Assalamualaikum....menu apa hari ini? Baru ada masa sikit untuk update entry yang tertunggak...menu hari Ahad 2 minggu lepas...sikit la punya lama kan.....seperti biasa aku suka masak yang simple...yang penting sedap di tekak kami....masak agak banyak hari tu sebab mak saudara dari Kuala Lumpur datang makan tengahari di rumah...selain sambal udang aku masak lemak sawi putih, ketam goreng berempah dan ayam goreng ....
Bahan-bahan
1 kilo udang
5 papan petai
10 biji bawang merah)
2 ulas bawang putih ) kisar kering halus
1 inci belacan )
2 biji bawang besar
3 senduk cili kisar
1 cawan air asam jawa
1 cawan minyak
garam secukup rasa
Cara memasak;
Bersihkan udang, buang kepala dan kulit separuh...ikut suka la yer...nak buang kulit semua pun boleh...tapi aku suka tinggalkan kulit kat bahagian ekor...cuci dan toskan. Panaskan minyak, tumis bahan kisar hingga naik bau, kemudian masukkan cili kisar. Masak hingga minyak dah naik atau terasing dengan cili tadi. Masukkan air asam jawa, kacau lagi.Bila sambal dah agak pekat baru masukkan udang, petai dan bawang besar yang telah dihiris. Rasa garam secukupnya.
No comments:
Post a Comment