Salam semua....dari nama biskut ni bunyi macam ganaskan...rasa diapun ganas...bukan ganas tak sedap...tapi ini ganas sedap..hehehehe...sebab ada macam-macam campurannya...ada pistachio..ada badam..ada coklat..ada bijan...macam-macam ada!! Baunya harum kerana adanya campuran oregano...rangup dan memang sedap...
Bahan-bahan;
Bahan A
200grm butter
70 gram shorthening
110 gram gula castor
Bahan B
180 gram tepung superfine (aku guna bluekey)
150 gram tepung red ros (kalau tak ada tepung gandum pun ok)
50 gram serbuk badam
30 gram bijan
40 gram pistachio kisar
50 gram coklat rice
1/2 sudu teh oregano
Hiasan
Coklat masakan
Coklat masakan perisa oren
Cara menyediakkannya;
Gaul sebati bahan A. Masukkan Bahan B dan uli hingga menjadi doh yang sempurna. Canai dan terap. Bakar dengan suhu kepanasan 150'C selama 20-25 minit. Sejukkan.
Cairkan coklat masakan oren dan coklat biasa berlainan dengan kaedah double boiler. Hiaskan di atas biskut selang seli seperti kulit harimau. Keringkan dan simpan dalam bekas kedap udara.
Note : Biskut ini memang tidak menggunakan telur.
No comments:
Post a Comment