Baja Royal Organik

Baja Royal Organik

Ruang Iklan

Friday, 6 July 2012

CUTI-CUTI KUCHING....2ND DAYS...full of activities....

Salam semua....baru jer balik dari makan malam di TopSpot, Kuching ni...masih kekenyangan dan dah pasti tak boleh nak tidur...so ambil kesempatan update blog untuk aktiviti yang teramat busy hari ni...lepas solat subuh kami terus bersiap untuk ke Orchid Cafe, di Grand Margherita ini juga....
Antara sarapan yang kami ambil....satu perkara di Hotel Grand Margherita ni, layanan mesra dari staff hotel boleh diberikan  A++...food presentation pun memang menarik...apalagi makanan yang disediakan memang menyelerakan....:))

Sedang breakfast, kereta sewa yang kami telah tempah awal sampai...hari ini memang kami perlukan kereta untuk memudahkan perjalanan di sana sini....

Proton Persona...sehari RM150...kira ok la kan...kami sewa dari Encik Muhammad....sebelum ini pun memang kami sewa dengannya jugak....tempat pertama kami tuju adalah Kampung Budaya Sarawak...hampir satu jam untuk ke sana...termasuklah masa salah jalan....bawak GPS tapi charger dalam Persona ni tak berfungsi plak....nasib baik bawak Galaxy Tab...kami berpandukan maps tabs jer yang kadang-kadang buatku terkeliru.....tu sebab salah jalan....hehehehe....

Akhirnya sampai jugak....:))

Bayaran masuk untuk dewasa RM60 seorang....
Lepas bayar diberikan buku ni yang dipanggil passport berserta striker...malangnya striker tu dah tercabut la plak....dengan adanya passport ni boleh masuk dalam masa satu hari...walaupun dah keluar dari sini tapi ada passport boleh masuk selagi..dalam erti kata lain sah untuk tempoh 24jam...:))

Tempat pertama kami kunjungi ....Panggung Budaya...ada show bermula pada pukul 11am untuk sessi pagi dan pukul 4pm untuk sebelah petang...show satu jam...

Amat menghiburkan....sejam terasa macam 15 minit sahaja....tak puas rasanya tengok show ni....drama dalam tarian.....:))
Walaupun masa ni hari bekerja tapi panggung ni hampir penuh dengan penonton....semua terpegun!!
video

Lepas show, kami mula meninjau rumah budaya dalam ni..ini jambatan buluh yang panjang untuk pergi ke rumah panjang Bidayuh...terketar-ketar lututku....takut jatuh...licin lagi....ini kes kena senyum dalam paksa sebenarnya....:((

Memang menarik kat dalam Kampung Budaya Sarawak ni...keluasannya lebih kurang 17 ekar...memang tak larat rasanya nak explore keseluruhan....dalam ini terdapat Rumah Panjang Bidayuh, Rumah Panjang Iban, Rumah Panjang Orang Ulu, Rumah Melanau, Malay Town House.... kita boleh mengenali cara kehidupan pelbagai kaum di Sarawak dari segi tempat kediaman, makanan, pakaian, adat istiadat mereka....di rumah panjang ini juga boleh bermalam dengan kadar sewa yang berpatutan....kalau anda berani la nak tidur di sini....hahahahaha....
Selepas keluar dari Kampung Budaya ni kami berehat sebentar di Damai Central...just berhadapan dengan Kampung Budaya.....mencari minuman untuk hilangkan dahaga dengan cuaca yang panas terik....lebih kurang pukul 2pm kami bergerak keluar dari sini dan terus singgah di Muzium Kucing.

hahahaha....kelakar plak tengok gambar ni!!!

really enjoy kat dalam muzium ni...macam-macam kucing ada....comel-comel belaka...
Tiada bayaran masuk dikenakan tetapi jika anda ingin mengambil gambar bayaran seperti di atas....:))

Selepas enjoy dengan kucing-kucing ni kami menuju ke Plaza Astana, Petra Jaya pula....Rabiah Amit Kek Lapis....yes....memang ini yang kami ingin cari...tak sah kiranya kalau tak pergi beli kek lapis Rabiah Amit ni...memang sedap...
bungkus dah......:))

Lagi satu kedai kek lapis yang mesti pergi....Dayang Salha di Kampung Gersik....beli lagi beberapa kek lapis di sini..
pelbagai perasa ada di dayang salha ni..terbaru perasa Awan Nano...hehehehe...
Pilih ajer mana suka.....:))
Akhirnya.....beli terus masuk kotak...bagusnya beli kek di Dayang Salha ni...kotak dah siap sedia..sempat juga aku beli perencah laksa sarawak di sini....keluaran Haji Manan..


Selesai dengan kek lapis kami terus menuju ke Pasar Satok walaupun perut dah berkeroncong dan memang letih sangat....hmmm....apa lagi..cari ikan terubuk masin la.....wajib dibeli kalau dah sampai sini!!!
Muka penat...nak senyum pun dah tak larat......:((
Pakcik ni sedang membungkus ikan terus masuk dalam kotak....

Selesai membeli barang-barang wajip ni kami terus balik ke hotel...perut dah menjerit mintak diisi....dah pukul 5 lebih...macam mana tak lapar....makanan terakhir breakfast pagi tadi sajer..penat sangat...sampai jer bilik kami terus buat pesanan....dah malas nak fikir nak makan kat mana....paling senang....call jer room service....
kue tiaw goreng and nescaffe tarik untuk aku...nasi goreng and fresh orange for Encik Hubby.....lapar giler beb....

Selepas Isyak kami makan malam di Topspot, Taman Kereta...tak jauh dari hotel ni...boleh jalan kaki sahaja..tapi dah 2 hari kat Kuching ni hujan sahaja....memang tempat paling popular kat Kuching ni....sentiasa penuh....ni yang kami pesan...dapat jugak aku midin ni....crab blackpepper for my hubby...terubuk bakar dan udang butter...:))

Antara makanan laut yang segar-segar untuk dipilih....sayur ni pulak adalah midin yang belum dimasak....seperti pucuk paku yang belum kembang......
Syukur...alhamdullillah.....amat mengenyangkan kami.....:))
Inilah aktiviti hari kedua kami....penuh sampai ke malam.....jangan lupa ikuti update hari terakhir kami di Kuching.....:))

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...