Salam semua.....buka apa petang nanti? Aku masak daging kicap ni 2 hari lepas...permintaan en.hubby....dah masuk sepuluh hari puasa ni rasanya belum ada lagi menu dari aku...semua ikut menu en.hubby....senang jugak....tak yah nak fikir nak masak apa kan....ikut jer.....mari tinjau resepi daging kicap aku yang amat sempoi nii....almaklum laa..masak hari bekerja....yang senang-senang jer...
Bahan-bahan;
500gram daging batang pinang - direbus sampai empuk
1 biji bawang besar - dihiris bulat
1/2 inci halia - mayang halus
2 ulas bawang putih - cincang halus
2 biji cili merah - hiris ikut suka
3 sudu besar kicap manis kipas udang
3 sudu besar kicap pekat
1/2 cawan air asam jawa
Sedikit minyak untuk menumis
Cara menyediakannya;
Panaskan minyak dalam kuali. Tumiskan kesemua bahan kecuali daging, kicap dan air asam jawa. Bila bahan tumis dah naik bau dan layu masukkan daging yg telah direbus, gaul rata kemudian masukkan air asam jawa dan kicap. Masak hingga kuah agak kering. Angkat dan hidangkan.
Bila dah masak kicap, en.hubby suruh buat sambal belacan kundang plak....musim kundang sekarang ni kann....buah lebat di rumah ayah aku....
Bahan-bahan
1/2 keping kecil belacan - dibakar dulu
2 biji cili merah - buang biji
7-8 biji ciliapi
5 biji kundang dihiris - buang bijinya
Tumbuk cili api dan cili merah hancur. Masukkan belacan..tumbuk lagi sampai halus. Akhir sekali masukkan hirisan kundang...tumbuk lagi...keluarkan...hidang sama dgn daging kicap...memang ummmmmpppp... :)
No comments:
Post a Comment