Lasagna.....oh lasagna.......kenapa ramai yang suka makan lasagna???? hmmmm......aku pun tak tau....tapi yg aku pelik ada jugak yg tak tau apa itu lasagna........mungkin kerana jika beli di luar harganya agak mahal sedikit tetapi saiznyer just cukup utk sorang makan...lasagna Pizza Hutt utk sorang dah harga RM11++...yer laa...dah dijual tu pun utk sorang....takkan beli satu dapat dua kan....boleh share tapi puas ker??? hehehehe......oleh kerana bulan Januari ni ntah berapa kali aku masak lasagna so aku nak share kat sini my own secret receipe.....
Sos Spagethi
250 San Remo Instant Lasagna - boleh beli mana2 supermarket
400grm minced beef/chicken (prefer ramly product)
5 biji tomato (kalau kecil 6 - 7 biji) cincang dadu
5 biji bawang besar - cincang dadu
6 ulas bawang putih - cincang halus
1/2 inci halia - cincang halus..tak letak pun tak per
1 botol sos spagethi - prefer Prego brand
I tin tomato puree
1 tin campbell mushroom soup
3 cawan air
6 biji cendawan segar shitake hiris nipis (dulu guna button mushroom tp stok kat umah tak der so guna shitake...rupanya lagi best)
Oregano -prefer guna Mc Cormic Brand
Parsley - prefer guna McCormic Brand
Daun Ketumbar dihiris (jgn beli daun sup plak yer....)
Sedikit lada hitam (ditumbuk)
Sedikit minyak utk menumis
Garam Secukup rasa
sedikit gula
Sos Putih
I kotak susu rendah lemak (prefer guna HL Marigold)
3 sudu tepung + 3 cawan air
300grm shredded mozarella (guna cheese pun ok tp mozarella lg sedap)
1 sudu besar butter
Utk sos putihnya, panas dan cairkan butter dlm periuk. Masukkan tepung yg telah dibancuh dgn air tadi. Kemudian masukkan susu HL dan mozarella. Kacau selalu utk mengelakkan berketul dan menjadi agak pekat seperti susu pekat manis. Tutup api dan angkat.
Susun lapisan lasagna dalam dulang pembakar. Lasagna San remo tidak perlu direbus. Terus masuk dlm dulang. Curahkan sos spagethi, ratakan. kemudian curahkan sos putih di atasnya. Buat selang seli...kulit lasagna, sos spagethi dan last sos putih. Lebih baik buat 4 lapisan. Kemudian bakar selama 45 minit dengan kepanasan 180'c. Remember.....panaskan oven dahulu sebelum masak apa2.
Selepas keluarkan lasagna dari oven, curahkan lebihan sos putih di atas lasagna yg telah masak dan taburkan daun parsley di atasnya.
Ni lasagna terbaru yang aku buat untuk Besday Party Pot Luck ICT Department , office suamiku.....katanya pot luck...rupanya hanya suami ku jer yg bawak.....hahahaha......never mind...at least officematenyer boleh concentrate dengan lasagna ni jer....
Resepi ni boleh makan utk 20 orang...banyakkan??? kos tak sampai RM50 pun....kiranya kos sorang makan baru RM2.50....mee goreng mamak pun tak dapat dah RM2.50 kak oiiii.....see.....untungnya buat sendiri dari makan kat luar...dah la bayar mahal tp dapat makan sekali jer....rasapun belum tentu OK...yg ni boleh makan berulang kali..tak abis simpan dalam freeze than nak makan panaskan semula dalam microvawe....kalau malas nak bakar....hah....rebus jer spagethi tu...terus jadi spagethi bolognese...... hahahahaha....classsssssssss nyah.......:))
wanna try die recipe.hehehe.. :)
ReplyDeletetry....jgn x try.....
Deletenak cuba la kak...sodap nampak eh..
Deletecuba Azah...jgn tak cuba...tak nyesal punya...hehehe...
Deletesalam pada sahabat2 majalah yang sudi merasai keenakan resepi sendiri..homemade..bolehla mencuba resepi kami di alamat lembah jaya.start on febuary..untuk keterangan.kami sudah banyak menerima tempahan...antaranya pelanggan VIP tan sri2 dan datin2..dan ahli2 kami di seluruh malaysia..kini lebih sedia untuk on delivery..untuk melihat komen atau gambaran lasagna tersebut boleh la lawati facebook..klik ninie ayieeriz..sekian..DIJAMIN HALAL..SEKIAN..0166994581 NORAINI..
Delete