Kalau sebut keledek semua orang tau kan....buat inti karipap memang sedapppp......buat kuih cik mek kelate tu pun sedapppp tapi jarang orang masak daunnya..oppssss...pucuknyer....rasanya ramai yang tak tau....pucuk keledek ni sedap kalau dimasak...hargapun murah...kalau kat Pasar Seremban seikat RM1 jer...kat tempat lain aku tak pasti...bapa mertuaku selalu masak asam rebus pucuk keledek dengan ikan masin sepat....memang selera betul aku makan walaupun aku sendiri tak pernah masak asam rebus tu....aku cuba buat goreng belacan plak.....hmmm...en.hubby plak yang bertambah-tambah makan....hihihi....
Bahan-bahan;
1 ikat pucuk keledek - ambik yang lembut jer
10 biji cili api
2 biji cili besar merah
4 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
1 sudu besar udang kering - rendam dulu
I sudu kecil belacan
sedikit minyak zaiton/sayur untuk menumis
garam secukup rasa
Cara memasaknya;
Petik daun keledek yang lembut, rendam sekejap dalam besen untuk buang pasir yang melekat, cuci dengan air lagi dan toskan. Kisar semua bahan-bahan di atas. Panaskan minyak, tumis bahan kisar hingga harum dan pecah minyak. Kemudian masukkan sayur keledek dan garam secukup rasa. Jika perlu masukkan sedikit air. Pastikan masa goreng sayur guna api yang besar. Bila sayur dah layu, angkat dan hidangkan panas-panas.
Gambar dari google
Inilah dia pucuk keledek bagi saper yang tak kenal tuuu yer.... ;)
Makan bersama dengan nasi panas dan ikan masin goreng....hmmmm...memang dah tak pandang lauk lain dah......hihihihi.....
No comments:
Post a Comment