Baja Royal Organik

Baja Royal Organik

Ruang Iklan

Monday, 15 July 2013

KUIH KASUI OR KASWI??

Kuih kasui ni aku buat sama dengan talam berlauk...pada awalnya nak buat kuih tepung talam gula merah....tiba-tiba teringat bapak mertua pergi beli kuih ni sebelum puasa dengan saiz yang amat kecik tak berbaloi-baloi dengan harga 40sen sebiji kat Seremban....skali ngap jer masuk mulut dah abis...aku lupa plak nak ambik gambar tapi boleh bayangkan saiz kuih yang selalu dibeli kat KL sebiji tu bahagi dua....memang melampau sungguh rasanya....terus aku buat kuih kasui ni untuk buka puasa semalam.....


Bahan-bahan;

1 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung ubi
1 cawan gula merah
2 sudu makan gula pasir (aku tak letak takut manis sgt)
3 cawan air
2 helai daun pandan
1sudu kecil air kapur
kelapa parut secukupnya (ambik putih shj)

Cara membuatnya;

Masakkan daun pandan yang disimpul, gula merah + gula pasir dan air hingga hancur. Setelah masak, tapiskan dan biarkan ianya sejuk.
 
Panaskan periuk kukus. Dalam mangkuk berasingan campurkan tepung gandum sama dengan tepung ubi. Masukkan air gula merah tadi berserta air kapur. Gaul rata. Griskan sedikit minyak dalam mangkuk or loyang. Tapis adunan yang telah dibancuh terus dalam loyang. Kukus lebih kurang 20 - 25 minit. Sejukkan kuih dahulu sebelum dipotong.

 
Untuk kelapa parut aku suka goreng tanpa minyak sekejap. jangan la goreng sampai jadi kerisik yer....agak-agak kelapa dah panas terus angkat...so lemaknya masih terasa dan tak cepat basi....kalau dapat kelapa muda lagi sedap.....gaulkan dengan sedikit garam.....potong kuih ikut suka kemudian golekkan di atas kelapa parut...dah boleh hidang....:))
 
Dengan secawan tepung ni jer dah boleh dapat satu mangkok kuih....kadang-kadang tak faham kenapa la nak jual kuih ni mahal sangatkan......buat sendiri lagi puas hati coz nak sediakannya tak la sesusah manakannnnnnnn...........byeeeeeeeee....

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...