Baja Royal Organik

Baja Royal Organik

Ruang Iklan

Monday, 8 October 2012

KARI AYAM KERING...

Salam semua...hari ini amat meletihkan..setiap kali kalau ada tugasan di luar pejabat bila sampai rumah mesti rasa letih semacam...almaklum laa...sejak usia meningkat ni walaupun hati sentiasa muda...huhuhu...disebabkan itu menu masakanpun  kena la kurangkan apa-apa yang berlemak-lemak tu...so untuk dinner malam ini salah satu lauk kami Kari Ayam Kering menjadi hidangan...kurang kolestrol sebab tak guna santan...:))

 
Bahan-bahan;

1/4 ekor ayam - potong kecil
2 biji kentang - potong kecil
1 bungkus rempah kari ayam (aku guna adabi)
5 ulas bawang merah  )
1 inci halia                  ) Mayang halus
3 ulas putih                 )
1 batang kulit kayu manis **
2 biji buah pelaga**
1 kuntum bunga lawang** bahan penumis
5 kuntum bunga cengkih**
1 tangkai daun kari - lurutkan
1 cawan air + satu sudu kecil asam jawa
garam secukup rasa

Bahan Kisar
sedikit serbuk lada hitam
1/2 sudu kecil ketumbar
1/2 sudu kecil jintan manis
1/2 sudu kecil jintan kasar

Cara menyediakannya;

Bersihkan ayam dan toskan. Panaskan sedikit minyak dalam kuali. (aku guna minyak zaiton - tak ada kolestrol).Tumiskan bahan penumis hingga naik bau. Masukkan bahan yang telah dimayang halus dan daun kari, masak hingga kekuningan dan naik bau. Campurkan rempah kari dengan bahan kisar. bancuh dengan sedikit air kemudian masukkan dalam kuali sampai rempah benar-benar masak hingga naik minyak. Masukkan ayam dan ubi kentang. Kacau sebati, masukkan 1 cawan air yang telah dibancuh dengan asam jawa. . Jika air telah kering tapi kentang masih belum empuk tambah lagi sedikit air. Masak hingga kuah kering dan rasa garam secukupnya. (bila hampir kering, perlahankan api dan kacau selalu supaya tidak hangus). Hidangkan bersama nasi panas atau roti.




No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...