Baja Royal Organik

Baja Royal Organik

Ruang Iklan

Tuesday 23 July 2013

ROTI BERINTI AYAM CHEESE...

Assalamualaikum....roti berinti ayam ni aku buat Sabtu lepas tapi baru hari ini ada masa nak masukkan dalam blog...nak sediakannya tak la sesusah mana...rasanya plak....hmmmm...memang marvellous....as usual kalau letak daging lagi la sedap....oleh kerana en.hubby tengah berpantang so segala yang berkaitan dengan daging ditukar dengan ayam....ala-ala lasagna gitu cuma kulit digantikan dengan roti....aku terlewat ambik gambar...kalau waktu panas akan nampak cheese ni meleleh-leleh....ni dah sejuk sikit....tu pun dah nak abis baru teringat nak ambik gambar yang dah potong....huhuhuhu....


Bahan-bahan;

Inti

400gram ayam kisar
1 biji tomato - potong dadu
1 biji bawang holland - potong dadu
4 ulas bawang putih - cincang halus
I batang kecil lobak merah - potong dadu
1/2 sudu kecil serbuk lada hitam
1/2 sudu kecil Italian herb
1/2 sudu kecil oregano flake
1/2 sudu kecil parsli flake
sedikit minyak zaiton untuk menumis
garam secukup rasa

Roti dan Cheese
6 keping roti sandwich (aku suka gardenia)
5 biji telur
lada sulah
1/2 sudu oregano flake
1/2 sudu parsli flake
garam secukup rasa
Kepingan cheese secukupnya


Cara menyediakan Inti Ayam
 
Panaskan minyak, tumis bawang besar + bawang putih hingga naik bau. Masukkan tomato, kacau dan masak hingga tomato hancur dan baru masukkan ayam kisar dan lobak merah. Kacau selalu supaya ayam tak berketul, masukkan garam, Italian herbs, oregano dan parsley. Masak hingga inti kering, angkat dan ketepikan.


Pecahkan telur dalam mangkok. Masukkan sedikit garam, lada sulah, parsli dan oregano flake. Kacau macam nak buat telur dadar gitu. Rendam roti dalam adunan telur ni. Pastikan semua roti telah terendam dengan telur.


Susun roti dalam mangkok.

 
 Ratakan inti ayam di atas roti

 
 Susun kepingan cheese kat atas inti ayam tadi...aku suka cheese banyak...sebab tu aku letak cheese tu berlapis-lapis...hehehhee
 Ulang langkah yang sama hingga penuh satu mangkok tu....kalau ada lebihan adunan telur curahkan jer dalam mangkok tu...akhir skali sebab aku suka sangat cheese aku tabur lagi mozzarella kat atas sekali...hahahhaa...

Masukkan dalam oven dengan suhu 180'C lebih kurang 40 minit....see.....terangkat dah....
 
Sedap sangat makan ketika panas-panas.....wallaaaaaaaaaaaaa....:))

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...