Gulai ni aku masak tengah hari semalam tapi baru ada masa untuk update blog. Lagipun internet kat Seremban teramat la slownyer....boleh gunapun tengok fb tapi bila nak reply asyik hang..... Dalam peti ais pun stok banyak tak ada....encik hubby kata...kena habiskan semua yang ada dalam peti ais baru boleh pergi pasar beli barang basah....adussss.....cek-cek yang ada hanya sepotong ayam dan sedikit daging salai ni...tapi tak tahu nak masak apa coz judunya tak ada....dalam masa yang sama terigin nak buat kuih bakar pandan...nanti aku post kuih bakar ni...tapi tak ada bijan plak....so nak tak nak terpaksa aku pergi ke supermarket berdekatan rumah untuk beli bijan..alhamdulillah...jumpa plak bacang muda kat supermarket ni...betul-betul tinggal sebiji....hmmm....terus la aku masak daging salai campur bacang muda ni....marbeless sih.....
Bahan-bahan;
150grm daging salai (memang banyak ni yang ada tp cukup la utk kami berdua)
15 biji cilipadi *
1/2 inci kunyit hidup * dikisar halus
1/2 inci halia *
2 ulas bawang putih *
3 cawan pati santan
2 batang serai dititik
1 biji bacang muda (kupas kulit dan belah 8)
garam secukup rasa
air secukupnya
Cara menyediakkannya;
Potong daging salai agak nipis. Cuci dan toskan. Masukkan daging salai dan bahan kisar berserta serai yang telah dititik dalam periuk. Rebus daging bersama cili kisar hingga empuk. Jika kering tambah air. Apabila daging telah empuk masukkan pati santan hingga mendidih, masukkan bacang muda yang telah di belah tadi. Masak hingga bacang empuk, rasa garam secukupnya dan boleh la dihidangkan bersama nasi putih dan lauk yang lain.
No comments:
Post a Comment