Salam semua...kari kambing ni aku masak untuk menu berbuka puasa semalam...sedap di makan bersama dengan nasi arab or nasi briani....memang jarang sangat aku masak kari kambing ni...sejak dua menjak ni asyik makan kambing kat restoran arab jadi teringin plak nak masak sendiri..walaupun kat restoran arab hanya makan kambing panggang....nak panggang tak cukup peralatan kat rumah ni...so kari jer la...
Bahan-bahan;
2 kilo kambing (suka yang bahagian rangka)
2 bungkus kecil rempah kari baba's
2 bungkus kecil rempah kari adabi
20 biji cili api - dikisar halus (orang N9, ciliapi mesti ada walaupun masak kari ...hehehehe)
2 batang kulit kayu manis )
5 - 6 kuntum bunga lawang )
10 -15 kuntum bunga cengkih ) bahan penumis
6-7 biji buah pelaga )
10 biji bawang merah ***
6 biji bawang putih *** dimayang halus
3 inci halia ***
2 tangkai daun kari
2 tangkai daun limau purut
2 biji kentang - belah 4
2 biji kelapa - ambil santannya
garam secukup rasa
sedikit minyak untuk menumis
Cara menyediakannya;
Bersihkan daging kambing dan toskan. Campurkan rempah baba's dan abadi bersama cili yang telah dikisar. Campurkan dengan sedikit air, bancuh hingga menjadi pes. Panaskan sedikit minyak dalam kuali. Masukkan bahan penumis hingga naik bau. Kemudian masukkan bahan yang telah dimayang halus bersama dengan daun kari (lurutkan dari tangkainya) dan daun limau purut. Kacau hingga naik bau dan kekuningan, baru masukkan pes rempah tadi. Perlahankan api dan kacau selalu supaya rempah tidka hangus. Masak rempah hingga naik minyak, baru lah masukkan daging kambing tadi. Masukkan air, kacau sekali sekala hingga daging kambing empuk. Jika kering tambahkan air lagi hingga daging empuk. Akhir sekali baru la masukkan santan dan kentang. Masak hingga kentang empuk.Rasa garam secukupnya.
No comments:
Post a Comment