Baja Royal Organik

Baja Royal Organik

Ruang Iklan

Wednesday, 22 January 2014

MARI MARI CULTURAL VILLAGE, SABAH

Salam semua....ini salah satu tempat yang sangat menarik yang wajib dikunjungi jika bercuti di Sabah..MARI-MARI CULTURAL VILLAGE....atau kampung budaya orang-orang di Sabah...bukan sahaja sekadar melawat tapi dalam masa yang sama kita akan ikut pelbagai aktiviti dalam perkampungan ini di samping dapat mengetahui adat dan budaya mereka. Kami datang ke sini hari pertama kami sampai di Kota Kinabalu, 11hb Januari 2014. Sampai jer di Promenade Hotel kami terus telefon Mari-Mari. Dalam 1.30 petang van dari Mari-Mari Cultural Village datang jemput kami. Lebih kurang 40 minit baru sampai lepas menempuh kesesakan jalanraya....sepanjang jalan banyak betul traffic light kena tempuh.. 
 
Sampai jer terus buat bayaran masuk...harga masuk RM140 untuk seorang dewasa dan warganegara Malaysia. Actually sebelum pergi boleh buat tempahan online tapi kami takut kalau bayar online hari hujan la plak..cuaca kan tak menentu sekarang ni...nasib baik dah sampai hotel kami buat tempahan masih available. Ada 5 rumah yang nak kena lawat, Kadazan-Dusun, Rungus, Lundayeh, Bajau dan Murut.

Jadual aktiviti hari-hari...ada 3 sessi...

 
 Lepas bayar tiket kami akan dibahagikan kepada beberapa kumpulan....yang depan tu kami punya tourist guide...Jes namanya.....perkara pertama kena lalu jambatan gantung ini....memang gigil aku..si Jes ni plak bila tau aku takut lagi dia lompat tinggi-tinggi...dalam hutan ni boleh dengar suara aku menjerit kot...huhuhu...
 Tinggikan jambatan gantung ni......seram akuuu....
 
 Rumah pertama...Kadazan-Dusun
 
 Kadazan -Dusun ni pesawah padi...kat luar rumah ada pondok kecil untuk simpan padi...kat atas yang ada rambu ramba tu dalamnya ada kepala manusia sebagai peringatan pada yang nak mencuri nanti kena potong kepala...lepas potong..kering terus sangkut kat atas tu....
 Tengkorak tu kepala manusia asli yer....serammmmmmmmmm......
 Jom masuk dalam rumah plak...
 ada ramuan untuk buat ragi yang buat tapai...
 Dalam rumah boleh tengok perkakas tradisional yang digunakan
oleh kaum Kadazan-Dusun
Rumah kedua..kaum Rungus....rumah panjang...
Dalam rumah Rungus boleh tengok show hidupkan api hanya dengan gunakan buluh....
Memang teruja....tak sampai 3 minit api dah nyala...
video
 

 Di bawah rumah diberi peluang untuk memasak dalam buluh...
 
 Bahan-bahan telah disediakan....ada ayam...ginger...potato....campur jer ikut suka...

 Air tuak pun ada....orang islam tak boleh minum yerr...

 Yang ni boleh minum....madu hutan....memang sedapppp....

 Macam comel jer awek ni kannn...  
 

 Rumah ketiga...Lundayeh.....
 Kaum Lundayeh ni kerja nelayan dan memburu binatang....jaket ni pun buat dari kulit binatang...
 Sempat posing dengan mat Lundayeh...hihihih....
 Rumah keempat...Bajau....orang bajau ni kebanyakkannya Islam
 
 Pelamin pengantin Bajau.....sempat pelancong dari Hong Kong bersanding sekejap...
 Dalam rumah Bajau


Sebab ada pelamin kena la letak inaikan....
Cantik tak??? en.hubby siap kerling youuu.....masa kahwin dulu hanya boleh pakai inai kat jari jer..tak dibenarkan inai bunga-bunga ni....hihihihi....
 

 Kat bawah rumah buat kuih karas....tapi orang sana tak panggil karas...lupa plak namanyer...
Akhir sekali rumah Murut....
 Ada ramai pahlawan Murut dah standby...jaga-jaga haa....secara tiba-tiba dia orang ni akan melompat depan kita sambil menjerit...tapi telah dinasihatkan..kalau dia orang jerit kita pun kena jerit balik kat dia....memang kecoh....hahahaha
 
 Nenek kebayan kot ni.........
 
muka garang giler kesemuanya.....
 
Encik Hubby jadi chief la konon....bawak 8 orang nak masuk rumah Murut ni....minta ijin dengan anak Ketua Kampung....tak pegang bahu tak boleh masuk....masa ni memang tak tahan nak gelak....tapi tak boleh..muka kena serius semua....hihihi...
 
 Sebelum masuk rumah menyumpit dulu..
 mesti kena kat kelapa ni...
sumpitan en.hubbyku tepat sekali....si Jes ni pun terkejut...hahahaha....
 Masuk dalam rumah Murut...tinggi tangganya...
 
 setiap rambu ramba tu dalam ada kepala manusia tau sebab orang Murut ni memang suka potong kepala musuh...kalau makin banyak kepala dalam rumah kira makin hebat la....fuuhhhhh......nasib baik ini kisah dulu-dulukan....kalau sekarang macam ni...penjara pun tak muat...:(
 Dalam rumah Murut jugak ada tikar spring.....memang best....mula-mula takut tapi lepas tu jadi syok woooo......saper lompat paling tinggi kira dia terror laaa... 
  video

 Selesai melawat rumah-rumah kami di bawa menonton show....menarik jugak....
 Pengunjung pun boleh join...aku tak berani...takut tersepit kaki kena buluh ni terus tak boleh jalan...
 
 Selepas show selesai sempat ambik gambar dengan penari-penari ni...
 
Selesai show kami dijamu dengan menu hi-tea...waktu petangkan....kalau masuk pagi...lunch disediakan..kalau malam..diner pun ada....
Makanan halal yer...yang menyediakan adalah orang Islam sendiri...

 Ni yang aku masak tadi....aku sendiri tak boleh makan....hahahaha
 
 
 Pisang salai..ubi keledek....semua tanam sendiri punya,.... 

Lepas makan ada van yang datang ambik kami semula...kena lalu dalam sungai ni....fuhhhh...best sangat.....air yang jernih.....driver ni berhenti kat dalam air ni untuk kami menikmati keindahan sungai ni...syokkkkkk.........
 
Keseluruhannya memang seronok sangat datang di Mari-Mari Cultural Village...memang berbaloi-baloi....bukan sahaja datang melawat tapi dalam masa yang sama akan ikut serta dengan segala aktiviti yang ada...kena datang sendiri baru boleh tau betapa seronoknya...tak boleh nak letak semua gambar aktiviti dalam blog ni..kena datang sendiri yer...pasti tak menyesal.....mari....mariiiiii.....mariiiiiiiiiii..........hihihi..

5 comments:

  1. kmi pun pernah ke sini.. very informative,nice pic dan very detail..
    kmi book melalui on9 www.marimariculturalvillage.com

    saya drpd blogger amizanyap.blogspot.com

    ReplyDelete
  2. Salam kak, nak Tanya, kalau kita melawat kampung ni, dari lunch sampai lah ke dinner boleh ke? Tq kak info2 diatas :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wassalam ..klu ke sini kita akan ikut dgn tourist guide yg diberi. Dia ada 3 session..pagi, tengah hari dan mlm..utk lebih info cek website yg diberi seperti komen di atas yer..

      Delete
  3. berapa bayaran yang dikenakan untuk sekali masuk..?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Masa saya pergi ni rm140 seorang utk dewasa . Sekarang saya tak sure.

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...