Baja Royal Organik

Baja Royal Organik

Ruang Iklan

Tuesday, 29 January 2013

IKAN BAKAR PARAMESWARA, UMBAI MELAKA

Salam semua...ini sambungan aktiviti hari Ahad 27hb Januari baru ni...lepas penat mencari kedai asam pedas yang special dengan masalah parking yang tak dapat-dapat akhirnya kami ambik jalan yang paling mudah makan kat Umbai sajer laa....tak tau dah berapa kali datang ke sini sebab tu ingat nak try makan kat kedai luar dari Umbai....Ikan Bakar Parameswara menjadi pilihan kami....

Ketam, udang, sotong, pelbagai jenis ikan...lala...pepahat semua ada di sini...semua fresh!!
Lepas pilih apa yang nak di masak, akan diberi bil merangkap number so nanti senang dia orang nak hantar makanan sambil relaxs tengok laut ni.....kami sampai di sini dalam pukul 4 petang so masih banyak meja yang kosong...satu tip...kalau datang sini cuba duduk dimeja berhampiran dengan kapal besar tu....sebabnya tak ada bau yang kurang menyenangkan....kita nak makan sedap-sedapkan....so bau-bauan ni akan menganggu plak ni.....especially ketika laut surut....memang semacam baunya!!!


Makanan kami dah sampai....ni sahaja yang kami order....perut tak lapar sangat sebab tadi baru pekena satay, otak-otak & ABC...service pun cepat..
Ketam masak blackpepper...boleh tahan sedapnya....pedas wooo....aku orang N9 pun tak tahan...sebab dah ada blackpeper ada juga beberapa cilipadi.....kami hanya ratah ketam sajer....sayur mayur dalam tu tak makan....
Ini yang paling marvellous.......ikan pari asam pedas.......teramat la sedappppppppppp......ikan parinyer plak segar bugar.....kami sengaja pilih ikan pari sebab dalam kereta dah ada siakap... dah ada ikan merah....tapi belum masak la....dah tentu balik rumah nak masakkan....so ikan pari yang paling sesuai.....kami tak pernah order asam pedas di Parameswara sebelum ni....tapi kami pernah makan asam pedas di kedai berdekatan dengan Parameswara...asam pedas yang hampeh!!! Masa makan dengan nasi, aku tak makan lauk lain...hanya dengan asam pedas sajer.....betul-betul menikmati....sia-sia jer Encik Hubby ronda sana sini nak cari restoran special asam pedas sebab kat Parameswara ni dah cukup marvellous!!! so lepas ni dah tau daaaa.....kalau ke Melaka nak makan asam pedas marvellous tak payah pening kepala cari restoran sana sini...datang jer kat Parameswara ni!!!!
Akhir sekali kami order udang goreng tepung....sebenarnya aku nak order butter prawn tapi kena order minimun 300grm.....banyak tu kan....kami berdua jer.....lagipun bukan la lapar sangat....tapi sebab nak jugak makan udang kami order udang goreng tepung....ni pun aku gaduh-gaduh dengan laki aku sebab apa....mintak tolong habiskan...encik hubby pun dah tak larat......hahahahhaa.....perut masing-masing dah penuh sumbat dengan asam pedas!!!
Akhirnya...........selesai jugak.......alhamdulillahhhhh.....syukur nikmatmu ya Allah....memang amat mengenyangkan....sampai rumah dah tak makan malam dah.....kenyang sangat.......dan yang paling aku terkejut harga kesemuanya ni baru RM57.....dua kali aku tanya budak kashier ni...dah kira air ke  belum...dia kata semua dah kira......berbaloi-baloikan.....!!!

Monday, 28 January 2013

MENYISIR PANTAI DARI PORT DICKSON KE MELAKA...

Semenjak petang semalam kami berkunjung ke Port Dickson...kononnya nak tengok sunset di Waterfront Port Dickson dan cari Kg Nelayan...untuk pengetahuan ini pertama kali kami berkunjung ke Waterfront PD...baru jer dirasmikan pada 19hb Jan 2013....so memang betul-betul baru la yer....kami bertolak dari Seremban  pukul 5.30 petang...lebih kurang 30 minit dah sampai Port Dickson...ikut jalan lama...Seremban-Mambau-Springhill-Lukut...dah sampai....pusing punya pusing sampai kami masuk ke kawasan pendalaman perkampungan Cina di Lukut... hahahaha....ingatkan ada kg nelayan..rupanya semua banglow-bunglow mewah di kalangan jutawan cina....ada yang mengalahkan istana....(camner aku lupa nak ambik gambar yer????)) terus keluar semula ke arah Waterfront...terasa nak minum petang plak di Anjung Muara....tadi tak sempat minum kat rumah...pekena nasi lemak bungkus yang sungguh marvellous sambalnya dan roti john yang power abis...camner aku tak ambik gambar jugak niiiiiiiii.??? ishhhhh ishhhh.....roti john  kami order lambat siap la plak....tak sempat kami nak ke waterfront semula untuk tengok sunset.....sempat ambil gambar kat Anjung Muara ni sajer...
dapat ambik gambar bot kecil  nelayan jer la....

Lepas minum dan makan kami terus balik rumah....nak maghrib di rumah... pukul 8 dah sampai....less than 30 minute coz Encik Hubby ikut highway.....

Keesokkannya lepas solat subuh pagi tadi Encik Hubby suruh aku bersiap ajak cari ikan segar seperti plan semalam....pukul 7 kami dah keluar rumah...terus ke waterfront.....no sunrise....hehehehe...7.30pagi mana nak ada sunrise lagi....matahari dah naik....adalah diingatkan gambar-gambar dalam ni hasil dari jurugambar yang tak professional langsung yer....so kalau gambar senget ke...blurr ker....harap dimaafkan...:(
suasana pagi di Waterfront....tenang jer...

Lepas lepak di waterfront terus kami nak cari breakfast.....as usual aku akan google...ada komen menarik dari seorang blogger...breakfasf best di Restoran Pak E, jalan Teluk Kemang...kami berjaya jumpa tapi tutup la plak...hmmm....tak ada rezeki....banyak kedai makan di kiri kanan jalan sebenarnya tapi Encik Hubby kata semua macam tak best.....akhirnya kami sampai di jambatan Kuala Linggi.....
cantik sangat suasana di sini....

Kami breakfast menghadap Sungai Linggi ni....gambar breakfast pun aku tak ambik sebab teruja tengok pemandangan yang sangat menarik...
banyak bot kecil ada di sini...
memang mengasyikkan suasana di Kuala Linggi ni....gambar tak boleh nak ceritakan semua...kena datang sendiri dan nikmati keindahannya.....selesai breakfast kami di sini pula...masih di kawasan Linggi...
Pantai ni tak berapa jauh dari Sungai Kuala Linggi tadi...ada yang camping...tak berapa ramai pengunjung tapi pantainya cantik dan airnya bersih....mungkin sebab pantainya kena masuk ke dalam kampung kot....maybe...

Selesai di sini kami meneruskan perjalanan ke Sungai Baharu, Melaka....terus jumpa apa yang kami hajati..mencari ikan segar....
Pasar Nelayan Sungai Baharu....semua ikan-ikan yang dijual hasil tangkapan nelayan dari malam hingga ke pagi...memang fresh....
Bot nelayan yang dah sedia bergerak ke laut tengah.....menurut nelayan di sini, ikan-ikan yang dijual di Pasar Nelayan semua dari laut tengah.....
Hampir pukul 12 tengahari...ikan parang jer yang tinggal..siakap pun ada cuma tak ada gambar...menurut nelayan di sini waktu paling sesuai untuk beli ikan/udang/sotong baru naik dari laut 7 pagi dan sebelah malam pukul 10pm.
 hasil tangkapan aku di Pasar Nelayan.....sekor ikan parang...2 ekor siakap...sekor  ikan merah isi lembut ni tau....semua ikan ni memang segar bugar...keras-keras belaka....masa aku potong nak simpan dalam fridge memang isinya pejal2..tak sabar nak masak esok....dalam gambar nampak kecik-kecik jer...tapi sebenarnya besau giler tau....:))

Selesai beli ikan ingatkan nak terus balik rumah...rupanya Encik Hubby ajak pegi jalan lagi sebab awal-awal dah masukkan kotak porselin..cuma kena beli air batu jer supaya ikan tak busuk.....kami menuju ke Pengkalan Balak, Melaka...
sampai jer terus jumpa signboard ni....tapi bukaknya waktu petang kot...
sepanjang pantai penuh dengan chalet...
menarik juga pantai Pengkalan Balak ni...pengunjung pun ramai....ada yang buat family day lagi kat sini
kelengkapan picnic ada banyak dijual di sini.....pelbagai kedai ada....

Tak lama di Pengkalan Balak, Encik Hubby ajak ke Tanjong Bidara la plak....
dari Pengkalan Balak ke Tanjung Bidara dalam 10 minit..
Pantai Tanjung Bidara ni lagi happening dari Pengkalan Balak...memang ramai pengunjung....nak cari port lepak pun susah....
Anjung tinjau yang menarik...

Selesai di sini kami ke Pantai Puteri plak....
rupanya di sini pangkalan nelayan....
patut la banyak bot nelayan
menurut nelayan di sini kalau nak beli ikan baru naik datang la dalam pukul 4 petang ke atas...or paling lewat pukul 6 petang.....
tak ada pengunjung...kalau ada pun hanya setakat ambik angin laut kot....pantainya tak berapa bersih...

tak lama pun kami di sini...perut dah terasa lapar.....teringin nak makan asam pedas Melaka...kalau dah sampai sini macam tak sah la kan kalau tak makan asam pedas.....dalam perjalanan kami jumpa kedai ni....
dari main road nampak ramai orang....sebab tu kami cuba....ingatkan ada asam pedas....rupanya hanya jual mee...satay..dan yang lelain...selain dari nasi berlauk...
Encik Hubby order ABC...aku pun tumpang jugak...memang sedap....special tu.....aku order air kelapa jer...ingat dalam buah kelapa...rupanya dalam gelas....nak ambik gambar pun tak ada mood...:(
aku order otak-otak....boleh tahan jugak...satu tapis ni RM6..ada 10 cucuk...kalau tak abis biar jer kat dalam tapis tu...kira mana yang habis makan jer...
tambah dengan satay ayam 10 cucuk..nasi impit 2 biji....nak alas perut sahaja...sebab misi utama nak makan jugak asam pedas....sataynya sedap tapi sosnyer kureng sikit.....so aku makan satay kosong jer....

Selesai alas perut kami menuju ke Kota Laksamana...mencari kedai Asam Pedas Pokok Besar nama restoran tu....semua blogger kata memang power.... aku siap jadi co-pilot..bacakan GPS kat Encik Hubby sebab restoran ni susah sikit nak carik....memang betul kata blogger tu..pasti akan tersesat....yup...kami pun tersasar sikit.....tapi bila dah jumpa Asam Pedas Pokok Besar ni tutup la plak....chittttttt...susah-susah jer kami datang......kami terus masuk ke arah bandar.....
kami terperangkap dalam kesesakan......gilosssssssssss.......kan hari Ahad...esok cuti lagi....memang cari pasal la datang hari cuti ni kan......dah lepas dari kesesakan kami menuju ke Dataran Pahlawan.....Encik Hubby buat pusingan 5 kali kot sebab nak cari parking....tak dapat-dapat jugak hingga fed up terus keluar dari sini....kami menuju ke Pernu-Umbai.....yang ni aku akan masukkan dalam entry lain yer....dah 1.40pagi...mata aku dah berat sangat ni.......nak titon......byeeee.....

Friday, 25 January 2013

TANAMERA SPA...rest sekejap.....:))

Sempena cuti Maulidur Rasul ni aku ambil kesempatan untuk memanjakan diri sekejap...lagipun Encik Hubby kena berkerja hari ni....dah banyak kali sebenarnya aku pergi di Tanamera Spa tapi baru hari ini terasa nak masukkan dalam blog....Tanamera Spa ada banyak cawangan di KL dan PJ....yang ni outlet paling dekat dengan rumahku di Pertama Kompleks...senang sangat nak cari...depan SOGO jer...sebelah kedai makan paling atas kat Pertama tu..depannya pulak kedai-kedai alter jeans or baju...
dari depan nampak kecik jer..
ruang menunggu....pun kecik jugak...
produk keluaran Tanamera turut dijual..
untuk urutan tradisional tilam dah tersedia di lantai.....senang nak pusing terbalikkan badan nanti...:))
 kerusi foot massage yang selesa...treatment rambut pun buat kat sini jugak...
ni plak katil untuk body scrub ker...facial ke...ada 2 biji katil disediakan...
ni lagi satu katil....so hanya 2 orang customer jer boleh buat dalam satu masa...
untuk stim badan...mandi bunga ker..mandi limau ker....mandi santan kelapa ker....semua dalam ni.....kecik tapi selesa....

Tanamera ni ada sediakan beberapa pakej...Bumi Spa (4 1/2 jam)...Bayu Spa (3 1/2 jam)...Mentari Spa (2.45 jam) dan Ayer Spa (2.15 jam)....menu allarcarte pun ada...macam kat restoran plak kan....kalau nak massage sahaja pun boleh....mask jer pun boleh...aku tak sempat nak ambik gambar menu ni...lepas treatment ramai plak customer yang datang....

Selalunya aku akan ambil Pakej Semarak Api Spa dan baru sekali aku cuba pakej Bumi Spa....tak larat aku nak duduk dalam spa sampai 4 1/2 jam...sebenarnya dah 5 jam...dan hari ini pun aku ambil pakej yang sama....2 jam 45 minit..hampir 3 jam jugak....pakej Semarak Api Spa ni termasuk massage (boleh pilih tradisional or aromaterapi) lebih kurang sejam, body stim dalam 30 - 45 minit, body scrub, body mask dan mandian. Body scrub dan mask aku akan ambik jenis coklat..

habis bedsheet ni dengan coklat....selesai body scrub & mask terus mandi...mandian santan kelapa dengan lemon dalam air hangat.....memang menyegarkan....:))

Biasanya selepas buat body treatment customer akan dihidangkan dengan tea herba panas yang amat menyegarkan....tapi mungkin hari ni Public Holidays, ramai customer walk in so tiada tea herba panas....pekerja pun tak cukup kakitangan...lagipun ruang menunggu tu kecil..3 ke 4 orang datang sekali dah penuh....

Satu masalah  di Tanamera Spa, Pertama Kompleks ini tidak ramai pekerja....selalu pekerjanya tinggal sorang...dia la yang mengurut customer...dia jugak la yang terpaksa entertain walk in customer...kadang-kadang rasa terganggu....apa taknyer...tengah syok diurut tiba-tiba berhenti sebab ada customer lain datang....tak pun jawab panggilan telefon...tapi kalau dari segi servis dan layanan yang diberikan memang tip top...aku teringin nak cuba di cawangan Tanamera yang lain.....mungkin tak ada gangguan kot!!

Thursday, 24 January 2013

GULAI TEMPOYAK JANTUNG PISANG

Selamat menyambut hari Maulidur Rasul semua...dah malam baru boleh update blog...walaupun  hari ni bercuti tapi aku sibuk mengalahkan hari bekerja....bukan sibuk tiba-tiba tapi sibuk yang memang telah dirancang....yang tu nanti aku cerita kat entry lain..tak sesuai plak nak cerita kat entry masak-masak ni....lepas balik dari Sogo beli groceries sikit...sampai rumah solat Asar dulu...nak dekat 6.40pm baru mula masak...kelam kabut aku sebab nak kejarkan cerita Mexico start pukul 7...alhamdullillah....masak sempurna...jantung pisang ni aku beli kat Sogo tadi....sebiji RM3 tu....:((


Bahan-bahan;
1 biji jantung pisang - kupas kulitnya - ambik yang lembut shj
1 gengam ikan bilis
20 biji cili api (boleh kurangkan kalau tak suka pedas)
1/2 inci kunyit
3 cawan santan pekat
3 biji bawang merah - dihiris
1 batang serai - dititik
3 sudu besar tempoyak
1 keping asam gelugor
garam secukup rasa

Cara Menyediakannya;

Ambik isi jantung yang lembut sahaja, cincang kasar. Kalau cincang halus sangat tak rasa plak jantung tu. Untuk elakkan jantung jadi lebam, jantung yang telah dicincang tu rendam dalam air yang dicampur dengan beberapa keping asam gelugor. In Sha Allah jantung tak lebam. Kisar cili api dengan kunyit hidup. Masukkan jantung yang dicincang tadi dalam periuk bersama dengan cili kisar, serai, bawang dan asam gelugor. Kecutkan kesemuanya hingga mendidih dan kuah agak kering, kemudian baru masukkan tempoyak dan santan. Kacau hingga kuah jadi pekat, rasa garam secukupnya dan boleh la dihidangkan.

Gulai jantung tempoyak ni lagi sedap kalau dimasak bersama udang. Tadi aku dok cari udang kat Sogo tak ada plak...bila time aku tak nak udang tu asyik senyum-senyum jer kat aku.....time aku nak dia tak ada la plak...memang nak kena udang ni kannnnnn.....gulai jantung ni kalau campur dengan ikan bilis tambam pun sodap!!

Monday, 21 January 2013

UDANG GALAH LEMAK CILIPADI

Salam semua....menu ni aku masak Sabtu lepas kat kampung....selesai servis kereta singgah kat pasar basah Bahau....10 minit jer nak ke rumah ayah aku....dah pukul 11.30 pagi....semua ikan yang aku suka dah tak ada....nasib baik ada spesis udang galah...udang jenis ni memang aku suka sangat sebab kulit dia lembut....isipun pejal... tak sakit tangan masa nak kopeknya....ada orang panggil udang kertas....tapi pada aku mana yang besar jer semua aku panggil udang galah...malas nak fikir la....yang penting makan sodap....hehehehe...resepi ni aku dapat dari mak saudara Encik Hubby....dia xboss D'Saji anak syarikat Felda....ceritanya lagi menu ni salah satu favourite Sultan Pahang masa dia bekerja dulu.....see....favourite Sultan lagi tu.....now resepi ni dah ada di dapur ku dan korang boleh la cuba yer....simple jer....
 Bahan-bahan
1 kilo udang galah (lebih kurang 12 ekor)
25 biji cili api           }
1 inci kunyit hidup   } dikisar halus
2 biji kelapa (ambik pati santan sahaja)
1 inci kunyit hidup
4 ulas bawang merah - dihiris
1 keping asam gelugor
3 batang bunga kantan - hiris nipis
2 helai daun kunyit - hiris halus
1 - 2 ikat pegaga - bersihkan dan potong ikut suka
Garam secukup rasa

Cara memasaknya;

Bersihkan udang, belah belakang badan udang tu, buang tali perutnya, cuci dan toskan. Masukkan udang dalam kuali  (aku kalau masak gulai suka guna kuali..hehehehe), masukkan bahan yang dikisar, bawang yang dihiris dan santan. Gunakan api sederhana. Biarkan ia mendidih (kacau selalu jangan kasi santan naik minyak) kemudian masukkan pegaga, bunga kantan dan daun kunyit. Masukkan asam gelugor dan rasa garam secukupnya. Bila pegaga dan layu tutup api.

Bila sebut pasal udang galah ni teringat plak Sandakan, Sabah....kalau pergi sana memang mewah makan udang galah....especially butter prawn....satu pinggan butter prawn tak sampai RM10...setahun lepas aku ke sana pukul 6 pagi aku dah ke pasar just nak beli udang...nasib baik hotel sebelah pasar jer...udang galah jenis ni sekilo baru RM16....murah gilerkan....tapi yang aku beli kat Pasar Bahau ni beli sekilo RM55....masih kira berbaloi la...kalau dibandingkan dengan kat KL or Seremban yang harganya lagi tinggi....eeeee....tak sabar nak pergi Sandakan lagi untuk shopping udang.....alhamdullillah....ianya dah masuk dalam perancangan percutian kami untuk tahun ni.......tungguuuuuuuu......:))




Sunday, 20 January 2013

RENDANG AYAM DAUN PUDING HITAM..

Salam semua...hari ni merendang aku...tiba-tiba plak rasa nak makan rendang ayam...awal pagi lagi kami ke dah ke pasar tani Paroi....semalam balik kampung...ayah aku ada bagi seekor ayam kampung..dah siap salai lagi...tapi rasa malas plak nak masak ayam kampung sebab makan tengahhari semalam dah goreng ayam kampung seekor....simpan dulu dalam peti ais....pegi pasar tani cari ayam pencen...yang pencen ni memang sedap buat rendang...kebetulan ada jual puding hitam.....hmmm....memang cun....mungkin ramai yang tak tau puding ni boleh dimasak...aku sendiri pun baru tahu sebenarnya...tak sangka pokok bunga yang tanam kat halaman boleh buat rendang...hehehehe....Kak Long aku selalu masak rendang puding ni especially dengan itik..suaminya orang Kuala Pilah so kalau kenduri kat area Kuala Pilah memang famous dengan rendang itik ke ayam ke campur dengan puding hitam ni....

Ini la dia daun puding hitam tu..kalau nak tau pokoknya kena google la yer...no wonder kalau lalu kat kawasan kampung Kuala Pilah banyak yang tanam....aku beli 2 ikat tadi..seikat RM1...tapi aku masak satu ikat jer...


Bahan-bahan:

1 ekor ayam pencen (ayam tua la tu)
2 1/2 biji kelapa - ambik santannya (aku tak suka kerisik sebab tu aku guna santan byk)
1 inci halia
11/2 inci lengkuas
10 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
1 1/2 inci kunyit hidup
10 tangkai cili kering
25 biji ciliapi 
8 batang serai
1 ikat daun puding
1 helai daun kunyit - disiat
garam secukup rasa

Cara memasaknya;

Potong ayam kecil2 (aku dah suruh peniaga pasar tani potong) bersihkan dan toskan. Hiris bawang merah, halia, bawang putih dan lengkuas.
Masukkan ayam dalam kuali. Campurkan dengan semua bahan yang dihiris dan titikkan 2 batang serai. Masukkan sedikit air. Biarkan ianya mendidih dan sedikit kering so daging ayam akan meresap bahan-bahan yang dhiris tadi. Sementara itu kisar cili kering, ciliapi, kunyit hidup dan kesemua lebihan serai tadi. Masukkan dalam ayam yang sedang dikecut tadi. Rebus ayam hingga empuk. Tambah air jika ayam masih keras.Memang ambik masa yang lama. Aku rebus hampir 2 jam unless kalau ada pressure cooker. Bila air dah hampir kering dan ayam agak lembut masukkan santan kelapa. Kacau sekali sekala untuk elakkan santan berketul. Bila santan dah hampir kering masukkan daun kunyit dan puding. Gaul sebati, rasa garam dan biarkan kering sedikit. Aku suka rendang yang basah-basah sikit....makan dengan nasi panas....:))

Friday, 18 January 2013

GULAI IKAN KEMBONG SERAI BELIMBING BULUH

Aktiviti tetap lepas kerja setiap Jumaat, balik ke rumah kami di Seremban. Encik Hubby keluar office pukul 5.30, jemput aku kat office sampai lebih kurang 5.45petang...terus balik Seremban. Perjalanan kalau tak jam sangat pukul 7 malam dah sampai  tapi kalau jam sangat pun paling lewat pukul 8 malam. kami hanya mengadap  kesesakan di sekitar Kuala Lumpur sahaja.. jarang sekali kami ikut Lebuhraya PLUS (KL-Seremban) yang sentiasa sesak kecuali bukan  hari Jumaat atau hari-hari yang esoknya ada public holidays...kalau nak masak kat highway, ikut la lat PLUS pada hari Jumaat or esoknya public holiday yer....hahahaha....dari office aku di Jln Tun.H.S Lee, Encik Hubby ikut jalan ke arah Stadium Merdeka, kemudian ke Jln Loke Yew dan terus ke Highway Cheras-Kajang...once dah lepas sajer tol Cheras-Kajang Encik Hubby akan memecut yang buatku kecut perut sepanjang LEKAS Highway...huhuhuhu.....sometime sebelum pukul 7 malam dah sampai Seremban....sampai rumah jer terus keluarkan bahan-bahan yang nak dimasak dalam sinki...lepas solat Maghrib baru la aktiviti aku bermula...malam ni aku masak gulai ikan kembong dengan beberapa lauk lain....aku tak berapa makan sangat  ikan kembong.....ni permintaan Encik Hubby....


Bahan-bahan;

2 ekor ikan kembong saiz besar
15 biji ciliapi               }
1/2 inci kunyit hidup    } kisar halus
3 biji bawang merah - hiris
10 biji belimbing buluh - belah 2
2 batang serai - dititik
400ml santan kelapa
1 keping asam gelugor - jika perlu
garam secukup rasa

Cara Menyediakannya;

Bersihkan ikan dan toskan. Masukkan ikan, bahan yang dikisar, serai, bawang dan belimbing buluh dalam periuk. Aku lagi suka masak gulai dalam kuali, senang nak kacau dan ikan pun tak hancur. Biarkan mendidih seketika dengan api perlahan. Masukkan santan. Kacau sekali sekali agar santan tidak naik minyak. Rasa garam secukupnya, kalau kurang masam boleh tambahkan sekeping asam gelugor. 

Encik Hubby kalau masak gulai ikan kembong ni dia suka rasa masam-masam sikit..tapi bukan la masam sangat yer....masam-masam sedap.....selain dari gulai ni aku masak yang ni jugak...

 Udang Goreng Kunyit...

dan....

Kangkong Goreng Belacan...

Pukul 9 malam makan time....
jemput makan semua........Bismillah..........:))



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...