Baja Royal Organik

Baja Royal Organik

Ruang Iklan

Monday, 28 January 2013

MENYISIR PANTAI DARI PORT DICKSON KE MELAKA...

Semenjak petang semalam kami berkunjung ke Port Dickson...kononnya nak tengok sunset di Waterfront Port Dickson dan cari Kg Nelayan...untuk pengetahuan ini pertama kali kami berkunjung ke Waterfront PD...baru jer dirasmikan pada 19hb Jan 2013....so memang betul-betul baru la yer....kami bertolak dari Seremban  pukul 5.30 petang...lebih kurang 30 minit dah sampai Port Dickson...ikut jalan lama...Seremban-Mambau-Springhill-Lukut...dah sampai....pusing punya pusing sampai kami masuk ke kawasan pendalaman perkampungan Cina di Lukut... hahahaha....ingatkan ada kg nelayan..rupanya semua banglow-bunglow mewah di kalangan jutawan cina....ada yang mengalahkan istana....(camner aku lupa nak ambik gambar yer????)) terus keluar semula ke arah Waterfront...terasa nak minum petang plak di Anjung Muara....tadi tak sempat minum kat rumah...pekena nasi lemak bungkus yang sungguh marvellous sambalnya dan roti john yang power abis...camner aku tak ambik gambar jugak niiiiiiiii.??? ishhhhh ishhhh.....roti john  kami order lambat siap la plak....tak sempat kami nak ke waterfront semula untuk tengok sunset.....sempat ambil gambar kat Anjung Muara ni sajer...
dapat ambik gambar bot kecil  nelayan jer la....

Lepas minum dan makan kami terus balik rumah....nak maghrib di rumah... pukul 8 dah sampai....less than 30 minute coz Encik Hubby ikut highway.....

Keesokkannya lepas solat subuh pagi tadi Encik Hubby suruh aku bersiap ajak cari ikan segar seperti plan semalam....pukul 7 kami dah keluar rumah...terus ke waterfront.....no sunrise....hehehehe...7.30pagi mana nak ada sunrise lagi....matahari dah naik....adalah diingatkan gambar-gambar dalam ni hasil dari jurugambar yang tak professional langsung yer....so kalau gambar senget ke...blurr ker....harap dimaafkan...:(
suasana pagi di Waterfront....tenang jer...

Lepas lepak di waterfront terus kami nak cari breakfast.....as usual aku akan google...ada komen menarik dari seorang blogger...breakfasf best di Restoran Pak E, jalan Teluk Kemang...kami berjaya jumpa tapi tutup la plak...hmmm....tak ada rezeki....banyak kedai makan di kiri kanan jalan sebenarnya tapi Encik Hubby kata semua macam tak best.....akhirnya kami sampai di jambatan Kuala Linggi.....
cantik sangat suasana di sini....

Kami breakfast menghadap Sungai Linggi ni....gambar breakfast pun aku tak ambik sebab teruja tengok pemandangan yang sangat menarik...
banyak bot kecil ada di sini...
memang mengasyikkan suasana di Kuala Linggi ni....gambar tak boleh nak ceritakan semua...kena datang sendiri dan nikmati keindahannya.....selesai breakfast kami di sini pula...masih di kawasan Linggi...
Pantai ni tak berapa jauh dari Sungai Kuala Linggi tadi...ada yang camping...tak berapa ramai pengunjung tapi pantainya cantik dan airnya bersih....mungkin sebab pantainya kena masuk ke dalam kampung kot....maybe...

Selesai di sini kami meneruskan perjalanan ke Sungai Baharu, Melaka....terus jumpa apa yang kami hajati..mencari ikan segar....
Pasar Nelayan Sungai Baharu....semua ikan-ikan yang dijual hasil tangkapan nelayan dari malam hingga ke pagi...memang fresh....
Bot nelayan yang dah sedia bergerak ke laut tengah.....menurut nelayan di sini, ikan-ikan yang dijual di Pasar Nelayan semua dari laut tengah.....
Hampir pukul 12 tengahari...ikan parang jer yang tinggal..siakap pun ada cuma tak ada gambar...menurut nelayan di sini waktu paling sesuai untuk beli ikan/udang/sotong baru naik dari laut 7 pagi dan sebelah malam pukul 10pm.
 hasil tangkapan aku di Pasar Nelayan.....sekor ikan parang...2 ekor siakap...sekor  ikan merah isi lembut ni tau....semua ikan ni memang segar bugar...keras-keras belaka....masa aku potong nak simpan dalam fridge memang isinya pejal2..tak sabar nak masak esok....dalam gambar nampak kecik-kecik jer...tapi sebenarnya besau giler tau....:))

Selesai beli ikan ingatkan nak terus balik rumah...rupanya Encik Hubby ajak pegi jalan lagi sebab awal-awal dah masukkan kotak porselin..cuma kena beli air batu jer supaya ikan tak busuk.....kami menuju ke Pengkalan Balak, Melaka...
sampai jer terus jumpa signboard ni....tapi bukaknya waktu petang kot...
sepanjang pantai penuh dengan chalet...
menarik juga pantai Pengkalan Balak ni...pengunjung pun ramai....ada yang buat family day lagi kat sini
kelengkapan picnic ada banyak dijual di sini.....pelbagai kedai ada....

Tak lama di Pengkalan Balak, Encik Hubby ajak ke Tanjong Bidara la plak....
dari Pengkalan Balak ke Tanjung Bidara dalam 10 minit..
Pantai Tanjung Bidara ni lagi happening dari Pengkalan Balak...memang ramai pengunjung....nak cari port lepak pun susah....
Anjung tinjau yang menarik...

Selesai di sini kami ke Pantai Puteri plak....
rupanya di sini pangkalan nelayan....
patut la banyak bot nelayan
menurut nelayan di sini kalau nak beli ikan baru naik datang la dalam pukul 4 petang ke atas...or paling lewat pukul 6 petang.....
tak ada pengunjung...kalau ada pun hanya setakat ambik angin laut kot....pantainya tak berapa bersih...

tak lama pun kami di sini...perut dah terasa lapar.....teringin nak makan asam pedas Melaka...kalau dah sampai sini macam tak sah la kan kalau tak makan asam pedas.....dalam perjalanan kami jumpa kedai ni....
dari main road nampak ramai orang....sebab tu kami cuba....ingatkan ada asam pedas....rupanya hanya jual mee...satay..dan yang lelain...selain dari nasi berlauk...
Encik Hubby order ABC...aku pun tumpang jugak...memang sedap....special tu.....aku order air kelapa jer...ingat dalam buah kelapa...rupanya dalam gelas....nak ambik gambar pun tak ada mood...:(
aku order otak-otak....boleh tahan jugak...satu tapis ni RM6..ada 10 cucuk...kalau tak abis biar jer kat dalam tapis tu...kira mana yang habis makan jer...
tambah dengan satay ayam 10 cucuk..nasi impit 2 biji....nak alas perut sahaja...sebab misi utama nak makan jugak asam pedas....sataynya sedap tapi sosnyer kureng sikit.....so aku makan satay kosong jer....

Selesai alas perut kami menuju ke Kota Laksamana...mencari kedai Asam Pedas Pokok Besar nama restoran tu....semua blogger kata memang power.... aku siap jadi co-pilot..bacakan GPS kat Encik Hubby sebab restoran ni susah sikit nak carik....memang betul kata blogger tu..pasti akan tersesat....yup...kami pun tersasar sikit.....tapi bila dah jumpa Asam Pedas Pokok Besar ni tutup la plak....chittttttt...susah-susah jer kami datang......kami terus masuk ke arah bandar.....
kami terperangkap dalam kesesakan......gilosssssssssss.......kan hari Ahad...esok cuti lagi....memang cari pasal la datang hari cuti ni kan......dah lepas dari kesesakan kami menuju ke Dataran Pahlawan.....Encik Hubby buat pusingan 5 kali kot sebab nak cari parking....tak dapat-dapat jugak hingga fed up terus keluar dari sini....kami menuju ke Pernu-Umbai.....yang ni aku akan masukkan dalam entry lain yer....dah 1.40pagi...mata aku dah berat sangat ni.......nak titon......byeeee.....

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...