Baja Royal Organik

Baja Royal Organik

Ruang Iklan

Saturday 6 September 2014

NASI DAGANG GULAI IKAN

Cerita tengahari tadi....menu Pantai Timur hari ini.....dah bertahun tak buat nasi dagang...selalunya aku buat gulai ikan tenggriri atau bawal...tapi malam tadi pergi Pasaraya Zeemart berhampiran rumah tak ada plak ikan yang dicari..so beli jer ikan tongkol ...memang ikan tongkol la lauk paling sinonim dengan nasi dagang selain dari ayam....rasanya orang pantai timur kalau buat nasi dagang hanya dengan ikan tongkol kot...

 
Tercetusnya idea nak buat nasi dagang sebab jumpa beras ini di Pasaraya Zeemart malam tadi...selalu beli beras sama ada pergi Pantai Timur atau pasar Chow Kit....kat pasar Seremban  tak pernah jumpa lagi...tak sangka beras nasi dagang dah boleh dapat di pasaraya....satu bungkus seperti di bawah 2 kilo...boleh masak 2 kali...harga RM13.90...memang mahal sikit dari Pantai Timur tapi amat berbaloi...ada orang suka campurkan dengan sedikit beras pulut...tapi aku lagi suka guna 100% beras nasi dagang sahaja..ikut selera masng-masingkan......

 Bahan-bahan untuk nasi;

1 kilo beras nasi dagang - rendam 2-3 jam dan toskan
2 cawan santan cair
2 sudu besar halba

Kuah santan

1/2 inci halia              )
2 ulas bawang putih   )
4 ulas bawang merah ) dimayang
3 cawan santan pekat)
1 cawan susu cair
garam dan gula secukup rasa

Cara memasaknya;

Gaulkan beras yang telah ditoskan tadi dengan halba. Masukkan santan cair. Kukus sehingga beras separuh masak.
 
Campurkan kesemua bahan untuk kuah santan. Masak hingga mendidih , jangan sampai pecah minyak yer....sama seperti masak lemak. Bila dah mendidih tutup api.


Keluarkan nasi yang separuh masak tadi ke dalam mangkok besar...periuk ker....curahkan kuah santan yang telah masak tadi....gaul rata...sama seperti buat pulut kuning. Biarkan kesemua kuah santan tadi meresap dalam beras.

Masukkan dalam mangkuk dan kukus semula hingga nasi betul-betul masak. Aku gunakan mangkuk penapis yang besar semasa mengukus nasi ni so tak da la beras tu jatuh kat lubang kukus yang besar tu...
 
 Dah masak.....wallaaaaaaaaa .......satu rumah bau halba tau....

Untuk gulai ikan tongkol plak resepi seperti di bawah;

 
Bahan-bahan;
 
1 kilo ikan tongkol
10 biji bawang merah   )
5 ulas bawang putih     ) dikisar halus
1 inci halia                   )
1 inci lengkuas             )
1 batang kulit kayu manis
1 senduk cili kisar
1 inci kunyit hidup - tumbuk lumat
3 sudu besar rempah gulai ikan nasi dagang
2 sudu besar kerisik
1/2 keeping gula Melaka
3 keping asam gelugor
1 gengam cili padi akar
1 biji kecil timun...belah ikut suka
1 1/2 biji kelapa - ambik santannya
garam secukup  rasa
sedikit minyak untuk menumis
 
 
Cara memasaknya;
 
Potong dan cuci ikan bawah paip mengalir, toskan. Panaskan sedikit minyak. Tumis bahan kisar  bersama kulit kayu manis hingga naik bau dan pecah minyak. Satukan cili kisar, kunyit dan rempah gulai ikan nasi dagang, masukkan dalam bahan kisar yang telah ditumis tadi. Kacau hingga cili masak kemudian masukkan santan dan asam gelugor. Bila dah mendidih masukkan ikan, timun, cilipadi (tak perlu potong yer).  Akhir sekali masukkan kerisik dan gula Melaka. Rasa garam secukupnya, masak hingga kuah agak pekat. Angkat dan boleh hidangkan.


Untuk lagi sedap sediakan acar mentah sekali. Yang ini aku memang buat ikut style aku. Resepi kat bawah;
 

 Bahan-bahan;

1 biji timun
1 batang lobak merah
1/2 biji bawang besar
1 - 2 biji limau nipis
1 sudu besar minyak zaiton
1 biji cili merah- buang biji- dimayang
garam sucukup rasa

Kupas kulit timun dan lobak merah. Potong lebih seinci. Untuk timun aku buang isinya untuk mengelakkan terlalu berair. Hiris bawang besar ikut suka. Masukkan minyak zaiton, perah asam limau dan rasa garam secukupnya. Gaul sebti semuanya.
 

Nak lengkap lagi makan dengan telur rebus yaa....hihihihi....done!!!!
 
Note: Jika tak ada rempah nasi dagang boleh buat sendiri  seperti berikut;
 
1 sudu ketumbar
1/2 sudu jintan manis
1/2 sudu jintan putih
 
Semua bahan di atas digoreng tanpa minyak dan kisar halus. Campurkan dengan 1 paket kecil serbuk kari ikan.
 
 
 
 


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...