Salam semua....pucuk pegaga kalau dimakan mentah memang sedap tapi bila dah banyak sangat tak lalu plak nak habiskan...nak buat jus pegaga tak sanggup plak nak minumnya walaupun memang tahu betapa banyak khasiatnya...akhirnya kugulaikan sahaja dengan baki udang yang sedikit ni...kalau dapat udang yang besar lagi sedap...
Bahan-bahan;
1 ikat besar pegaga
15 ekor udang saiz sederhana
20 biji cili api
1 inci kunyit hidup
1 biji kelapa - ambil santannya
3 biji bawang merah - dihiris
1 keping asam gelugor
1 batang bunga kantan - dihiris
1 helai daun kunyit - dihiris rampai
garam secukup rasa
Cara memasaknya;
Bersihkan pegaga, potong ikut suka dan toskan. Kisar ciliapi dengan kunyit hidup hingga halus. Masukkan bahan kisar, santan dan bawang merah yang telah dihiris, masak hingga mendidih. kacau selalu agar santan tak naik minyak. Masukkan udang, masak sebentar kemudian baru lah masukkan daun pegaga, bunga kantan, daun kunyit dan asam gelugor. Rasa garam secukupnya dan boleh la dihidangkan.
No comments:
Post a Comment