Assalamualaikum semua.....selama ni kalau sebut pasal sengkuang terus terbayang yang jeruk ataupun makan rojak...rojak buah ker....popia ker....memang tak pernah tau sengkuang ni pun boleh buat lauk....ketika aku dan family berkunjung ke rumah Mat Gebu raya hari tu, baru la tahu sengkuang boleh jadi lauk....hihihihi....memang setiap tahun kami sekeluarga akan ke Sedenak...tahun ni tak pelan langsung nak ke sana sebab terlalu sibuk tapi bila ayahku kata dia nak pergi sendiri ke Sedenak rumah Induk Yah (ibu Mat Gebu adik bongsu nenek merangkap mak saudara pada aruah mak dan satu-satunya mak saudara mak ku yang tinggal) en.hubby tak benarkan...so dia akan hantar sendiri...hihihi
Seperti biasa kalau sampai rumat Mat Gebu mesti menu dah sedia....sambal sengkuang tu mangkok ketiga...masa ni tak fokus sangat pun kat lauk ni sebab nampak biasa jer...awalnya ku sangka kentang campur bilis....yang depan tu Mat Gebu masak gulai udang campur rebung madu....memang ohsem...sebelahnya tu sotong apa ntah si Mat ni masak...tapi sedap laaa....pastu bila aku ambik yang ku sangka kentang tu terus aku terdiam....puas pikir...apa la benda yang aku makan ni....terus tanya Mat Gebu...."Nan....lauk apa ni???" terkikik kikik Mat Gebu jawab...."sengkuang la tu kakkkk".......seeeee...punya la sedap sampai aku tak kenal yang tu adalah sengkuang....terus sambal sengkuang ni jer aku belasah....udang letak tepi dah....sebab tu masa ambik gambar macam tak minat jer sebab belum rasa....terus mintak resepi.....ni laaa versi aku plak....Sambal Sengkuang Bilis Tamban....hihihi....
Bahan-bahan; (2 org makan)
1 biji kecil sengkuang - kupas kulit, potong dadu
1 gengam ikan bilis tamban (belah 4 - buang tulang & kulit, rendam)
1 biji bawang besar saiz kecil - potong dadu
2 ulas bawang putih - mayang
3 biji cili hijau )
10 biji ciliapi ) hiris
1/2 sudu belacan
1/2 cawan air
garam secukup rasa
sedikit minyak zaiton untuk menumis (minyak sayur pun ok)
Cara memasaknya;
Panaskan minyak dalam kuali. Tumis bawang besar, bawang putih serta kedua cili.Bila dah agak layu masukkan bilis tamban,kemudian sengkuang. Bancuh belacan dengan air, curahkan dalam kuali. Masak hingga sengkuang lembut sikit..bukan lembik yer...so bila makan ada bunyi krap krup krap krup....hihihi....rasa garam secukupnya dan angkat.
Pak Yem tengah borak dengan ayahku...en.hubby as usual jadi pemerhati....masa kami di sini pasangan blogger Adi Budika kalau tak silap dengan isteri Sunah Sutera yang buat kek lapis cun melecun tu pun ada....dulu jumpa belum kahwin...tahun ni jumpa dah kahwin....alhamdullillah......
Selamat mencuba resepi sengkuang ni yer...... :)
Cantiknya ruang tamu...
ReplyDeleteMemang cantikkan....itu rumah En.Mat Gebu kita....dapur tanpa sempadan...beliau bukan setakat pandai memasak...mengemas rumah pun pandai.....langsir tu hasil rekaan dan jahitan Mat Gebu....mmg kreatif cik Mat ni....
Delete