Gulai Perut campur Rebung memang menjadi kesukaan ramai....kebetulan ada jiran terdekat yang baru balik dari kampung....bagi perut yang dah siap rebus....memang mudah sangat kerja aku untuk uruskannya....bukan setakat bagi perut....siap dengan rebung sekali.....aduhhh...memang murah rezeki betul...rebung plak beliau yang buat sendiri....muda-muda dan lembut jer semua....kalau beli kat kedai ada yang banyak campur keras-keraskan...pilih punya pilih beli sebesen dapat masak semangkok jer...aku pun memang dah lama sangat takmasak gulai perut.....dapat jer terus masak....
Bahan-bahan;
1/2 kilo perut dah direbus
1 mangkuk rebung
1 biji kelapa - ambik santannya
25 biji cilipadi )
1 inci kunyit hidup ) kisar
2 batang serai - dititik
2 keping asam gelugor - jika perlu
garam secukup rasa
Cara memasaknya;
Masukkan kesemua bahan kecuali santan dalam periuk. Masak hingga air cili agak kering kemudian masukkan santan. Kacau perlahan-lahan agar santan tidak pecah minyak. Rasa garam secukupnya. Boleh la dihidangkan.
Mesti tanya kenapa tak ada bawang dan lelain kan....kami kalau dari Negeri Sembilan biasanya memang tidak letak bawang jika masak lemak especially kalau dari bahan daging, ayam or ikan sungai. Perut ini pun perut segar akan beri rasa lagi manis..hihihi
wallaaaaa....lupa diri kalau makan lauk ni...pastikan anda masak nasi lebih dari biasa yer....hihihi
No comments:
Post a Comment