Baja Royal Organik

Baja Royal Organik

Ruang Iklan

Monday 12 November 2012

CREPE DURIAN....

Tak tahan tengok kawan-kawan di Facebook yang post crepe durian..nampak begitu comel dan menyelerakan...sebab dah tak tahan godaan tengah hari tadi terus ajak Encik Hubby  ke Giant Senawang nak beli durian..ntah apa nasib malang yang setiap kali ke Giant mesti ada durian hari ini tak jual la plak...ishhh.....bila dia tahu aku nak dia tak ada plak.... durian tak ada macam mana nak buat...terus berpusing cari durian kat tepi-tepi jalan Senawang ni....alhamdullillah....ada 2 buah lori jual durian...just nak pilih jer yang mana nak...
 
Resepi crepe durian ni ada pelbagai jenis...ada yang gunakan santan kelapa dengan tepung sahaja...dan ada yang gunakan susu segar...kalau ikutkan dengan santan lagi senang tapi sebabkan aku malas nak meramas kelapa so aku guna susu segar jer...kebetulan susu segar ni ngam-ngam untuk crepe ni....seperti biasa aku akan ubahsuai resepi yang sedia ada....hehehehe...
 
Bahan-bahan;
 
150gram tepung gandum
3 sudu besar tepung ubi
2 biji telur Gred A
120ml susu segar
480ml air
1 sudu besar esen vanilla
6 sudu gula halus (aku guna gula aising jer)
2 sudu besar butter - cairkan terlebih dahulu
pewarna ikut suka
 
Cara membuatnya;
Ayak tepung gandum dan tepung ubi bersama. Gaulkan bersama gula castor/aising mesra.
Masukkan susu segar. kacau rata dengan whisker.
 
Pukul telur dengan garfu jer...tak payah kembang kemudian masukkan dalam adunan.
Masukkan esen vanilla. kacau mesra lagi.

Kemudian masukkan air 480ml. Aku punya sukatan kecik..so kena isi 3 kali....kemudian masukkan butter yang telah dicairkan terlebih dahulu dan pewarna ikut suka kemudian tapiskan adunan dalam mangkok yang lain...(macam mana aku boleh lupa ambik gambar adunan yang dah siap bancuh ni tadi....:((...)
Goreng atas non stik pan dengan api yang paling kecil sekali...Guna senduk kecil kemudian bentukkan bulat gunakan bawah senduk...jangan terlalu nipis dan juga terlalu tebal..aku masak kiri kanan...cepat sikit siap...bila dah masak cungkil bahagian tepinya dengan sudu kemudian angkat non stik sekali dan terbalikkan crepe atas pinggan. Biar crepe jath sendiri untuk mengelakkan terkoyak. Lebih baik setiap satu crepe yang telah masak satu pinggan untuk mengelakkan crepe melekat antara satu sama lain semasa panas...memang banyak la pinggan nak kena cuci yer...
 
ni la durian yang aku beli kat Senawang tadi...durian tembaga..sekilo RM12..aku tak tau la murah ke mahal...nak guna buat crepe ni sebiji jer tapi tak faham kenapa beli sampai 4 biji...hahahhaha...
hasil dari satu biji durian....keluarkan bijinya dan lenyekkan sedikit dengan menggunakan garfu...ala-ala mcm buat tempoyak gitu....
untuk sediakan whipping cream plak...1 cawan non dairy whipping cream...pukul hingga kental...non dairi cream ni tak payah campur gula...dah manis....
sudukan sedikt whipping cream di tengah-tengah crepe, letak durian dia atasnya dan tutup semula dengan whipping cream. Lipat kiri dan kanan crepe dulu kemudian tarik sedikit bahagian hujung kiri kanan dan lipat kemas. Masukkan dalam mangkuk kertas kalau nak cantik laa...
first time buat...lipatan tak berapa cantik....tak kisah la kan...untuk makan sendiri....
dari pandangan hadapan....
 
Dari resepi ini boleh dapat lebih kurang 25 biji crepe. Setelah siap semua masukkan dalam frigde...sedap sangat bila makan sejuk-sejuk...Encik Hubby sekali makan 5 biji....memang sedap sangat katanya....buatnya pun mudah yang penting ada durian....
 
Lebihan whipping cream tadi aku buat ni plak....jangan membazir beb.......
dah banyak makan durian kan.......so makan la stroberi untuk buang kolestrol durian.....hahahahhaha.....byeee......
 
 
 
 
 

2 comments:

  1. Sedapkan. Puas hati kalau wat sendiri. Kalau beli mahal.

    ReplyDelete
  2. memang sedap Ibu Lala....puas hati sangat....hehehehe....

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...