Baja Royal Organik

Baja Royal Organik

Ruang Iklan

Tuesday, 29 October 2013

APPLE CRUMBLE PIE....rupa tak cantik tapi sedappppppppppp.........

Apple Crumble Pie ini aku buat petang Ahad lepas sewaktu hujan lebat....tiba-tiba terasa nak makan sesuatu yang agak manis tapi panas-panas....sebelum ini penah buat apple crumble jer tanpa kulit or pastry....sedap makan dengan aiskrim....petang semalam rajin lebih sikit plak aku buat pastry dia sekali....ini kira 1st time buat pastry sendiri....selalu kat rumah guna pastry segera jenama kawan...mudah dan cepat....rupa pai aku ni minta abaikan la yer sebab aku guna acuan pai bulat yang agak besar dan bukan yang jenis spring foam tu...sebab tu susah sikit aku nak keluarkan pai....lepas ni memang kena beli la acuan pai yang spring foam tu...senang nak kuarkan pai dan nampak cantik...
 
 
 
 Ada 3 step untuk buat apple crumble ni.

Bahan A (pastry)

250 gram tepung gandum
170 grm butter dalam peti sejuk
2 sudu gula aising
2 sudu besar air sejuk dari peti ais

Bahan B (Inti)

5 biji epal (nak sedap epal hijau - kupas kulit potong dadu)
2 sudu besar gula perang
2 sudu kismis
2 sudu besar butter
2 sudu besar tepung jagung
1/2 sudu kecik serbuk kulit kayu manis
secubit garam

Bahan C (Crumble)

80gram tepung gandum
40 gram butter
40 gram gula castor
20grm coklat chip

Cara membuatnya;
 
 Step 1 (Bahan A - pastry)
Campurkan tepung dengan gula aising..gaul sebati

Potong butter sejuk kecil-kecil. Masukkan dalam adunan tepung. Gaul hingga adunan jadi seperti serbuk roti. Masukan sedikit-sedikit 2 sudu air or hingga adunan dah tak melekat kat tangan.
Dah siap uli masukkan dalam plastik...simpan dalam peti ais at least 30 minit...

Step 2 (Bahan B - inti)
Panaskan butter dan gula hingga cair.

Masukkan epal yang telah dipotong dadu.
 
Kemudian masukkan kismis. gaul rata
 
Akhir sekali masukkan tepung jagung dan sedikit serbuk kulit kayu manis. masak hingga epal agak lembut dan kuat pekat,angkat dan sejukkan.
 
Step 3 (Bahan Crumble)
 
Campurkan tepung dan gula.Masukkan buter sejuk yang potong kecil,gunakan hujung jari gaul tepung hingga jadi seperti serbuk roti.
 Masukkan coklat chip. Ketepikan. 
 
 
Keluarkan doh dalam peti sejuk. Canai doh mengikut saiz acuan pai dengan ketebalan +- 5mm. Buang lebihan tepung.

Masukkan inti
 
Tutup inti dengan menabur crumble di atasnya.

Bakar dengan suhu 220'C untuk tempoh 10 minit kemudian turun suhu pada 190'C dan bakar lagi lebih kurang 45 minit atau pai dah berubah warna golden brown. 

dah siapppppppp.....sedap sangat makan panas-panas...walau rupamu kurang cun tapi rasa sedap sangattt...........
Pandangan dari tepi,.....ada camera DSLR tapi aku masih tak reti nak ambik gambar ...guna camera Note 2 jer la....huhuhu....
 Separuh dah masuk perut....Alhamdulillah......:))
 
Masa nak buat apple crumble ni encik hubby kata dia tak berapa suka....bila dah siap masak....hmmmmm.....no words to say.....byeee.....:))

Tuesday, 22 October 2013

LAKSA JOHOR....resepi yang senang-senang jer....

Tiba-tiba rasa macam kepingin giler nak makan Laksa Johor.....dah beberapa minggu sebenarnya beli bahan-bahan tapi tak jugak buat-buat hingga bahan-bahan yang dibeli mengecut sendiri dalam peti ais...akhirnya Ahad lepas walaupun tengah kepenatan sangat digagahkan (ayat power nii..hehehe) juga untuk masak laksa favourite ni sebelum bahan-bahan yang beli buat kali kedua mengecut lagi dalam peti ais....resepi asal dari Mat Gebu seperti di SINI...tapi aku tak ikut 100% sebab aku ikut orang berpantang....aku tak letak ikan kurau masin dan udang basah kerana ada yang tak boleh makan....don't wory about taste....tetap cun yer......ikut selera aku dan en.hubby laa......aku suka yang mudah-mudah jer janji sodapppppp........;))

Bahan-bahan;

1 kilo ikan kembung (pernah buat ikan parang + tenggiri lagi sedap)
3 sudu makan udang kering - direndam dan tumbuk halus
2 sudu besar rempah kari daging
2 sudu besar cili kisar
2 sudu besar kerisik
1 biji bawang besar )
3 ulas bawang putih ) kisar halus
1 sudu teh ketumbar       )
1 sudu teh jintan manis  ) tumbuk/kisar halus
1/2 inci lengkuas                   )
1 batang serai - aku tambah  ) dititik jer
1 biji kelapa - ambik santan pekat
2 batang bunga kantan - belah 2
1 gengam daun kesom
1 gengam daun selasih
Asam gelugor secukupnya
sedikit minyak untuk menumis
garam secukup rasa
1 bungkus spagethhi

Bahan ulaman;

Daun kesom
Daun selasih
Bunga kantan - aku suka letak
limau kasturi
timun
taugeh buang ekornya
3 batang kacang panjang
Sambal belacan

Cara menyediakannya;

Cuci ikan bersih-bersih kemudian rebus bersama dengan asam gelugor. Bila ikan dah masak tapis dan sejukkan. Jangan buang air rebusan ikan tu yer. Seperti laksa biasa asingkan isi dan tulang ikan. Kisar ikan ikan dengan air rebusan tadi.Kisar juga kesemua tulang ikan juga, tapis untuk dapat manisannya. Masukkan kesemua dalam periuk dan masak atas api terus.

Sambil tu di dapur sebelah panaskan sedikit minyak dalam fying pan. Tumiskan bawang besar + bawang putih, bila dah naik bau masukkan cili kisar , serbuk kari, lengkuas, halia , udang kering, ketumbar dan jintan manis., Masak hingga naik bau dan minyak dah terbit. Aku masak kiri kanan sebab nak cepat yer.


 Masukkan bahan tumis dalam periuk rebusan. Kemudian masukkan pati santan. Bila dah mendidih masukkan kerisik, bunga kantan, daun kesom dan daun selasih. Rasa garam secukupnya. Kalau kurang masam masukkan lagi asam gelugor. Masak hingga kuah jadi pekat.
 
 
Rebus spagethi hingga lembut dengan campurkan sedikit minyak zaiton. Toskan. Bab nak simpul spagethi ni aku memang tak pandai....aku tanya dengan Cik Mat Gebu pun dia pun tak berapa mahir katanya...so kalau guru aku pun kurang mahir aku lagi la hancuskan.....hehehehehe....
 

Hiriskan halus-halus semua bahan ulaman. Untuk timun pula ada cara tersendiri untuk memotongnya. Yang ini aku lulus bila dah ditunjuk ajar oleh Cik Mat Gebu....buang kulit timun pastu hiris isi timun tanpa putus nipis-nipis.Jangan ambik empulur timun yer. Gulungkan dan baru la dipotong nipis.


Untuk sambal belacan rasanya semua orang tau buatkan....aku buat yang simple jer;

4 biji cili merah
6 biji cilipadi
1 inci belacan bakar
2 biji asam limau kasturi

Semua bahan ditumbuk halus kecuali limau yer...sebab limau nak kena perah.

Nampak macam banyak kerja nak buat laksa ni kan.....kalau baca nampak berjela-jela tapi sebenarnya tak la sesusah mana.....kuah laksa ini kalau makin pekat makin sedap....aku suka kalau dah disimpan satu hari....lagi marbeles kuahnya.....kalau guna isi ikan parang dan tenggiri memang lagi cun......ok..selamat mencuba...yang mudah-mudah jer....:))
 

 

SEOUL GARDEN, KL FESTIVAL CITY

Ini cerita lama tapi baru perasan ada entri yang tak publish kat dalam inbox draft....cerita bulan March dulu ni....tapi tak per la....just share dengan pembaca-pembaca blog aku ni kan.....agak-agak terhingin sangat nak makan steamboat tu ada la idea tempat mana yang nak pegikan...Seoul Garden ada banyak cawangan di KL  dan yang berdekatan dengan kami di KL Festival City, Setapak....senang jer nak jumpa....just sebelah Ayam Penyet AP...

Pintu masuk Seoul Garden...nampak macam kosong jer dari luar....
 
Harga buffet dah terpampang besar....ikut pada status dan umur yer....
 
Pelbagai jenis sup disediakan...pilih sajer mana suka...tapi pilih satu jer yer....aku pilih chicken soup...tak ada dalam menu ni...special request and it is available....very good rite.....:))

Sebelum masuk dalam bayar dulu yer....ni harga untuk kami berdua...harga adult la kan...kalau tak nak softdrink tu pun boleh...tak payah la bayar RM7.98 tu...mereka akan bagi air kosong jer la....tapi nama dah buffet better ambik sekali dengan airkan...sebenarnya tak dibenarkan ambik gambar di meja buffet ni....tapi aku sempat ambik gambar curi-curi....tapi bukan aku jer yang curi-curi ambik gambar ni yer....customer lain pun sama....semua dok ala-ala taip message padahal snap gambar....mesti blogger gak la tu.....ini je gambar yang agak jelas dan sempat aku ambik....
 
Pelbagai jenis ayam , ikan, udang, sotong dan seafood lelain....semua dah siap marinate....macam-macam perasa yang telah diperap tapi AWAS...jangan membazir....nanti kena bayar makanan yang tak habis....

Pelbagai jenis sayuran....ada yong tau fu jugak....lelain tu sayur style korea...aku nak sebut pun tak reti...kat sini pun ada kim chi....tapi kami tak makan sebab tak suka sebenarnya...sorry...
Macam-macam sos ada....boleh kata semua ikut korean taste...dalam bebanyak ni aku dan en,hubby makan satu jenis jer..ala-ala sos thai...yang lelain memang tak boleh masuk wei......tekak melayu la katakan....
Pelbagai jenis aiskrim..

 Pelbagai salad.....

 ABC Corner....buah-buahan pun turut disediakan....

 Bekas ni yang paling penting....boleh rebus dan boleh grill....cuma beza kat sini butter tak disediakan untuk menggoreng sebab tempat grilnya memang awal-awal telah disapu dengan minyak.....part ni aku macam tak berapa suka sangat....sebab bila dah banyak kali grill minyak yang ada dalam tu dah kering....makanan yang digrill pun kurang power....
 
 
Alat kawalan api...canggihkan....just tekan jer nak api besar or kecik....
 
 sebahagian yang kami ambik....malas la aku nak tunjuk gambar semua yang kami makan...kang korang kata kuat melantak walaupun memang betul.....hahahahaha...
 
Sajer tunjuk sayur.....tapi dibawah sayur tu ada macam-macam....hehehehe

Mee goreng...nasi goreng pun ada....tapi rasanya kurengggggg............
 
 Operasi memasak bermula....

Encik Hubby sambung semula makan lepas solat maghrib di sini....hahahaha....
 
 Aku makan sayur jer.....korang cayer ker??? hahahahaha....
 
Ice Lemon Tea.....minuman kedua selepas ambik green tea.....tengok la sos cili yang depan ni...tak usik....sebab tak boleh masuk kat tekak kami...

Aku suka mee ni....nama aku tak tau tapi kalau pegi steamboat mesti makan mee ni....sedapppppppp....ala-ala mee maggie gitu....

ABC special for encik hubby....memang la special sebab aku yang buat sendiri...:)

 Suasana dalam restoran....lepas pukul 8 malam makin ramai yang datang....tapi restoran tutup pukul 10 malam....sempat ke nak makan semua yer??

Overall aku boleh katakan not bad steamboat kat sini...restoran steamboat paling dekat dengan area KL...oopppssss...paling dekat dengan rumah kami yang sebenarnya....hehehe....hargapun agak berpatutan...cuma banyak ayam or daging yang telah dimarinate terlalu masin...especially kalau digrill,....so untuk hilangkan masin tu aku kena rendam dulu dalam kuah sup....mungkin bagi yang kuat garam ok kot....lagi satu jika diberi butter or mentega untuk grill lagi best...:))

LEGEND'S CLAYPOT BRIYANI HOUSE

Kami datang di Restoran Legend's Claypot Briyani House ni hari Jumaat lepas...as usual lepas kerja Jumaat balik Seremban....pada awalnya malas nak singgah tapi disebabkan hujan lebat dengan jalan yang begitu sesak lapar la plak perut kami...lepas solat maghrib di hentian Serdang terus kami menuju ke Taman Sri Serdang...tak la jauh sangat dari Plaza Tol Serdang tu....lalu depan Balai Polis Serdang, kemudian akan nampak Maulana Food Court...depan sikit dah nampak restoran ni....warna merah...besar restorannya....tak dapat nak ambik gambar luar restoran sebab hujan lebat...kami dapat tahu dari officemate en.huby...katanya sedap.....lets try...

Duduk kat meja jer menu pun sampai....

 Macam-macam menu claypot ada...banyak lagi menu yang ada.....roti canai ...tosei...tu standard mesti ada cuma harga jer tak standard macam kat kedai mamak biasa....huhuhu...
 
 
 Suasana dalam restoran yang ada ekon....aku nak bagi kredit kat restoran ni sebab bersih sangat......masa kami sampai hujan lebat....so tak ramai orang lagi...
 
Lassi Manggo....en.hubby ni follow aku jer.....huhhh.....lassi yang pekat dan amat sedap!!!


Aku punya.....briani set....RM8++....lambat update blog dah lupa exact price...sambal telur tu tak masuk dalam set yer....itu additional order...sambal telur RM3.50 jer...
 
comel jer mangkok nasi nikan....dalam pasu....;))

Aku punya lagi.....banyaknya aku punyakan.....hehehehe.....ikan bawal goreng..RM5++...memang sedap....sampai panas2...sejak selalu tengok masterchef ni baru tau macam mana nak makan ikan yang sedap....luar rangup tapi dalam juicy...tak reti nak explain in malay....memang sedap la....yang sebelah tu plak peria goreng yang memang aku suka buat kat rumah....RM3....rangup....:))

ini baru En.hubby punya...briani ikan...banyak betul ikan yang ada kat dalam nasi ni....telur rebus tu memang datang sekali.....baru lepas raya haji semua pening kepala makan banyak daging.....so pilih ikan-ikan jer.....ayam dah bosan tahap kematu.....RM15++...kalau tak silap...datang panas-panas....hati-hati makan...silap2 boleh melecur mulut sebab nasi dalam claypot tahan lama panasnyer....

Jemput makan.....bismillah.......papedom besar sangat...sampai terkeluar....;))
 

Muka tembam semacam sebab pakai inner baru....inner gak yang salahkan.....huhuhu....

settle.....tak larat dah nak abiskan...nampak macam sikit tapi banyak sebenarnya.....syukur Alhamdulillah.....
 
Legend's Claypot Briyani House juga ada cawangan di Petaling Jaya dan Brickfiled. Nak tahu lebih lanjut sila google yer...walaupun konsep restoran ni menyediakan menu mamak tapi semua pekerjanya putih melepak.....aku tak sure plak datang dari mana....nak kata Nepal bukan....mungkin dari bahagian India yang sejuk2 tu kot......yang pasti bukan orang Malaysia....tak tau plak kalau outlet yang lain....masa kami datang tengah kelaparan....bila dah kenyang aku rasa taste dia sama jer seperti restoran mamak yang lain cuma food presentation dan kebersihan restoran tu buat tambah selera nak makan...anyway tak cuba tak tau dan selera masing-masing tak samakan.....yang pasti restoran ini mempunyai sijil HALAL ok......byeeee.....:))
 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...