Apple Crumble Pie ini aku buat petang Ahad lepas sewaktu hujan lebat....tiba-tiba terasa nak makan sesuatu yang agak manis tapi panas-panas....sebelum ini penah buat apple crumble jer tanpa kulit or pastry....sedap makan dengan aiskrim....petang semalam rajin lebih sikit plak aku buat pastry dia sekali....ini kira 1st time buat pastry sendiri....selalu kat rumah guna pastry segera jenama kawan...mudah dan cepat....rupa pai aku ni minta abaikan la yer sebab aku guna acuan pai bulat yang agak besar dan bukan yang jenis spring foam tu...sebab tu susah sikit aku nak keluarkan pai....lepas ni memang kena beli la acuan pai yang spring foam tu...senang nak kuarkan pai dan nampak cantik...
Ada 3 step untuk buat apple crumble ni.
Bahan A (pastry)
250 gram tepung gandum
170 grm butter dalam peti sejuk
2 sudu gula aising
2 sudu besar air sejuk dari peti ais
Bahan B (Inti)
5 biji epal (nak sedap epal hijau - kupas kulit potong dadu)
2 sudu besar gula perang
2 sudu kismis
2 sudu besar butter
2 sudu besar tepung jagung
1/2 sudu kecik serbuk kulit kayu manis
secubit garam
Bahan C (Crumble)
80gram tepung gandum
40 gram butter
40 gram gula castor
20grm coklat chip
Bahan A (pastry)
250 gram tepung gandum
170 grm butter dalam peti sejuk
2 sudu gula aising
2 sudu besar air sejuk dari peti ais
Bahan B (Inti)
5 biji epal (nak sedap epal hijau - kupas kulit potong dadu)
2 sudu besar gula perang
2 sudu kismis
2 sudu besar butter
2 sudu besar tepung jagung
1/2 sudu kecik serbuk kulit kayu manis
secubit garam
Bahan C (Crumble)
80gram tepung gandum
40 gram butter
40 gram gula castor
20grm coklat chip
Cara membuatnya;
Step 1 (Bahan A - pastry)
Campurkan tepung dengan gula aising..gaul sebati
Potong butter sejuk kecil-kecil. Masukkan dalam adunan tepung. Gaul hingga adunan jadi seperti serbuk roti. Masukan sedikit-sedikit 2 sudu air or hingga adunan dah tak melekat kat tangan.
Dah siap uli masukkan dalam plastik...simpan dalam peti ais at least 30 minit...
Step 2 (Bahan B - inti)
Panaskan butter dan gula hingga cair.
Masukkan epal yang telah dipotong dadu.
Kemudian masukkan kismis. gaul rata
Akhir sekali masukkan tepung jagung dan sedikit serbuk kulit kayu manis. masak hingga epal agak lembut dan kuat pekat,angkat dan sejukkan.
Step 3 (Bahan Crumble)
Campurkan tepung dan gula.Masukkan buter sejuk yang potong kecil,gunakan hujung jari gaul tepung hingga jadi seperti serbuk roti.
Masukkan coklat chip. Ketepikan.
Keluarkan doh dalam peti sejuk. Canai doh mengikut saiz acuan pai dengan ketebalan +- 5mm. Buang lebihan tepung.
Masukkan inti
Tutup inti dengan menabur crumble di atasnya.
Bakar dengan suhu 220'C untuk tempoh 10 minit kemudian turun suhu pada 190'C dan bakar lagi lebih kurang 45 minit atau pai dah berubah warna golden brown.
dah siapppppppp.....sedap sangat makan panas-panas...walau rupamu kurang cun tapi rasa sedap sangattt...........
Pandangan dari tepi,.....ada camera DSLR tapi aku masih tak reti nak ambik gambar ...guna camera Note 2 jer la....huhuhu....
Separuh dah masuk perut....Alhamdulillah......:))
Masa nak buat apple crumble ni encik hubby kata dia tak berapa suka....bila dah siap masak....hmmmmm.....no words to say.....byeee.....:))