Baja Royal Organik

Baja Royal Organik

Ruang Iklan

Tuesday 26 February 2013

PAJERI NENAS..

Semalam beli nenas ingatkan nak masak nenas dengan ikan masin....dah siap keluarkan tulang ikan masin kurau...nasib baik tak rendam lagi...bila called Encik Hubby, beliau suruh masak pajeri la plak....hmmmm...terpaksa simpan semula ikan masin kurau tu.....ni juga menu dinner malam tadi yer...


Bahan-bahan;

1/2 biji nenas - kupas kulit, buang hidungnya dan potong
1 batang kulit kayu manis **
2 kuntum bunga lawang**
4 - 5 kuntum bunga cengkih ** bahan penumis
3 biji buah pelaga**
4-5 biji bawang merah - dihiris
3 ulas bawang putih - dihiris
sedikit halia (kurang dari 1/2 inci)  - dihiris
1/2 sudu udang kering (optional - kalau tak suka tak payah letak)
2 sudu serbuk kari daging
15 biji cilipadi - dikisar (sebenarnya tak payah letak - tapi aku suka pedas sikit)
2 sudu kerisik
1 biji kelapa - ambik santannya +- 4 cawan kot ( tak sukat)
garam dan gula secukup rasa
sedikit minyak untuk menumis

Cara membuatnya;

Bersihkan nenas dan toskan. Campurkan cili padi kisar dengan serbuk kari, campur air sedikit untuk jadikan pes..Tumbuk kasar udang kering.

Panaskan sedikit minyak, Masukkan bahan penumis bertanda **. Masukkan bahan yang dihiris bersama udang kering dan goreng lagi hingga kekuningan.Bila dah wangi masukkan pes serbuk kari tadi. Kacau selalu supaya rempah tak hangus. Gunakan api perlahan yer. Setelah rempah naik minyak masukkan nenas. Gaul nenas sebati dengan rempah dan baru la masukkan santan. Kacau sesekali supaya santan tak naik minyak. Bila kuah dah pekat dan hampir kering masukkan kerisik. Rasa garam dan gula secukupnya. Boleh la dihidangkan.

Aku suka letak udang kering sikit sebab pajeri akan lebih tasty...anyway ikut suka, tak letakpun tak apa. Kalau tak nak pedas tak guna cilipadi pun tak apa. Resepi boleh diubah suai...kalau ikut aku memang suka pedas-pedas jer....ada pedas sikit...ada masam sikit...ada manis sikit.....semua rasa ada....kalau tak tahan dengan cilipadi boleh gantikan dengan cili kisar dalam 2 sudu....kalau tak nak pedas langsung guna serbuk kari pun dah OK...:))

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...