Salam semua...dah bersahur? Aku baru jer selesai..sambil menunggu subuh ada peluang untuk update blog ni...waktu sahur makan macam dipaksa sebab selera tak mari lagi....kalau hari biasa sarapan pun dalam pukul 9...tapi sejak hari pertama bersahur lagi goreng ikan terubuk masin Sarawak ni dah menjadi menu tetap...masa pergi Sarawak hari tu, aku pergi redah di Pasar Satok, just nak beli ikan terubuk masin ni..stok untuk bulan puasa....sahur semalam cuba tak goreng...tukar dengan telur dadar di samping lauk pauk yang lain....my hubby makan macam terpaksa jer...hmmm....maknanya mesti ada hari-hari la....baru Encik Hubby boleh makan sahur....:))
Bahan-bahan;
3 inci ikan terubuk masin
1 biji bawang besar
7 biji cili api
1/2 biji lemon
Minyak untuk menggoreng
Cara menyediakannya;
Potong ikan terubuk masin nipis-nipis. Rendam sebentar supaya tidak terlalu masin. (hari-hari makan boleh darah tinggi...hehehehe). Toskan.Sementara itu hiris bawang besar dan cili api. Panaskan sedikit minyak untuk menggoreng. Goreng ikan terubuk sehingga garing, angkat. Goreng bawang besar dan cili api hingga kekuningan. Masukkan semula ikan terubuk yang telah digoreng tadi, kacau sebentar dan angkat. Akhir sekali perah lemon di atasnya...kalau tak ada lemon limau kasturi pun boleh..asalkan limau...tapi lemon lagi sedap la...
Goreng ikan terubuk masin ni memang sedap bila dimakan dengan nasi panas. Waktu bersahur memang paling laju...letak la rendang rusa ker...lobster ke...memang semua tolak tepi....itu la powernya ikan terubuk masin Sarawak ni....wallaaaaaaaa......:))
No comments:
Post a Comment