Dari udang terus ke ketam plak...sambungan cerita menu Ahad dua minggu lepas...ada yang boleh makan udang ada yang tak boleh..tu yang sediakan ketam...paling mudah....goreng berempah sajer...tak ada santan yer.....main lebur-lebur jer orang kata...paling cepat dan ringkas...
Bahan;
5 ekor ketam
1 biji bawang besar - potong dadu
3 ulas bawang putih )
1 inci halia ) dimayang halus
1 bungkus kecil rempah kari ketam/udang
1/2 cawan air asam jawa
1 tangkai daun kari
4 - 5 biji cilipadi dititik...jika suka
sedikit minyak untuk menumis
garam secukup rasa
Cara memasak;
Cuci ketam bersih dan toskan.Panaskan sedikit minyak, tumis bawang, bahan dimayang dan daun kari hingga naik bau. Bancuh serbuk kari dengan sidikit air. jadikan pes kemudian masukkan dalam bahan tumis bersama cilipadi yang dititik.Masak hingga naik minyak kemudian masukkan ketam, gaul sebati, kemudian masukkan air asam jawa. Masak hingga kuah pekat dan agak kering. Rasa garam secukupnya dan boleh dihidangkan.
No comments:
Post a Comment