Baja Royal Organik

Baja Royal Organik

Ruang Iklan

Thursday, 17 July 2014

KURMA KAMBING DENGAN SAMBAL BELACAN MANGGA...jodoh yang sesuai....:)

Assalamualaikum semua....bulan Ramadan ni nampak gayanya banyak entri masak-masak la yer...so far syukur alhamdulillah...masih belum ada berbuka di luar lagi....target tahun ini tak nak berbuka di luar...inshaAllah....hari-hari aku akan memasak...lauk biasa-biasa....mana yang belum ada dalam blog ni baru aku akan update...malas nak buat ulang tayangkan....huhuhuhu....salah satu menu berbuka puasa kami last week (baru ada masa nak update yer...hihihi) kurma kambing dengan sambal belacan mangga...huhhh....memang sedap sangat makan......


Bahan-bahan;
 
1/2 kilo kambing
2 biji kentang - kupas kulit dan potong ikut suka
1 bungkus kecil serbuk kurma - dibancuh dengan sedikit air , jadikan pes
1 inci halia - dimayang halus
2 ulas bawang putih - dimayang
1 biji bawang besar - belah 4
1 batang kulit kayu manis )
2 kuntum bunga lawing     )
5-6 biji bunga cengkih        ) bahan penumis
2-3 biji buah pelaga          )
3 cawan santan
sedikit minyak untuk menumis
garam secukup rasa
  
Cara memasaknya;
  
Rebus terlebih dahulu daging kambing dengan hirisan kasar halia hingga empuk. Sukatan air bergantung kepada tahap kelembutan daging tu yer. Bila daging dah empuk sejukkan. Nak lagi mudah masukkan ketulan ais dalam periuk rebusan yang dah hampir sejuk untuk menyingkirkan lemak-lemak kambing tu. Tujuannya tak da la pening kepala makan kambing sebab semua lemak telah dinyahkan. Jangan buang air rebusan tu yer...tak der la banyakkan...
 
Panaskan sedikit minyak. Masukkan kesemua bahan penumis, kemudian halia dan bawang putih. Bila dah naik bau masukkan pes kurma. Kacau hingga naik minyak kemudian masukkan kambing bersama dengan air rebusan tadi. Bila dah nak hampir kering masukkan santan dan ubi kentang. Setelah kentang empuk masukkan bawang besar yang dibelah empat tadi. Rasa garam secukupnya.Boleh juga masukkan belahan cili hijau. Aku tak masuk sebab tak ada ....

 


 
Sambal Belacan Mangga
 
Bahan-bahan
 
2 biji cili merah
5-6 biji ciliapi
belacan secukupnya - dibakar dulu
1/2 biji mangga masak
 
Cara membuatnya;
 
Kisar semua cili dengan belacan. Bila cili dah halus masukkan hirisan mangga. Kisar sekali jer....dah siapppp....gunakan pengisar kering yer...tapi kalau tumbuk guna lesung batu lagi cun kan.....:)
 

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...