Baja Royal Organik

Baja Royal Organik

Ruang Iklan

Thursday, 17 July 2014

GULAI TELUR ITIK PUCUK UBI BELIMBING

Hari tu tengok blog kak Fauziah Samad masak lemak cili api telur itik dengan pucuk ubi...pastu ada plak member kat facebook tunjuk gulai telur itik ni jugak....hmmmm...memang tak boleh jadi....memang menahan betul aku dibuatnya..kat KL ni mana nak dapat telur itik kan?? Kena pergi chow kit baru jumpa...nak pergi ke sana tu memang bercinta laa tambahan plak bulan puasa ni...so aku terpaksa tunggu balik Seremban baru masak...nak dapat telur itik pun mudah...ini juga menu hari Sabtu lepas..kebetulan mak saudara dari KL berbuka kat rumah...memang sesuai sangat laaa....tapi aku tambah dengan belimbing sama...lagi mengancam bebbb.....aku masak ni dalam kuantiti yang banyak...ramai tetamu...so pepandai la adjust yer...

 
Bahan-bahan;
 
10 biji telur itik
1 mangkuk belimbing - belah dua
1 ikat pucuk ubi - ambik daun muda shj
30 biji cili api         )
1 inci kunyit hidup ) dikisar
2 helai daun kunyit - hiris nipis
2 biji kelapa - ambik santannya (asingkan satu mangkok santan pekat)
garam secukup rasa
 
Cara memasaknya;
 
Satukan santan cair dan bahan kisar. Aku lagi suka masak dalam kuali. Masak hingga mendidih kemudian masukkan belimbing dan pucuk ubi. Bila dah mendidih pecahkan telur itik dalam mangkuk kecil dahulu kemudian perlahan-lahan masukkan dalam kuah yng mendidih tadi. Masukkan telur sampai habis. Jangan kacau telur yang baru masuk yer...biarkan ia mengeras dahulu..bila telur dah mula mengeras masukkan santan pekat, kena kacau perlahan-lahan agar santan tak pecah minyak. Kemudian masukkan hirisan daun kunyit dan garam secukupnya...siapppp...
 

yeahhhhh.....memang sedap sangat...bertahun tak masak niii!!!
 

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...