Assalamualaikum...Selamat Menyambut Bulan Ramadahn...dah masuk hari ke enam puasa baru nak buat ucapan...hehehehe...terlalu sibuk akhir-akhir ni...nak update blog pun tak ada mood...ada beberapa entry sepatutnya kena masuk tapi tak cukup masa nak buat...eeeee...busy kalahkan menterikannnn....bila tiba bulan Ramadhan ni bagi kaum isteri bila dah tengahhari mesti dah terpikir apa menu nak buka hari ni kan....sama la macam empunya blog ni....hari-hari dok fikir apa juadah yang nak dihidangkan untuk berbuka...bulan puasa ni macam-macam benda rasa nak makan...macam la sebelum ni tak makankannnn.....kalau hari bekerja juadahnyer simple-simple...kalau weekend tu boleh la jugak buat pelbagai menu...banyak masa....talam berlauk ni aku buat untuk berbuka petang semalam....bawak rumah mertua...so aku hanya masak kuih jer tapi kuih yang berlauk....
Bahan-bahan;
Bahan A
1 cawan tepung beras
1/2 cawan tepung jagung
2 3/4 cawan santan
secubit garam or secukup rasa
Bahan B
200grm ayam kisar
5 ulas bawang merah )
3 ulas bawang putih ) kisar tanpa air
sedikit halia )
1 batang lobak merah - potong dadu
1 sudu makan serbuk kari daging
1 sudu makan serbuk kurma
Sedikit minyak untuk menumis
1 biji cili merah - dimayang halus
Cili sos secukupnya
Daun sup or daun ketumbar or daun bawang ikut suka
Bawang goreng (tak letak sebab tak ada)
Cara membuatnya;
Campurkan keseluruhan Bahan A dalam mangkok. Kacau rata supaya tepung tak bergentel. Tapiskan adunan dalam periuk dan masak sebentar sambil kacau tanpa henti, tak perlu lama, kalau dah berasap cepat-cepat tutup api dan masukkan dalam loyang or mangkok kaca. Sapu sedikit minyak dalam loyang supaya tak melekat. Aku gunakan mangkok saiz 6" X 6". Kukus lebih kurang 20 minit. Bila dah masak, ketepikan dan biarkan talam betul-betul sejuk.
Panaskan sedikit minyak, tumis bahan kisar. Serbuk kari + kurma bancuh dgn sedikit air, untuk jadikan pes. Bila bahan kisar dah naik bau masukkan pes kari+kurma. Kacau hingga terbit minyak kemudian baru masukkan ayam kisar dan lobak. Kacau hingga inti menjadi ala-ala serunding. Akhir sekali masukkan sedikit daun sup atau ketumbar dan cili yang dimayang. Rasa garam secukupnya dan ketepikan.
Bila talam dah betul-betul sejuk potong kuih dalam mangkok yang sama. Sapukan cili sos di atasnya. Pastikan anda potong kuih dulu sebelum letak cili sos untuk mengelakkan kecacatan warna di bahagian bawah.....hahahaha....
Akhir sekali taburkan lauk diatasnya....letak banyak-banyak baru sedap....hiaskan dengan daun sup / ketumbar serta bawang goreng.
Haaa....ni la dia.....apasal la aku letak mangkok kuih ni atas cake stand kaca???dah tak nampak dasar talam yang putih melepak tu kan....maafkan la aku yer...bulan puasa ni pening sikit....:((
Inti ayam ni lagi sedap kalau campur dengan cendawan....tapi sebab ada beberapa ahli keluarga yang tak digalakkan makan cendawan terus aku tak letak...kalau ayam ditukar dengan daging lagi marvelous....huhuhuhu.....
No comments:
Post a Comment