal...dan Fang tu delicious...or sedapppp....lebih kurang itu la....

 Hiasan dalam restoran.....cantikkkkkkkkk...... :) 


 En.hubby tulis order...aku suka kalau pergi restoran konsep begini...bagi menu pastu kita tulis sendiri kat order form...mostly restoran chiness-muslim yang practice macam ni...bila dah siap just panggil dia orang...kadang-kadang bila pergi kat restoran pekerja tu dok tunggu la kat meja..dah la kita ni nak pilih food cerewet....bila kita lambat bagi tau order muka pekerja pun dah sour...betul takk....bukan kita tak faham kerja dia orang tapi kita nak makan kena la decide betul-betulkan....
 
 Banyak menu menarik...salah satu menu yang ada...harga boleh dikatakan reasonable..

 kami order fruits jus...tembikai dan epal....setiap satu harga RM4.50...sedap....fresh!!
 
 Beef Ramen....aku punya....nampak sedapkan dalam menu ni....


 Dah sampai Beef Ramen aku....RM7.80...sama tak macam dalam menu?? hihihihi....

 Dalam gambar kat menu ada sambal cili....ok...cili diasingkan..yer la kan..kang kalau letak takut customer tak kuat pedas la plak...kalau kuat pedas boleh mintak cili lagikan....
 Ini aku dah campur dengan cili yang disediakan....hmmmm.....memang sedapppp....mee dia memang lain...tak sama langsung dengan mee kuning yang kita beli kat kedai tu...memang kena dengan selera aku....aku suka dengan sup dia....nampak light tapi penuh rasa...kena plak dengan sambal cili tu...memang terangkat you....
 ini en.hubby punya....kata minum petang tapi nasi plak diordernya....hihihi....nama menu ni Spicy Chicken Rice...RM7.80 jugak....bila sebut spicy kita bayangkan mesti pedas la kan...tapi spicy kat sini semua guna cili merah campur cili hijau yang besar tu....untuk yang tak kuat pedas memang sesuai la....rasa not bad....sedap jugak....
Ramen tu adalah mee tarik...sempat aku tinjau kat belakang tengok mereka ni buat mee tarik....seronok....yang pasti bukan Cina Malaysia yer...import mari.....hihihihi
video
 So far restoran ni boleh dikunjungi lagi...ada banyak menu menarik kena cuba....servis pun cepat...dari minum petang terus kenyang sampai ke malam....aku cuti masak semalam....yahoooooo.....hihhihihi.....

Monday, 21 April 2014

CONGO BARS.....nak kata kek bukan...brownies pun bukan....tapi ohsem!!!

Entri penutup untuk hari ni kita pergi ke Congo Bars plak yer....sesuai la tu lepas makan nasi sama lauk pauk, pekena yang manis-manis plak....hihihihi....sebelum ni memang tak tau langsung apa itu "Congo Bars"...hati macam dipaksa-paksa untuk membuatnya bila tengok rakan di Facebook buat banyak kali...special sangat ker?? terus start google resepi kat blog-blog yang ada di internet.... terjumpa kat blog Azlita Masam Manis seperti DISINI yang mana resepi dari Puan Azlita tak pernah mengecewakan.. Tengok bahan-bahan semua ada kat rumah....pukul 10 malam mula start baking....kul 11 malam dah siap...tapi seperti biasa sentiasa nak derhaka resepi pada yang empunya kan.....yer la....ada yang suka manis sangat....ada plak yang tak suka manis..macam aku ni....kalau makanan  yang terlalu manis memang aku tak boleh nak makan....kalau tengok blog Azlita Congo Bars nyer tak segelap aku punya kan....sebabnya aku lebihkan coklat chip dan kurangkan gula...ceritanya coklat chip tu memang dah tinggal dalam 300 gram....nak simpan sikit untuk apakan.....lebur jer la semua....hihihi...



Bahan-bahan;

150gram butter
3 biji telur
315gram tepung gandum **
2 1/2 sudu baking powder** ayak bersama
1/2 sudu kecil garam**
250grm gula perang
300 gram coklat chip
1 cawan walnut panggang  cincang kasar
1 sudu kecil esen vanilla

Cara memasaknya;

Sebelum membuat adunan panaskan oven terlebih dahulu dengan suhu 170'C api atas dan bawah. Masukkan butter dan gula dalam bekas adunan. Pukul hingga gula larut kemudian masukkan terlur satu persatu. Putar sebati, masukkan esen vanilla kemudian bahan yang di ayak sedikit demi sedikit sambil non stop memutar hingga habis. Akhir sekali masukkan coklat chip dan walnut cincang. Gaul sempurna.


Alas kertas baking dibawah kaserole. Masukkan adunan, ratakan dengan belakang sudu. Aku taburkan lagi lebihan coklat chip ats permukaan adunan. Bakar lebih kurang 30 minit atau permukaan atas dah bewarna golden brown.
 
 
Sebab tak sabar , belum sejuk lagi aku dah potong......ternyata memang sedappppppppp.......nak kata kek ianya bukan kek sebab tak lembut ....boleh dikatakan macam brownies tapi pada aku lagi sedap dari brownies......memang sedapppp laaaa......semasa bakar dalam oven satu rumah berbau harum.....tu yang bila kuar dari oven jer belum sejuk dah potong.....hahahhaha.....

SUP TULANG DENGAN SAMBAL GESEK....

As usual kalau weekend jer rumah aku sentiasa ada tetamu...kadang-kadang bagus jugak ada rumah kat Seremban ni...senang keluarga dan saudara mara nak datang....nak datang kat rumah KL agak jauh sebab kebanyakan mereka tinggal di Negeri Sembilan...kami nak jumpa saudara-mara pun senang....kebanyakan mereka pun duduk area Seremban tapi kerja kat KL....Seremban-KL tak la jauh sangat....setiap Jumaat lepas office kami balik Seremban...pukul 7 malam dah sampai rumah...sometime pukul 6.45 dah sampai....tapi kawan yang duduk kat Ampang..Shah Alam masih sangkut kat jalanraya....hihihii..menu kat bawah ini aku masak masa ayah aku datang rumah baru-baru ni....one thing about ayah aku, dia tak suka makan lauk banyak-banyak.....masak la 10 jenis lauk pun....dia tetap makan 2 lauk jer....itupun nasib....katanya kalau masak banyak-banyak lauk tak boleh nak menikmati sepenuhnya.....hihihi.....

 
Bahan-bahan;
 
1 kilo tulang lembu
1/2 biji bawang besar - hiris
2 inci halia ( 1 inci aku hiris kasar, lebih aku mayang halus)
2 batang kulit kayu manis
2 - 3 kuntum bunga lawang
6-7 biji bunga cengkih
3 biji buah pelaga
1 bungkus sup bunjut
air secukupnya
garam secukup rasa
Daun sup dan bawang goreng
 
Cara memasaknya.
 
Rebus tulang lembu hingga lembut bersama hirisan halia yang potong kasar bersama air secukupnya. Bukan tulang yang lembut yer...untuk daging yang melekat kat tulang tu....nak tunggu tulang lembut sampai tukar gas 10 tong baru lembut kot...hahahaha..selalunya kalau aku masak sup tulang aku akan rebus pada waktu malam atau awal pagi. Tujuannya bila sup sejuk semua lemak-lemak tu akan terapung kat atas.....nak lagi mudah bila dah sejuk sikit masuk dalam peti ais....bila lemak dah terapung keluarkan dengan guna penapis or sudu...barulah lemak tak masuk banyak dalam badankan.....kolestrol tuuuu.....:))
 
Bila dah habis semua lemak disingkirkan, rebus semula dan masukkan dengan hirisan bawang besar, halia dan segala rempah ratus. Masak hingga daging betul-betul lembut or ikut suka nak lembut macam mana kan.....hidang dengan hirisan daun sup dan bawang goreng...
 
Aku punya style...kalau masak yang bersup-sup ni mesti nak kena ada yang pedas....baru cun......hihihi.....sambal gesek paling sesuai untuk dijudukan dengan sup tulang ni....  
 

Resepi Sambal Gesek;

1 mangkuk ikan bilis - rendam dan toskan
25 biji cili api
4 biji cili hijau
3 biji bawang besar
garam secukupnya
1 keping kecil asam gelugor
garam secukup rasa
sedikit minyak untuk menumis

Cara memasaknya;

Kisar semua cili dan bawang besar kasar, Guna pengisar kering yer...kisar tanpa air. Goreng ikan bilis hingga garing, angkat dan ketepikan. Keluarkan lebihan minyak goreng ikan bilis tadi, tinggalkan dalam sesudu jer. Tumis bahan kisar hingga cili dan bawang betul-betul masak, masukkan asam gelugor dan garam secukup rasa. Akhir sekali masukkan ikan bilis, gaul rata, angkat dan hidangkan.
 
Ada juga yang buat sambal gesek tanpa dimasak terlebih dahulu...tumbuk ikan bilis, cilipadi dan bawang sikit. Pastu perah asam limau...memang sedap jugak...tapi aku tak berani dah nak makan cili yang tak masak ni....sebab bila dah makan tak boleh makan sikit-sikit..lastly sakit perut....huhuhu...
 
 
Kalau ayahku datang mesti ada cucu-cucu (anak2 kakak) yang ikut sekali ke rumah....rumah kakak pun tak jauh...so memang senang la kalau ayah datang dia akan singgah ke rumah kakak dulu pastu baru ke rumah aku...yang pasti ayah akan lunch dan minum petang kat rumah aku....hihihihi....
 
 yang ini pulak  aku sengaja masak untuk tambah-tambah lauk...goreng udang galah..lepas goreng udang aku tumiskan sedikit bawang besar, halia dan bawang putih sikit pastu aku  masukkan lobak merah dan capsicum..nampak colorful....dannnn.........
 
ikan bawal goreng.....
 
 
Seperti yang telah aku duga...ayah hanya makan nasi sama dengan sup tulang dan sambal gesek jer...hihihihi.....tup tup en.hubby pun ikut sama.....so aku paksa anak-anak buah habiskan lauk-lauk lain.....hmmmm...no hal untuk dia orang...beressssss...... :) :) :)

PUCUK MANIS LEMAK PUTIH

Lagi satu sayur pertama kali aku masak....pucuk manis...selalu makan kat kedai jer....aku masak sayur ni hari Sabtu lepas..ntah kenapa masa pergi Econsave hari Jumaat, nampak sayur ni terus masuk troli...selalunya kalau pergi Econsave sayur ni aku tolak-tolak kat tepi sebab dia bungkus dalam plastik besar...pastu menutup sayur lain sebab letak satu tempat ...tiba-tiba idea datang nak masak lemak putih...bila sampai rumah baru perasan tak cukup bahan....biasanya kalau kat kedai tengok masak lemak putih campur labu atau keledek...so esok harinya kena pergi market semula sebab nak beli keledek...huhuhu....

 
Bahan-bahan;
 
1 ikat sayur pucuk manis (lebih kurang 1/2 kilo)
2 biji keledek  - kaau besar sebiji dah cukup
1 sudu besar udang keing - rendam dulu
1/2 biji bawang besar - hiris nipis
1 ulas bawang putih - hiris
1 biji cili merah - hiris
3 cawan santan cair
2 cawan santan pekat
garam secukup rasa
 
Cara memasaknya;
 
Ambik daun pucuk manis yang lembut, rendam seketika, cuci semula dan toskan. Kupas kulit keledek, potong dadu or ikut suka. Cuci dan toskan. Masukkan keledek, bawang + udang kering dan santan cair. Masak hingga keledek agak empuk, bukan terlalu empuk yer. Masukkan sayur pucuk manis dan cili merah, kacau rata kemudian baru masukkan santan pekat. Kacau supaya santan tak pecah minyak. Rasa garam secukupnya, angkat dan boleh hidangkan.
 
 
Kalau dah masak lemak putih menu yang paling sesuai kena ada ikan masin dan sambal belacan tapi aku masak sambal udang petai, ikan bawal goreng dan ikan pekasam goreng....kalau ada sambal belacan lagi la lupa diri makan....tapi dah tak larat nak buat sebab dari pagi keluar pergi pasar sana sini sampai ke Terachi, Kuala Pilah, perut pun dah lapar....makan tetap laju gak...kebetulan ada sepupu dari KL datang rumah....datangnya sorang tapi aku masak macam 6 ke 7 orang yang datang.....lastly bila malam angkut semua lauk pauk ni bawak gi rumah mertua untuk dinner....laju jer pak mertuaku makan...suka betul dia dengan pucuk manis lemak putih ni....bertambah-tambah dia makan...syukur Alhamdulillah......:)

PUCUK KELEDEK GORENG BELACAN

Kalau sebut keledek semua orang tau kan....buat inti karipap memang sedapppp......buat kuih cik mek kelate tu pun sedapppp tapi jarang orang masak daunnya..oppssss...pucuknyer....rasanya ramai yang tak tau....pucuk keledek ni sedap kalau dimasak...hargapun murah...kalau kat Pasar Seremban seikat RM1 jer...kat tempat lain aku tak pasti...bapa mertuaku selalu masak asam rebus pucuk keledek dengan ikan masin sepat....memang selera betul aku makan walaupun aku sendiri tak pernah masak asam rebus tu....aku cuba buat goreng belacan plak.....hmmm...en.hubby plak yang bertambah-tambah makan....hihihi....

Bahan-bahan;

1 ikat pucuk keledek - ambik yang lembut jer
10 biji cili api
2 biji cili besar merah
4 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
1 sudu besar udang kering - rendam dulu
I sudu kecil belacan
sedikit minyak zaiton/sayur untuk menumis
garam secukup rasa

Cara memasaknya;

Petik daun keledek yang lembut, rendam sekejap dalam besen untuk buang pasir yang melekat, cuci dengan air lagi dan toskan. Kisar semua bahan-bahan di atas. Panaskan minyak, tumis bahan kisar hingga harum dan pecah minyak. Kemudian masukkan sayur keledek dan garam secukup rasa. Jika perlu masukkan sedikit air. Pastikan masa goreng sayur guna api yang besar. Bila sayur dah layu, angkat dan hidangkan panas-panas.

Gambar dari google
 
Inilah dia pucuk keledek bagi saper yang tak kenal tuuu yer.... ;)

 
Makan bersama dengan nasi panas dan ikan masin goreng....hmmmm...memang dah tak pandang lauk lain dah......hihihihi.....

SUP KETAM...untuk orang demam...

Orang kata kalau demam memang sesuai makan sup ketam especially kalau kena denggi...so demam akan cepat baik...tak tau la kenapa sup ketam ni yang dicari...tak sempat nak buat research plak pasal tu....aku masak ni sebab rasa terhingin...bukan kerana demam...selalunya ketam aku masak gulai lemak ciliapi, blackpepper atau ketam kari kering...bila ada sesaper kat rumah yang tak sihat baru masak sup ketam...tapi masa masak ni semua sihat...so kiranya lepas makan sup ketam bertambah tambah sihat la kot....hahahhaha



Bahan-bahan;

4 ekor ketam
1/2 biji bawang besar - hiris kasar
1/2 inci halia - mayang halus
3 bilis bawang putih - mawayng halus
1 batang kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
5 biji bunga cengkih
2 biji buah pelage
1 helai daun bay
1 bungkus sup bunjut
1/2 batang lobak merah
1/2 batang celery
4 cawan air - kalau nak banyak kuah tambah la lagi
garam secukup rasa
sedikit serbuk lada hitam
daun sup dan bawang goreng - ikut suka
sedikit minyak zaiton / sayur untuk menumis


Cara memasaknya;

Cuci bersih ketam dan toskan. Panaskan minyak, tumis bahan-bahan yang dihiris bersama dengan rempah ratus  dan sup bunjut. Bila bahan tumis dah layu dan naik bau, masukkan air. Bila dah mendidih baru masukkan ketam kemudian lobak merah dan celery yang dipotong ikut suka. Masak sebentar, rasa garam secukunya dan taburkan sedikit lada hitam yang dikisar. Ikut suka yer..tak letak lada hitm pun tak apa..aku letak sebab nak sup tambah hangat lagi...hihihi...hidangkan waktu panas..

 
Jika suka taburkan daun sup or ketumbar sama dengan bawang goreng. Dalam gambar tak letak sebab masing-masing bila makan letak daun sup or bawang goreng dalam mangkuk sendiri....huhuhu... :) :) :)

GORENG SAWI POKCOY @ PAKCHOY...

Kenal sawi Pok Coy @ Pakchoy?? tak tau la yang mana satu nama sebenarnya...nak lagi senang aku suka panggil sawi pendek jer...hihihihi...ni sayur favourite en.hubby....masak paling sempoi....tak sampai 15 minit dah siap....

 
Bahan-bahan;
 
1 ikat sawi pokchoy (lebih kurang 4 ke 5 pokok)
5-6 ulas bawang putih
2 sudu sos tiram
1/2 cawan air
3 -4 biji cilipadi - kalau nak pedas sikit
 1 biji cili merah - no stok masa ni ..huhuhu
sedikit minyak zaiton or minyak sayur
 
 
Cara memasaknya;
 
Bersihkan sawi dibawah air paip mengalir. Sawi ni selalu ada banyak pasir kat bahagian kelopok bawah dan toskan. Tumbuk kasar bawang putih. Panaskan minyak zaiton, goreng bawang putih hingga bertukar golden brown. Masukkan air, masak hingga mendidih baru masukkan sos tiram dan cili yang dihiris or belah dua. Akhir sekali masukkan sawi. Kacau dalam 2 minit or sawi dah layu terus angkat dan hidangkan. 
 
Apa-apa sayur kalau dimasak memang sedap makan waktu panas-panas. Biasanya bila nak hidang makanan baru aku goreng sayur...
 
Note: tak perlu letak garam lagi sebab sos tiram dah cukup rasa tapi kalau u all rasa kurang garam letak laaa.....hihihihi.....
 





GULAI UDANG GALAH TEMPOYAK

Assalamualaikum semua.....mode nak update blog baru mari....kalau mode tak ada nak bukak blog sendiri pun malas...ntah apa penyakitnya tak tau laaa...entri pertama untuk bulan April 2014..dah 21hb April baru nak masuk entri....hihihihi....tapi yang sebenarnya memang dah agak jarang masak kat rumah...nasib baik lepas masak teringat nak ambik gambar menu yang belum masuk dalam blog.....so dapat la berkongsi dengan anda yang sudi singgah di blogku ini....;)) Gulai udang tempoyak ni aku masak Jumaat malam dua minggu lepas kot...tempoyak pemberian makcik...beliau buat sendiri...mari tengok menu ringkas dan masak pun tak banyak guna masa....as usual....aku suka yang simple-simple jer....
 

Bahan-bahan;

6 ekor udang galah
20 biji cilipadi             )
1/2 inci kunyit hidup   ) dikisar halus
4 ulas bawang merah - dhiris
1/2 biji kelapa - ambik santannya
1 senduk tempoyak
1 helai daun kunyit - hiris
garam secukup rasa
1 keping asam gelugor - jika perlu

Cara memasaknya;

Bersihkan udang, cuci dan toskan. Masukkan bahan kisar, bawang yang dihiris, santan dan tempoyak dalam periuk ke kuali ke..suka hati nak masak guna apa...masak hingga mendidih, jangan lupa sentiasa kacau yer..bila kuah agak pekat baru masukkan udang..bila udang dah masak masukkan hirisan dan kunyit...kalau tempoyak kurang masam baru masukkan asam gelugor...rasa garam secukupnya..angkat dan boleh hidangkan...

Note: Ada yang masuk udang sekali bersama dengan santan, pun boleh jugak tapi aku masak kuah dulu untuk dapatkan rasa udang yang manis dan tak mau udang terlebih masak.

 
Selamat Mencuba !!!! :) :)
 
 

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...