Masak ketam lemak cilipadi memang selalu dibuatkan...bulan puasa ni selera pelik-pelik selalu datang....pastu suka cuba menu baru...ketam masak lemak cendawan hitam ini aku masak Sabtu lepas. Cendawan hitam ini sebelum dimasak kena rendam terlebih dahulu dalam 15 minit. Waktu kering buruk sangat rupa cendawan ni. Ada yang panggil fungus. Masa kering nampak sikit jer...ambik dalam segengam dah cukup sebab bila dah rendam memang jadi banyak giler. Idea datang bila kakak ku cakap dia gulai ketam dengan cendawan kukur...last balance aku bagi dulu....yang aku punya stok dah lama habis...sebab kepingin sangat cendawan hitam pun jadi laaa...dah ternyata sedap sangat.....manis jer rasa kuah ni..
Bahan-bahan;
10 ekor ketam - saiz x besar sangat
1 gengam cendawan hitam kering - rendam dlm 15 minit
25 biji ciliapi )
1/2 inci kunyit hidup ) dikisar
2 batang serai - dititik
3 ulas bawang merah - dihiris
1 keping kecil asam gelugor
2 biji kelapa - ambik santannya - asingkan semangkok pati santan
garam scukup rasa
Cara memasaknya;
Cuci ketam dan toskan. Satukan kesemua bahan kecuali cendawan dan satu mangkok santan pekat. Masak hingga mendidih kemudian masukkan cendawan hitam. Masak lagi hingga mendidih kemudian baru masukkan santan pekat.Rasa garam secukupnya.
No comments:
Post a Comment