Bahan-bahan;
150grm fettuccine
3 ketul isi ayam - potong kecil
4 kuntum cendawan shitake - hiris nipis
1/2 batang lobak merah - potong kecil memanjang
5 - 6 biji cili padi - pecah2kan
4 ulas bawang putih - cincang halus
1 biji bawang besar - potong dadu
1 biji tomato - cincang dadu
sedikit serbuk lada hitam berperisa
2 sudu sos tiram
sedikit minyak zaiton untuk menumis
1 pokok daun ketumbar - dihiris
Cara menyediakkannya;
Panaskan air yang telah dicampur dengan sedikit minyak. Rebus fettucine hingga kembang dan toskan. Letakkan sedikit minyak zaiton untuk mengelakkan fettucine melekat di antara satu sama lain. Panaskan minyak zaiton. Tumiskan bawang putih dan bawang besar. Bila dah kekuningan masukkan tomato.Goreng hingga tomato hancur dan baru la masukkan ayam. Bila kelihatan ayam hampir masak masukkan shitake dan lobak merah serta sos tiram. Gaul sebati dan baru masukkan fettucinne. Masukkan serbuk lada hitam dan cilipadi. Gaul mesra kesemuanya. Rasa garam secukupnya (kalau guna serbuk lada hitam biasa jika kurang masin baru la letak sedikit garam...) dan boleh la dihidangkan. Taburkan hirisan daun ketumbar di atasnya. Sedap dimakan ketika panas-panas...:))
No comments:
Post a Comment