Dah lama jugak rasanya tak update blog untuk resepi...tiba-tiba plak kesibukan datang melanda....mulanya aku ingat nak masak lemak cili api tapi my hubby request suruh buat goreng kari...so layan jer laaa....aku masak ni pada hari cuti pekerja baru-baru ni....
Bahan-bahan;
2 ekor ketam (lebih kurang 1 kilo)
3 ulas bawang putih - cincang halus
1 biji bawang besar - potong dadu
1/2 inci hali - dimayang halus
2 biji telur
3 sudu rempah kari udang/ketam
Satu mangkok air asam jawa daripada 1 sudu asam jawa
1/2 sudu jintan manis )
1/2 sudu jintan putih ) ditumbuk halus
1/2 sudu biji ketumbar )
1/2 sudu kecil lada hitam )
1 tangkai daun kari
1 mangkuk air asam jawa - jangan masam sangat
1 batang serai - dititik
sedikit minyak untuk menumis
garam secukup rasa
1 pokok daun ketumbar
Bahan Penumis
3 - 4 biji buah pelaga
5 biji bunga cengkih
1 batang kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
Cara-cara;
Potong dua ketam kalau saiz besar dan bersihkan. Panaskan sedikit minyak. Masukkan bahan penumis hingga naik bau kemudian masukkan bawang putih, bawang besar, halia serta daun kari. Kacau hingga naik bau dan bertukar kekuningan. Campurkan rempah kari dengan jintan manis, jintan putih, lada hitam serta ketumbar. Bancuh dengan sedikit air dan jadikan seperti pes. Masukkan dalam kuali bersama serai dan kacau hingga naik bau serta naik minyak. Kemudian masukkan ketam serta air asam jawa.Kacau mesra. Setelah kuah agak kering pecahkan telur dan gaul mesra. Rasa garam secukupnya dan kemudian boleh la diangkat untuk dihidangkan. Taburkan daun ketumbar di atasnya.
Ketam goreng kari ni sesuai di makan bersama roti atau nasi panas.
Selamat Mencuba!!!
No comments:
Post a Comment