Baja Royal Organik

Baja Royal Organik

Ruang Iklan

Monday, 21 April 2014

CONGO BARS.....nak kata kek bukan...brownies pun bukan....tapi ohsem!!!

Entri penutup untuk hari ni kita pergi ke Congo Bars plak yer....sesuai la tu lepas makan nasi sama lauk pauk, pekena yang manis-manis plak....hihihihi....sebelum ni memang tak tau langsung apa itu "Congo Bars"...hati macam dipaksa-paksa untuk membuatnya bila tengok rakan di Facebook buat banyak kali...special sangat ker?? terus start google resepi kat blog-blog yang ada di internet.... terjumpa kat blog Azlita Masam Manis seperti DISINI yang mana resepi dari Puan Azlita tak pernah mengecewakan.. Tengok bahan-bahan semua ada kat rumah....pukul 10 malam mula start baking....kul 11 malam dah siap...tapi seperti biasa sentiasa nak derhaka resepi pada yang empunya kan.....yer la....ada yang suka manis sangat....ada plak yang tak suka manis..macam aku ni....kalau makanan  yang terlalu manis memang aku tak boleh nak makan....kalau tengok blog Azlita Congo Bars nyer tak segelap aku punya kan....sebabnya aku lebihkan coklat chip dan kurangkan gula...ceritanya coklat chip tu memang dah tinggal dalam 300 gram....nak simpan sikit untuk apakan.....lebur jer la semua....hihihi...



Bahan-bahan;

150gram butter
3 biji telur
315gram tepung gandum **
2 1/2 sudu baking powder** ayak bersama
1/2 sudu kecil garam**
250grm gula perang
300 gram coklat chip
1 cawan walnut panggang  cincang kasar
1 sudu kecil esen vanilla

Cara memasaknya;

Sebelum membuat adunan panaskan oven terlebih dahulu dengan suhu 170'C api atas dan bawah. Masukkan butter dan gula dalam bekas adunan. Pukul hingga gula larut kemudian masukkan terlur satu persatu. Putar sebati, masukkan esen vanilla kemudian bahan yang di ayak sedikit demi sedikit sambil non stop memutar hingga habis. Akhir sekali masukkan coklat chip dan walnut cincang. Gaul sempurna.


Alas kertas baking dibawah kaserole. Masukkan adunan, ratakan dengan belakang sudu. Aku taburkan lagi lebihan coklat chip ats permukaan adunan. Bakar lebih kurang 30 minit atau permukaan atas dah bewarna golden brown.
 
 
Sebab tak sabar , belum sejuk lagi aku dah potong......ternyata memang sedappppppppp.......nak kata kek ianya bukan kek sebab tak lembut ....boleh dikatakan macam brownies tapi pada aku lagi sedap dari brownies......memang sedapppp laaaa......semasa bakar dalam oven satu rumah berbau harum.....tu yang bila kuar dari oven jer belum sejuk dah potong.....hahahhaha.....

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...