Awal pagi semalam Seremban hujan lebat...syukur alhamdulillah... ..selepas menghadapi musim kemarau yang teruk sangat tahun ini sampai sana sini terbakar...aku rasa tahun ini yang paling dasyat penangan kemarau....semalam hujan lebat di sebelah pagi tapi terus rintik-rintik dan kadangkala lebat hingga ke malam....agak sejuk....dalam sejuk-sejuk selera pun dah jadi lain...selera western yang datang...konon-konon tengah musim sejuk....hihihi.....tengok dalam peti ais ada lamb...ada salad....kira semua bahan cukup la untuk buat lambchop for dinner...kalau buat lambchop lagi lama diperap lagi sedap...kalau nak makan untuk dinner waktu pagi dah kena perap...
Bahan Perapan
10 keping lamb
8 ulas bawang putih
1 sudu besar thyme
1 sudu besar rosemary
1 sudu besar gula perang (brown sugar)
1 sudu kecil lada hitam
2 kiub pati daging
1/2biji lemon - ambil jusnyer
3 sudu besar minyak zaiton
Cara menyediakannya;
Bersihkan lamb dan toskan.
Panaskan minyak zaiton dalam pan. Goreng bawang putih tanpa dihiris hingga golden brown, angkat dan ketepikan. Tumbuk halus thyme dan rosemary, kemudian gula perang, lada hitam, kiub pati daging dan juga bawang putih yang telah digoreng tadi. Satukan kesemua bahan tumbuk dengan kesemua lebihan minyak zaiton goreng bawang putih tadi bersama jus lemon.
Lumur rata bahan perapan pada daging. Biarkan diluar lebih kurang sejam agar bahan perapan boleh meresap dalam daging. Tutup dengan cling plastik. Kemudian masukkan dalam peti ais (bukan tempat beku) lebih kurang 3 jam. Kalau diperap satu hari lagi sedap. Nak lagi mudah masukkan daging dalam beg plastik berzip..senang nak simpan dalam peti ais kannnn....tak banyak ruang...boleh selit-selit jer dalam peti ais tu jika peti ais penuh....hihihi...
Bahan Sos Black Pepper
1 sudu besar butter
1 sudu besar minyak zaiton
3 sudu besar tepung gandum
1/2 batang lobak merah
1/2 batang celeri
1/2 biji bawang holland
4 biji bawang putih
2 sudu besar lada hitam - ditumbuk
1/2 sudu kecil thyme
1/2 sudu kecil oregano
2 helai daun bay
3 sudu besar sos lada hitam
3 cawan air
cawan susu segar
2 kiub pati daging or ayam
Cara menyediakannya;
Potong dadu halus2 bawang besar dan bawang putih. Kalau nak kisar pun boleh tapi aku suka potong halus so bila makan terasa sikit bawang tu. Kisar halus lobak merah dan celeri berasingan tanpa air. Panaskan butter dan minyak zaiton. Tumiskan bawang hingga harum, kemudian masukkan lobak merah dan celeri yang telah dikisar. Kacau hingga garing,masukkan thyme, oregano dan daun bay. Masak hingga naik bau, masukkan tepung dan lada hitam. Kacau hingga bahan-bahan jadi garing. Masukkan air. Lagi mudah kacau guna whisker. Kena kacau selalu supaya sos tak hangus di bawah. Bila dah mendidih masukkan sos lada hitam dan kiub pati daging serta susu segar. Masak hingga sos jadi agak pekat. Rasa garam secukupnya. Aku dah tak letak garam pun sebab bahan-bahan yang dicampur tu dah memang cukup rasa.
Untuk memanggang daging, aku gunakan periuk ajaib or "magic pan". Gunakan api yang paling minimun sekali. Susun daging dalam magic pan, tutup dan biarkan ia bekerja sendiri dalam tu. Setiap 15 minit aku akan tengok status daging, buka dan balik-balikkan daging supaya masak sekata. Ada orang kata tak perlu tapi sebab aku ada kerajinan yang terlampau so aku rasa perlu...hihihi.... Bakar lebih kurang 30 - 40 minit. Jangan panggang terlalu kering, nanti lamb akan jadi keras. Sebab tu kena tinjau-tinjau gak kat dalam magic pan tu. Bila airnya hampir-hampir kering terus keluarkan lamb....insha Allah..lamb tak liat dan lembut serta berjus.....
Biasanya kalau aku buat western di KL aku lagi suka guna thyme, rosemary or oregano segar. Senang nak dapat herba segar orang putih di mana-mana supermarket kat KL...Tesco..Giant...Sogo...BigAeon (Carefour) selalu ada tapi kalau kat Seremban memang susah nak jumpa walaupun semua supermarket di KL kecuali SOGO ada. Kalau guna yang segar, semua herba tu just cincang halus-halus, rasa lagi segar. Tapi kalau dah tak ada herba yang kering pun rasa tetap sodapppppppp......
Bahan sos di atas dapat banyak yer...kalau tak habis, masukkan dalam botol kaca yang kedap, simpan dalam peti ais. Sama juga dengan daging...kalau dah perap dan tak habis bakar...simpan semula dalam peti ais..kalau dah lebih satu hari simpan ditempat beku.Bila nak masak semula just defrost..rasa tetap OK sebab dah lama bahan-bahan diperap.
Boleh dihidangkan dengan salad...french fries..match potato...roti ker...ikut suka....buat di rumah jauh lagi jimat jika makan di kedai kannnn...kos nak buat tak la setinggi bayaran di kedai yer...rasa pulak pada kami suami isteri memang ummmphhhh...boleh letak sos ikut suka..hihihihi....
Selamat Mencuba....!!!!