Baja Royal Organik

Baja Royal Organik

Ruang Iklan

Wednesday, 2 October 2013

SWISS-COURT HOLIDAY APARTMENT, DAMAI LAUT, LUMUT...cukup la sekali......:(

 
Salam semua....buat julung-julung kalinya aku dapat pergi bercuti percuma.....wahhhhhh.....sound very interesting kannnnnn.....kami dapat voucher percutian percuma dari Swiss Garden Holidays Group...ada 3 pilihan percutian yang boleh kami pilih dan tak mungkin kami memilih di KL kan....hehehehe....perancangan awal ingin menginap semula di Swiss Garden Kuantan, tapi biasa la kan....kalau dah nama free bukan senang nak dapat bilik ikut tarikh yang kami nak walaupun hari bekerja...pelik jugak...hari bekerja bilik hotel penuh kat Kuantan tuuu.....hmmmmm.....lagipun voucher ni hanya boleh diguna pakai waktu hari bekerja sahaja dan valid untuk tempoh 3 bulan....


memandangkan tempoh voucher akan tamat pada 30hb October dan kami amat busy dalam masa yang sama, akhirnya kami memilih untuk ke Damai Laut pada 26hb till 28hb September 2013. Lagipun memang kami tak pernah sampai ke sini....so.... new place...new experience la kiranyer.....
 
 Damai Laut ni boleh dikatakan kat hujung dunia....memang jauh nak masuk ke dalam...sangat privasi...mesti ada kenderaan sendiri kalau nak ke sini...
 
 
 Ada padang golf ....monyet pun banyak.....memang cantik sangat...persekitaran memang menarik...lanskap yang begitu indah....sejuk mata memandang.....


 Akhirnya sampai kami di sini....proses checked in bermula.....walaupun percuma deposit RM100 tetap dikenakan....nak keluar nanti dapat la semula.....

 Ini la apartmentnyer.....dari Block A hinggalah Block F....kami menginap di Block B...tak ada lift .... 

 Bilik kami.....apartment satu bilik....studio actually.....bengang jugak....bagi voucher dah tentu untuk couple tapi kenapa la di beri 2 katil single ni kannn......bila minta bilik lain..alasan diberi semua bilik penuh.....oopppppsssssssssssssss.......geram jugak sebab tingkat yang kami duduk ni bila malam aku nampak hanya kami jer yang tinggal.....penuh yang mana tu tak tau la...lagi satu kalau duduk dalam bilik jangan sesekali buka tingkap yer....alamatnya bilik akan dipenuhi dengan lalat......kami buka pintu sekejap jer ..kejapan lalat nak duduk sama.....malam pertama kami tak boleh tidur sebab terlalu panas.....aircond tak sampai ke katil.....malam kedua kami terpaksa pindahkan katil di bawah aircond....huhhhh...baru lena......lagi satu nyamuk amat laa banyak yer.....nasib baik kami memang sentiasa bawak ubat nyamuk kalau pergi bercuti.....

 
 Disediakan peralatan untuk memasak....tapi kami tak masakpun.....breakfast pun tak disediakan....my advice kalau tahu dari awal ada peralatan memasak ni sila la bawak bahan-bahan yang boleh disamak....walaupun kita duduk di Malaysia ada pelbagai kaum yang telah gunakannya...... 

 Dapur elektrik ....
 

 Peti sejuk pun ada.....

 Ruang tamu untuk berehat....

 TV yang dah boleh masuk dalam kategori antik.....hehehehhe....
 
 Bilik mandi yang luas.....hair dryer tak ada...nasib baik aku ada bawak...

 ini part yang aku paling bengang sekali....apartment ni tak sediakan iron okeyyy.....kalau nak gosok baju sila turun di lower ground....iron ni terletak di tepi tangga.....selamat menggosok baju dalam kepanasan yer.....terasa macam gosok baju di asrama masa sekolah dulu plak......kalau nak datang sini sila bawak iron sendiri hokeyyy...... 


 One thing good about Swiss Garden mana-mana hotel, swimming pool yang disediakan memang besar....
 
 Ruang untuk kanak-kanak selalu ada....

 Eksi jer ni.....tak reti pun sebenarnya......hihihihi....

 Lepak kat lobby sat....ada banyak kemudahan di sini....ada gymnasium, ada spa (Samsara), paintball, basikal disediakan dan pelbagai lagi.....

Sebelah petang kami turun ke pantai...kena masuk melalui Swiss Garden Hotel dulu.....ruang lobby dihias dengan cicak besar ......hehehehe......


Menarik pantainyer.....terjaga bersih......depan tu Pulau Pangkor...pihak hotel juga ada menguruskan bot untuk ke Pulau Pangkor...bayar jer.....tapi kami tak pergipun....itu next plan....konon nak tengok sunset.....tapi matahari dah tersorok kat belakang pulau tu.....hahahaha....
 

  posing sekejap......:))

 Antara aktiviti yang disediakan....

 Jarak nak ke pantai ni agak jauh yer...masa pergi tak terasa sangat....sebab semua menurun.....tapi bila nak balik.....huhhhhhhh.......terasa macam nak daki gunung......:(


  naik tangga.....naik jalan berbukit.....
 

 Swiss Garden Hotel...ni baru bahagian tengah yer..... 

 Naik tangga semula......

 Tak ada tangga.....tapi still mendaki.....somput sey!!!
 
Aku rasa kalau nak bawa orang-orang tua bercuti di tepi pantai kat sini memang tak digalakkan.....takut pengsan jadi satu kes plak.....sebab nak ke pantai tu memang agak jauh......apa yang boleh aku katakan Damai Laut ni memang menyediakan persekitaran yang amat mendamaikan....cuma apartment tu memang kena upgrade banyak lagi....satu perkara yang kami tak boleh lupa semasa nak checked out kena ambik masa yang agak lama. Ini kerana staff di kaunter kena menunggu laporan dari housekeeping yang terus cek bilik kami lepas keluar....part yang paling sadis bila reception staff tanya en.hubby...."Encik ada ambik sudu ker??? "....terus aku yang jawab....kami bawak sudu sendiri dari rumah....punya la bengong betul soalan tu...banyak-banyak benda sudu plak yang nak ditanya......padahal semua peralatan hotel termasuk sudu ada dalam cabinet.....aku tak berani sentuhpun.......at least cek la dulu betul-betulkan sebelum bertanya....


Anyway terima kasih kepada Swiss Garden Holiday kerana memberi peluang kepada kami untuk menginap di sini walaupun kami rasa ini adalah yang pertama dan terakhir buat kami....


 

17 comments:

  1. baru nk pi.. x tau la nasib kami mcmna pulak.. hmmm...

    ReplyDelete
  2. Replies
    1. saya pon dpt gak free stay for 3d2n.. pilihan tempat yg diberi pon sama.. nak pilih kuantan tp full sampai ujung bln11.. nak xnak, terpaksa amik damai laut.. cuma nak tau j, senang x nak cari kawasan mkn kat situ.. sbb dgr kata, tempat mknnya jauh2..

      Delete
    2. Tempat mkn mmg agak jauh..kena keluar dari kawasan situ..

      Delete
  3. Besok saya nk pegi amik tiket free dan dgr taklimat dia yg 45minit tu..ape je persediaan saya kne buat ya kak..

    ReplyDelete
  4. Hotel yg ditawarkn kat mana je kak?

    ReplyDelete
  5. saya pn dpt voucher tu..tempoh 3bln dr 3.oct-3.jan 2016 je..p bila email tuk check in kat swiss garden kuantan, penuh.kat swiss residence KL pn penuh..dia cuma twrkn tempat kt damai laut je..xkan la asyik penuh je walhal ari bkerja..huhuu maybe xde rezeki kami nk dpt bilik free...

    ReplyDelete
  6. Rsnya mmg yg voucher tu hnya blh pkai kat damai laut je ler..mnta KL tp dia bg damai laut.tmpt tu mmg sunyi..kwsn kbun sawit je dri luar..tmpt mkn mmg jauh.nmpknya kne bw spare mknn siap2..

    ReplyDelete
  7. sy pun dpt damai laut jugak. mintak kuantan. penipu betul lah dyorg ni. konon bg option.. nasib sy review dlu sblm pegi.. rasanya tawar hati nk pegi kalau cam ni gayanya...

    ReplyDelete
  8. alamak,,,kite pun bru dpt jemputan nii...

    ReplyDelete
  9. Sy tengah menginap sekarang ni..nak cari makan susahhhh sangat..huhu

    ReplyDelete
  10. Sy tengah menginap sekarang ni..nak cari makan susahhhh sangat..huhu

    ReplyDelete
  11. thanks for the info sis...patut la free...dh agak dah...

    ReplyDelete
  12. baru dpt confirmation slip utk check-in 4-6 februari ni...ssh ke nak cari tempat ni..? betul ke tempat makan jauh..sbb baucer free tu utk bilik shj kan...?

    ReplyDelete
  13. Dpt jgk baucer free ni..apt dia 1 bilik je ke??

    ReplyDelete
  14. saya pun dapat voucher yang sama.. tp pilihan saya cuma 2.. antara kuantan atau lumut.. saya pilih damai laut dan dapat studio unit juga.. thanks for sharing review/photo.. harap2 semua berjalan lancar.. :)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...