Ini juadah makan tengahari hari Ahad lepas...baru boleh masukkan entri...sejak berpindah office ni memang sibuk lain macam...ini pun masih banyak kotak-kotak yang tak berbuka lagi....nak buat kerjapun mood lari.....rehatkan sekejap sambil masukkan entri....ramai yang tak suka makan ikan parang sebab banyak tulang terutama kaum lelakikan....tapi ikan yang banyak tulang tu la yang paling sedap...manis isinya....kalau beli ikan parang aku selalu pastikan beli yang saiz besar sebab tulang dia pun besar...senang nampak dan buang...hihihi...
Bahan-bahan;
4 potong ikan parang
4 papan petai
35 biji cili api - kalau tak suka pedas boleh kurangkan
1 inci kunyit hidup
2 biji kelapa - ambil santannya (lagi lemak lagi best)
3 keping asam gelugor
2 biji bawang merah - dihiris
garam secukup rasa
Cara memasaknya;
Bersihkan ikan parang dan toskan. Buang urat petai kiri dan kanan kulit, kemudian kikis kulit petai tanpa keluarkan isinya. Rendam petai yang telah dikikis dalam air untuk menanggalakan saki baki kulit petai yang dikikis tadi. Kisar ciliapi dengan kunyit, masukkan dalam periuk bersama asam gelugur dan petai yang telah ditoskan. Biarkan dia mendidih. Perahkan kelapa, asingkan pati santan semangkok dan lebihnya santan yang agak cair.Masukkan santan cair terlebih dahulu, bila dah mendidih masukkan ikan parang. Biarkan ikan masak seketika kemudian masukkan pati santan pekat tadi. Biarkan mendidih,kacau perlahan agar santan tak pecah minyak, rasa garam secukupnya.
Makan tengahari yang memang lewat, pukul 4 petang..aku tambah dengan goreng kacang botol belacan dan telur dadar jer. Yang mangkuk depan tu gulai burung puyuh campur pegaga pemberian jiran terdekat di mana aku pun membuat balasan dengan gulai ikan parang petai...syukur alhamdulillah dapat duduk berjiran yang baik hati ..kami selalu bertukar lauk...murah rezeki lagi hendaknya...
No comments:
Post a Comment