Entri terakhir untuk hari ini...mungkin juga entri terakhir untuk 2013....menu sarapan pagi tadi...patutnya entri ni yang masuk awal dulukan sebab sarapan....hihihi....bila belek-belek gambar tengok tertinggal plak yang ini...so masuk jer la kan.....sekadar berkongsi.....kuey tiaw ni memang ringkas...sebab en.hubby tak nak ayam..aku plak tak nak kerang...malam tadi pergi Mydin Mall nak beli taugeh....taugeh dah abis la plak..tinggal ekor jer....so hentam aje laaaa....aku kalau bab kuey tiaw tak suka yang basah-basah....lagi kering lagi aku suka...paling aku suka makan kuey tiaw goreng kat SOGO foodcourt....memang my favourite...:))
Bahan-bahan;
400gram kuey tiaw
10 ekor udang saiz sederhana
10 biji fishball
5 biji bawang merah )
4 ulas bawang putih ) kisar kering
sehiris halia )
2 biji telur
1 ikat kecil daun kucai - potong lebih kurang 2 inci
6-7 biji cili api dititik
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar kicap
sedikit minyak untuk menumis
Cara menyediakannya;
Panaskan minyak. Tumis bahan kisar hingga naik bau bersama ciliapi yang telah dititik. Masukkan udang dan fishball. Masak hingga udang mengecut sedikit kemudian masukkan kuey tiaw, seterusnya kicap dan sos tiram. Gaul rata, pecahkan telur. Akhir sekali masukkan daun kucai. Makan panas-panas.
Aku memang tak letak garam yer kerana kicap dan sos tiram dah cukup perasa. Kalau kurang masin just tambahkan kicap lagi.Sempoi jer kan.....janji en.hubby suka bangat.....:))
400gram kuey tiaw
10 ekor udang saiz sederhana
10 biji fishball
5 biji bawang merah )
4 ulas bawang putih ) kisar kering
sehiris halia )
2 biji telur
1 ikat kecil daun kucai - potong lebih kurang 2 inci
6-7 biji cili api dititik
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar kicap
sedikit minyak untuk menumis
Cara menyediakannya;
Panaskan minyak. Tumis bahan kisar hingga naik bau bersama ciliapi yang telah dititik. Masukkan udang dan fishball. Masak hingga udang mengecut sedikit kemudian masukkan kuey tiaw, seterusnya kicap dan sos tiram. Gaul rata, pecahkan telur. Akhir sekali masukkan daun kucai. Makan panas-panas.
Aku memang tak letak garam yer kerana kicap dan sos tiram dah cukup perasa. Kalau kurang masin just tambahkan kicap lagi.Sempoi jer kan.....janji en.hubby suka bangat.....:))