Salam semua…kek
karamel lagi…apa nak buat…memang sedap sangat kek ni…dah jadi favourite Encik Hubby
now…kali ini berbeza sedikit dengan Kek Karamel terdahulu…jika dahulu
dibakar tapi yang ini hanya dikukus sahaja. Cara membuatnya pun lagi mudah dari
di bakar. Malah rasanya lagi sedap kerana kek lagi moist…
Bahan
A
2
sudu gula pasir
1
cawan susu cair1 cawan susu pekat manis
3 biji kuning telur
2 biji telur (putih & kuning guna semua)
1 sudu esen vanilla
Bahan
B
1 cawan susu cair
½ cawan susu pekat manis
½ cawan gula kastor
1 cawan minyak
1 cawan serbuk koko
Bahan
C
¾ cawan
tepung
1
sudu kecil baking powder1 sudu kecil bicarbonate
4 biji telur
Cara
membuatnya;
Panaskan
periuk kukus terlebih dahulu
Bahan
A.
Hanguskan
gula dalam loyang hingga bertukar menjadi caramel. Pastikan keseluruhan loyang
di penuhi dengan caramel. ketepikan. Anda akan mendengar seperti bunyi kaca
pecah ketika caramel disejukkan.
Masukkan
kesemua bahan A dalam mangkok (kecuali gula yang telah dihanguskan tadi). Pukul
sebati (tak perlu pukul sampai kembang). Tuangkan ke dalam loyang yang berisi
gula hangus tadi dengan menggunakan penapis. Kukus lebih kurang 30 minit. (Api
kukus biar sederhana sahaja)
Bahan
B.
Campurkan
kesemua Bahan B dalam periuk. Masak seketika(agak2 dah berasap tutup api) hingga
semua adunan sebati dan sejukkan sebentar.
Bahan
C.
Satukan
kesemua bahan dan ayak bersama.
Bahan
D.
Masukan
bahan B dan bahan C selang seli ke dalam Bahan D. Gaul sebati dan masukkan
adunan ke dalam loyang caramel yang telah masak tadi. Kukus dengan api
sederhana lebih kurang 1 ½ jam. Bila kek
dah meregang sedikit or setelah cucuk dengan cake tester tidak melekat
keluarkan. Sejukkan terlebih dahulu lebih kurang setengah jam dan baru la
diterbalikkan. Simpan sejuk dalam peti ais.Amat sedap dimakan ketika sejuk.
No comments:
Post a Comment