Baja Royal Organik

Baja Royal Organik

Ruang Iklan

Monday, 6 February 2012

Cameron Highlands Holidays......




1st February 2012...Aku telah plan awal-awal lagi untuk pergi bercuti sempena Hari Wilayah ni untuk ke Cameron Highlands. Seperti telah menjadi tradisi  pulak setiap tahun mesti datang ke sini. 31hb Jan lepas waktu pejabat aku bersama suami terus balik ke Seremban untuk menjemput mak dan bapa mertua ku. So tepat 8.00 pagi, kami bergerak keluar dari apartment hinggap ku di Bandar Baru Sentul untuk mereliasasikan lawatan tradisi ni...memandangkan perjalanan agak jauh jadi kena la isi perut dulu kan.... 

Singgah Restoran Haji Tapah, Gombak..pekena roti telur dgn nescafee tarik dulu....

Lepas sarapan kami terus bergerak menuju ke destinasi...kali ni my hubby mengikut jalan yang berlainan...selalu kami akan naik ke Cameron samada dari Simpang Pulai atau Tapah....so buat pertama kali my hubby ikut jalan Bentong, Raub, Sg Koyan dan terus ke Cameron...

Jalan lama ke Bentong...ramai sungguh orang biking mendaki bukit di jalan ni.....

sampai di Bentong.....


Jalan menuju ke Raub...

sampai Sg Koyan...kampung Chef Wan....

berhenti isi minyak kereta di Perkampungan Felda Sg Koyan dulu...

Dari Sg Koyan tak sampai 5 minit akan terus jumpa simpang ke Cameron Highlands...


Tidak sangka jalan ni begitu baik sekali...tidak perlu mendaki seperti di Simpang Pulai or yg lagi teruk dari Tapah.....jalannya mendatar sahaja......very smooth dan tak banyak kereta...
  sepanjang perjalanan banyak rumah orang asli di kiri kanan.....


ditengah perjalanan jumpa pekan kecil...Bertaam....

terus keluar di Ringlet.....tak sedar dah sampai Cameron kerana keadaan jalan yg tidak merndaki sangat tadi...terus menuju ke Brinchang, Equatorial Hotel..
Sampai ke destinasi.....
Check in....
 
Kami memilih apartmernt untuk lebih selesa bagi ibubapa....





pemandangan dari anjung apartment.......





 Kami tidak keluar ke mana-mana pada hari pertama kerana masih letih dengan perjalanan yang agak jauh....so kami terus dinner di hotel....harga not bad...just RM38++ per person....


Lepas dinner terus balik ke apartment and ZZZzzzz.......

The next day adalah hari yang penuh aktiviti....lepas breakfast di Tanah Rata kami menuju ke Kasimanis Strawberry Farm....menjadi kewajipan untuk membeli jem strawberry dan juga gooseberry jem. Hanya di Kasimanis sahaja boleh dapati gooseberry jem ni...

 


    Next...ke ladang teh Bharat..



Minum sat.....


Pekena tea lemon & tea orange serta banana muffin, now time untuk membeli tea.....

stok untuk setahun.....;p sibuk memilih teh tak sedar jam sudah pukul 12.00 tengahhari..terus bergegas balik ke apartment untuk check out.....lepas check out,  time untuk petik strawberry sendiri.....just di hadapan Equatorial Hotel.....
 

Minimun mesti petik strawberry ni 1/2 kilo dan kena bayar RM25 dahulu (1 kilo RM50) sebelum masuk. Sekiranya lebih dari 1/2 kilo kena bayar lagi laa.....
akhirnya satu kilo lebih lepas teruja memetik buah yg besar-besar.....so jumlah semua RM65.....mahal jugak ni....tapi sebab nak petik sendiri lupakan sekejap masalah harga tu......


perut mula berkeroncong minta di isi...kami terus turun semula ke Tanah Rata untuk lunch...selepas lunch pekena dessert sekejap.....
Icecream goreng wajib dimakan.....

Strawberry waffle untuk mak mertua ku....

Selepas makan time untuk membeli sayur-sayuran dan dah semestinya di Kea Farm.....

Setelah penuh bonet kereta dengan sayur-sayuran ni kami terus melawat Strawberry Point...tempat baru ni...tahun lepas kalau tak salah tak ada lagi...... di sini terdapat banyak cendawan yang pelik-pelik....ada warna pink..warna kuning...saiz besar..saiz kecil.....tapi jgn harap nak dapatkan shitake or jelly mushroom....kalau nak jugak  pegi Genting Highlands maa.....

RM10 satu botol kalau nak beli.......kuning dan pink harga sama....peniaga ni kata yang kuning lagi manis rasanya....aku ada beli...tapi masa menulis blog ni belum masak lagi..so tak tahu manis ke tidak....

besar dan gemok2 cendawan ni.......tersenyum lebar mak mertua ku kerana teringat anaknya yg juga suamiku pernah mengusahakan tanaman cendawan ni.....hehehehe.....

Destinasi seterusnya kami menuju ke Blue Valley....kononnya nak melihat pokok-pokok  bunga  tapi sayangnya masa kami sampai semua pokok bunga baru ditanam semula....terlupa plak Raya Cina baru habis.....so semua bunga baru dijual.....tak pepasal memotong sendiri lettuce ni.....segar bugar.....5 pokok RM10....kiranya RM2 sepokok la kan.....murah la tu....besar-besar lettuce ni.......

My hubby pun nak potong lettuce ni jugak......hehehehe...

Pukul 3PM dari Blue Valley kami terus bergerak pulang ikut Simpang Pulai....singgah sebentar di R&R Tapah untuk solat dan mesti beli jambu madu ni....bukan mesti...WAJIB....hahahaha....



ni la dia jambu madu....sekilo RM12....adalah dalam 7 biji.....
Jambu batu tanpa biji.....sebungkus RM10.00
Selesai membeli jambu-jambu ni, minum sat and terus menuju ke Gombak..rumah my auntie....hantar sayur.....dinner......10pm gerak ke Seremban.....11.15pm anta my parents in law di Ampangan...11.30pm baru sampai rumah ku....baru rasa letih dan ngantuk bangat....ZZZZZzzzz...tido dulu la.......good nite......





1 comment:

  1. ada satu lagi tempat yang tak kurang menarik dan pelik Gallery House of Magic Potions di Taman Royal Lily, Tanah Rata

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...