Baja Royal Organik

Baja Royal Organik

Ruang Iklan

Saturday, 30 June 2012

KEK PISANG KUKUS

Salam semua....hari ni tahap kemalasan amat tinggi....rasa macam nak tidur jer...kat rumah tengah buat renovation sikit...so nak turun kat bawah pun malas sebab habuk masih sana sini...makan tengahari pun dalm bilik...hehehehe....dah penat terbaring busy melayan facebook....syok tengok facebook member yang buat kek canggih-canggih....tiba-tiba terjumpa resepi kek pisang kukus ni di FB Puan Noraishah Isa....beliau siap tulis lagi...preparation 10 mins...stim...20 - 30 mins...clean up..10 mins...senang giler.....terus nak buat kek ni...tapi pisang tak ada....ajak my hubby keluar nak beli pisang, dia tak nak la plak....busy dengan kontraktor....disebabkan semangat begitu berkobar tak pepasal aku berjalan kaki pergi ke mini market berhampiran rumahku...just nak beli pisang!!!! nasib baik ada...tapi pisang berangan....menurut Puan Noraishah kalau dapat pisang emas lagi sedap...its ok..next time cuba dengan pisang emas plak...

Bahan-bahan;

2 cawan tepung gandum
1 cawan gula halus (aku guna brown sugar)
3 biji telur
1 cawan minyak kacang (aku guna minyak jagung)
1 1/2 cawan pisang yang telah dilenyek (lebih kurang 4 -5 biji pisang berangan)
1tsp baking powder
1 tsp bicarbonat soda
secubit garam

Cara menyediakannya;

Panaskan periuk kukus. Pukul telur dengan gula hingga kembang. Ayak tepung bersama dengan baking powder + bicarbonat. Masukkan tepung, minyak dan secubit garam serta pisang yang telah dilenyek. gaul dengan guna spatula sahaja. Jika suka boleh tambahkan dengan coklat cip or walnut or pisang yang dipotong agak kasar. Kukus lebih kurang 20 - 30 minit.

Untuk kek tadi aku kukus lebih kurang 30 minit. Untuk pastikan kek telah masak cucuk sedikit dengan menggunakan cake tester. Jika masih melekat kukus lagi.
                     
Yang ni buat ntah kali ke berapa tapi dalam versi papercup....resepi yang sama tapi lebih lembut dan gebu... rasanya buat dalam papercup ni lagi mudah....:))

Kek ini memang sedap especially kalau makan di waktu panas. Kena plak dengan teh o panas...wallaaaaaa.....memang mudah dan sedap!!! Thanks again to Puan Noraishah Isa...kalau ada resepi best-best lagi boleh la share yer....:))







Tuesday, 26 June 2012

BEEHOON AYAM GORENG...

Salam semua...malam ni my hubby kata tak nak makan nasi...hmmm...bagus jugak tu....aku pun masih kenyang lagi dengan lunch tengahhari tadi....my hubby suggest masak spagethi goreng jer...tapi bahan tak cukup plak...macam mana nak cukup.....tiap minggu mesti ada spagethi goreng....my hubby favourite tu....aku suggest paling simple dinner malam ni goreng beehon sahaja....my hubby said..yess...proceed....:)) Memandangkan kami berdua masih lagi berpantang untuk tidak mengambil seafood (tak tau la sampai bila ni...ntah2 esok dah makan balik...hehehehe)  so aku hanya campurkan ayam sahaja....anyway still beleive...yang simple tu la yang sedap...yer ker??...let see...:))


Bahan-bahan;

100 gram beehoon - direndam
3 keping isi ayam - potong kecil
2 biji telur
100 gram sawi choy sum
3 ulas bawang putih            }
4 ulas bawang merah          } tumbuk halus
1/4 inci halia                       }
6 biji cili padi
1/2 cawan air
garam secukup rasa
sedikit minyak zaiton untuk menumis

Cara menyediakannya;

Toskan beehon yang telah direndam dengan air sejuk. Panaskan kuali dengan sedikit minyak zaiton. Goreng telur seperti scramble eggs dan keluarkan. (My hubby suka kalau letak telur banyak). Tumis bahan yang ditumbuk halus hingga kekuningan dan naik bau. Kemudian masukkan isi ayam. Masak sebentar dan campurkan 1/2 cawan air. Apabila dah mendidih masukkan cilipadi yang telah dipecahkan. Kemudian masukkan beehon bersama dengan scramble egg dan sawi choy sum. Rasa garam secukupnya. Kacau mesra semuanya. Jika beehon masih keras boleh la ditambahkan sedikit air. Hidangkan sewaktu panas.

Selamat Malam semua.....:))


RESTORAN SABA, CYBERJAYA

Salam semua....hari ini aku ada meeting di Putrajaya...pagi tadi pun tak sempat nak breakfast...busy menyediakan dokumen untuk di bawa bersama....2 orang officemateku juga turut serta.....pukul 1pm kami bergerak keluar dari office..perut pulak dah mintak diisi..lapar..terus teringat ada restoran arab yang baru keluar di Astro Oasis baru-baru ni...puas fikirkan apa namanya...terus google..restoran arab di Cyberjaya....YES...akhirnya ini la yang keluar di Astro Oasis hari tu....Restoran Saba...
Kami sampai di Cyberjaya lebih kurang 1.40pm...mudahnya nak jumpa restoran ni...dari jauh dah nampak nama restoran...bila kami sampai walaupun dah hampir pukul 2 .restoran ni masih penuh dengan orang ramai....sukar jugak nak cari meja...

Tersenyum jer si Anis ni sambil menunggu makanan...

Di saat perut lapar giler ni nafsu untuk makan pun memang membuak kata orang...hehehehe...memang sesuai sangat la makan makanan arab ni dengan saiz hidangannya yang besar....servis memang cepat di sini...macam tau-tau jer perut tengah menjerit-jerit minta diisi cepat....lihat apa yang kami makan tadi....

Kabsa Lamb untuk aku....RM15.00...Eskandar pun pesan yang sama...

Mandy chicken untuk Anis...RM12.00


Tabullah ( salad pasley) ....RM7.00

Plate of Chicken Shawarma....RM12.00...yang ini datang bersama roti arab...




Lemon juice untukku..RM5.00....memang sedap...boleh bagi credit kat restoran ni...


Watermelon  for eskandar ..RM5.00.& Ice Lemon Tea for Anis...RM4.00

Makan time.....bismillah.......

Macam mana gambar dia dua orang ni jer yang ada ni??? Baru aku perasan ...gambar aku langsung tak ada....hmmmm....apa taknyer....hanya aku jer yg sibuk ambik gambar....:((

Licin.............hahahahahha.....gara-gara lapar tahap gaban!!!....

Ada pelbagai menu menarik di Restoran Saba ni...kalau nak makan macam-macam memang tak larat sebab setiap hidangan yang disediakan memang terlalu kenyang........

Ada pelbagai menu......

pelbagai puding....

tak panas ke mamat ni duduk kat tengah-tengah dapur ni yer???

Pukul 2.45 kami beredar keluar dari Restoran Saba tapi pelanggan masih lagi tak putus datang ke sini....rasa macam tak larat dah nak berjalan....kekenyangan....sampai di Kementerian Pelajaran Malaysia mata rasa macam dah tak boleh bukak...sambil menunggu pegawai sampai kami rasa macam nak terbaring jer kat sofa ruang tamu tu....penangan nasi arab la ni.....apa-apapun nasi kabsa ini masih tak boleh nak mengatasi Kabsa di Sahara Tent Restaurant, Bukit Bintang.....walau apa pun syukur alhamdulillah......kenyang perut kami semua hari ni!!!....:))








KUIH CARA BERLAUK....

Salam semua....kuih cara berlauk ni aku buat untuk minum petang hari Sabtu baru ni...ni gara-gara tengok blogspot Mat Gebu yang buat Kuih Bakar Daging....nampak macam sedap sangat...ooo yer ....sebut pasal Mat Gebu ni...aku nak berkongsi sikit....selama ini aku hanya tengok resepi-resepi dia sahaja tanpa ingin mengenali siapa dia sehinggalah hari raya tahun lepas kami sekeluarga berkunjung di rumah nenek saudara (adik bongsu nenekku)  di Sedenak, Johor....yang selalu kami panggil Induk Yah or Makyah...dan memang aku amat tahu anak bongsu Induk Yah ni memang suka memasak dari kecil lagi....dan tak kusangka rupanya dia adalah Mat Gebu...hahahaha....rupanya sedara sendiri...macam mana la aku nak tahu..sebab selalu panggil dia Nan jer....hmmmmm....sempat juga dia bagi aku resepi nak buat sardin sendiri....tapi sorry la Nan...sampai sekarang belum buat lagi sebab belum jumpa pressure cooker yang betul2 berkenan dihati...walau apapun resepi masih ada dalam simpanan....:))
Sebelum melalut panjang, sebenarnya memang nak cuba resepi kuih bakar yang mat gebu buat tu...tapi tak ada acuannya plak....ada jual di kedai bahan kuih kat Bangi tu tapi rasa macam tak confident plak nak buat...sebab bukan tembaga dan tak ada penutup plak tu...kena cari ke Terengganu agaknya....kat Bangi semuanya jual yang besi...akhirnya dari kuih bakar daging terus bertukar kuih cara berlauk....daging gakkan....hehehehe....

Bahan-bahan;

Intinya; (bahan A)

250 gram daging kisar
3 biji kentang -potong dadu kecil (tak letakpun tak apa)
2 sudu rempah kari
2 sudu rempah kurma
1 biji bawang besar - potong dadu
4 ulas bawang putih - cincang halus
Garam secukup rasa
sedikit minyak untuk menumis

Daun sup - hiris nipis
2 biji cili merah - potong nipis

Bahan B
4 cawan tepung
6 cawan santan
2 biji telur
sedikit garam
sedikit pewarna kuning

2 helai daun pandan
1/2 cawan minyak

Cara menyediakannya;

Panaskan sedikit minyak dalam kuali. Tumis bawang besar dan bawang putih hingga naik bau dan kekuningan. Kemudian masukkan daging kisar. kacau sehingga menjadi seolah-olah serunding dan baru masukkan kentang. kacau sentiasa agar tidak melekat. Jika terlalu kering masukkan sedikit air. Kemudian masukkan rempah kari dan kurma. Gaul mesra sehingga kentang empuk dan rasa garam secukupnya. Sejukkan dan baru la taburkan dengan daun sup yang telah diracik tadi.

Gaulkan tepung, telur dan garam kemudian barulah masukkan santan perlahan-lahan. Masukkan sedikit pewarna kuning. Kacau sebati dan tapiskan ke dalam mangkok yang lain. Sementara itu panaskan acuan kuih cara di atas dapur dengan menggunakan api yang paling kecil sekali. Untuk lagi mudah masukkan adunan kuih cara dalam jag air yang bermuncung untuk memudahkan menuang adunan dalam acuan. Lipat dua daun pandan dan masukkan minyak dalam mangkok kecil.

Sapukan sedikit minyak dengan menggunakan daun pandan di dalam semua lubang acuan kuih. Tuangkan teopung adunan hampir penuh dalam acuan. Kemudian masukkan inti daging tadi serta hiaskan dengan cili merah yang telah dihiris tadi. Jika acuan tidak mempunyai penutup, boleh gunakan tudung periuk yang sama saiz dengan acuan. Tapi masa aku buat ni, tudung periuk pun aku tak ada, so aku hanya tutup dengan menggunakan aluminium foil. Tapi kena berhati-hati...silap langkah boleh terbakar dapur...:)) Apabila kuih dah masak keluarkan dari acuan dengan menggunakan sudu.

Dah habis semua kena bakar....dengan adunan banyak ni aku dapat hampir 80 biji kuih cara berlauk...bila siap semua terus aku hantar kat rumah kakak ku di Lavender Height dan satu tupperware lagi di rumah mertua di Golf Height....selesai semuanya...alhamdulillah.....dapat berkongsi rezeki...kuih cara berlauk ni memang kegemaranku di bulan puasa..tak sah rasanya kalau tak beli kuih ni di bazar Ramadhan sebab pada masa tu aku fikir macam susah sangat nak buat kuih ni....bayangkan...3 biji di jual RM1...inti plak sedikit sahaja....untung betulkan....tapi bila buat sendiri ni memang berbaloi la....rasa dagingnya sampai ke dalam...kalau jual 3 biji RM1 pun tak pulang modal ni....hahahaha....cuma kena la berkorban sikit..berdiri lama sikit kat tepi dapur tu.....berpanas sekejap....:))

Monday, 25 June 2012

AYAM GORENG SELASIH....

Salam semua...akhirnya dapat juga aku daun selasih ni....susah nak dapat yang tempatan punya....2 minggu lepas dah dapat masa beli lauk pengantin di Pasar Seremban....tapi tak da rezeki sebab terbawak sekali ke rumah pengantin...terus terlupa...Sabtu pagi aku pergi semula ke Pasar Seremban....hanya satu gerai jer yang ada jual daun selasih ni...difahamkan orang Johor memang amat perlukannya terutama untuk laksa Johor...tak sah laksa Johor tu kalau tak ada daun selasih...aku plak jadi suka dengan daun selasih ni semasa  ada stall Thailand kat food court Central Market dulu yang ada menyediakan ayam goreng selasih.....now dah tak boleh makan sebab kedai tu dah tutup...so nak tak nak kena buat sendiri......Ayam goreng selasih ni memang sedap bila makan dengan nasi panas....

 
Bahan-bahan;

6 ketul ayam
1 labu bawang besar - potong dadu besar
1 inci halia - dimayang halus
2 ulas bawang putih- mayang halus
6 tangkai cili padi - racik halus
4 tangkai cili kering- racik halus
1/2 cawan air asam jawa
1 sudu sos tiram
3 pokok daun selasih
sedikit kunyit serbuk
garam secukup rasa
minyak untuk menggoreng

Cara memasaknya;

Bersihkan ayam dan toskan. Lumurkan dengan garam dan serbuk kunyit. Perap sekejap dalam 10 minit. Panaskan minyak dan goreng ayam  sehingga garing, angkat dan toskan. Keluarkan lebihan minyak tadi, tinggalkan lebih kurang 2 sudu sahaja. Tumis semua bahan-bahan yang telah dihiris dan mayang tadi sehingga naik bau. Bila dah layu masukkan air asam jawa dan sos tiram. Bila dah agak pekat masukkan ayam yang telah digoreng tadi bersama daun selasih. Kacau sekejap sahaja dan boleh la dihidangkan.


Wednesday, 20 June 2012

DAGING SALAI LEMAK CILI API...

Salam semua....hari ni aku masak resepi ulang  tayang cuma diubah sedikit sahaja...ingat malas nak masak sebab berpuasa...plan nak buka puasa kat luar tapi my hubby kata dia nak makan di rumah plak...suruh aku masak...hmmm....masak jer la...tengok dalam freezer masih ada lagi beberapa keping daging salai....cukup la untuk kami berdua...ingatkan nak campur dengan pucuk ubi tapi hubby kata angin...so dia suruh aku masak dengan kentang jer...hmmm ....aku hanya menurut perintah....hehehehe...

 
Bahan-bahan;

300 gram daging salai
2 biji kentang - belah 4
20 biji ciliapi
1/2 inci kunyit hidup
3 cawan santan pekat
1/2 inci halia
3 ulas bawang putih
1 keping kecil asam gelugor
garam secukup rasa
2 batang serai

Cara memasaknya.

Potong daging salai nipis. Kisar ciliapi, kunyit hidup, halia dan bawang putih halus.Rebus daging salai bersama dengan bahan kisar sehingga daging empuk. Masukkan serai yang tealh dititik sekali. Apabila daging telah empuk masukkan santan dan juga kentang. Masak sehingga kentang empuk dan baru kla masukkan sekleping asam gelugor. (jangan masukkan asam gelugor awal untuk mengelakkan kentang lambat empuk. Rasa garam secukupnya. Kacau sekali sekali untuk mengelakkan santan naik minyak. Rasa garam secukupnya dan padamkan api.



Monday, 18 June 2012

GULAI IKAN SEMBILANG SALAI ASAM GULUGOR PUCUK UBI....

Salam semua.....eeee..panjangnya nama lauk....hehehehe....biarkan la ianya panjang asalkan maknanya jelas.....aku masak gulai ni petang semalam selepas pulang dari Hi -Tea...kesemua gulai ni aku bawak ke rumah mertua....untuk dinner.....bulan ni macam banyak menu yang berkaitan dengan salai....abis nak buat macam mana sebab banyak stok dari jenis salai ni kat rumah...baru beli kat Pedas sabtu hari tu....lepas ni muncul plak daging salai....:)..ok la....mari kita tinjau resepi yang amat mudah ni.....

Bahan-bahan;

5 ekor ikan sembilang salai saiz sederhana
25 biji cili padi
1 inci kunyit kunyit
3 cawan santan cair
2 cawan santan pekat
I gengam pucuk ubi
8 helai daun asam gelugor.
Garam secukup rasa

Cara memasaknya;

Bersihkan sedikit ikan salai dan toskan. Jangan terlalu kuat, takut ikan hancur. Kisar halus cili padi dengan kunyit hidup. Masukkan ikan dalam kuali or periuk. (aku lagi suka masak dalam kuali). Hiris rampai daun asam gelugor. Kecutkan ikan salai bersama bersama cili kisar serta daun asam geluor yang telah dihiris rampai tadi. Biarkan hingga mendidih dan kuah agak kering. Kemudian masukkan santan cair. Apabila mendidih masukkan sayur pucuk ubi dan kacau sekali sekali hingga pucuk ubi empuk. Kemudian baru la masukkan santan pekat dan biarkan ia masak sepenuhnya. Kacau perlahan lahan sekali sekali supaya santan tidak pecah minyak dan ikan tidak hancur. rasa garam secukupnya.

Ini la dia daun asam gelugor....mungkin ada generasi sekarang ni yang tak kenal daun ni. Buahnya dibuat asam keping yanjg dikeringkan.Jika masak gulai dengan daun ini, tak perlu lagi guna asam keping kerana daunnya sudah masam.  Daun asam gelugor ni amat sedap di masak untuk gulai lemak cilipadi telur.

HI-TEA @ KLANA RESORTS SEREMBAN

Salam Ahad semua....hari ni off masak tengahari...esok birthday anak sulung kakak yang di Lavender Heights ni...Jumaat lepas dah remind aku yang besdaynya pada 18hb ni...Isnin...rupanya hari Isnin tu Negeri Sembilan cuti sempena Israk Mikraj yang jatuh pada hari ini...hmmm....aku pun tak ingat...sebab KL Isnin kerja...untuk tidak menghampakan suami ku ajak bawak pegi makan sajer...akhirnya Hi-Tea @ Klana Resort menjadi pilihan tanpa memberitahu besday boy  kat mana nak pergi hari ni....surprise la kononnya...tapi yang kesiannya kakak ku pening kepala dok menjawab soalan anak-anaknya...kat mana auntie dan uncle dia ni nak bawak mereka.....hehehehe sampai di Klana Resort masing-masing semua terkejut dan blurr...semua tertanya-tanya nak buat apa kat sini.....apalagi ku hanya menjawab...jom makan!!!!

Masa menunggu anak-anak buahku sampai; kami asyik memerhatikan suasana dalam hotel. Klana Resort ni salah satu hotel terbesar di Seremban selain dari Royale Bintang. Masa sampai di lobi hotel penuh dengan orang ramai..dengan yang nak check out...dengan yang nak check in....rupanya ada beberapa group dari kerajaan yang ada seminar. Hotel ini juga  ada menyediakan tempat team building dan outdoor aktiviti....patut la ramai orang.....memang busy hotel ni...Setibanya anak-anak buahku kami terus menuju ke Selera Cafe, Hotel Coffee House...seperti biasa aku menunggu penyambut tetamu coffee house untuk menentukan meja tempat duduk.....setelah  beberapa minit kami berdiri di pintu masuk, masih tidak kelihatan sesiapa di meja penyambut tetamu dan yang malangnya kami tidak nampak seorang waiter pun....akhirnya aku jumpa ada sekeping kertas di atas meja reception dan rupanya nama-nama yang menempah meja ada di situ termasuklah namaku....tapi still aku tak tahu nak duduk mana....selepas beberapa minit baru kelihatan seorang waiter sedang menyusun gelas...dengan pantas aku memanggilnya...hmmmm....ternyata..dia pun buat kerja penyambut tetamu jugak.....hotel ni tak cukup kakitangan rupanya...so sesaper saudara mara yang anak-anak lepas spm tak da buat apa-apa tu mintak la kerja kat sini..mesti dapat....hahahahha...

Ok la.....lepas dapat meja apa lagi yang ditunggukan....ambik makanan la.....ni la di antara makanan yang kami ambik dan sempat ambik gambar....

Di atas sekali cup cake yang comel, itik panggang, cheese cake, rojak buah, sushi, sandwiches, mee rebus, dim sum, salad, nasi goreng, laksa.....dan ada banyak lagi seperti abc, sup ayam, mee goreng, chicken/fish ball, pizza, samosa, air batu campur, aiskrim, bubur kacang, assorted cakes & locals fruits.

Angah yang maintain macho...along yang rock!!

tengah menikmati mee rebus...ada jer yang interframe.....:((



kakak yang gedik....huhuhuhu....

bakal YB.....IoI...


Si bongsu....baby yang banyak songeh....hahahha

Banglang....anak kakak sulung...baru dapat anugerah guru paling popular pada Hari Guru baru-baru ni.....popular ker??? hehehehehe....


Serious discussion.....bincang pasal majlis kahwin hujung tahun ni...sebab tu serius.....


ahkir sekali....Teh tarik.....memang terangkat!!

Selesai dah.....nak balik..sempat lagi posing kat lobby hotel ni..hmmmm.....

Boleh katakan not bad juga hi-tea di sini...sesuai untuk bawak family...suasana juga amat santai...cuma mungkin kekurangan pekerja so servis mengangkat pinggan dan menambah air minuman di meja agak lambat....dari segi makanan memang kami berpuas hati...walaupun hi-tea tapi amat mengenyangkan.....:))

KLANA RESORT SEREMBAN
PT 4388 JALAN PENGHULU CANTIK
TAMAN TASIK SEREMBAN
70100 SEREMBAN, NEGERI SEMBILAN

COST FOR HI -TEA:

ADULT : RM40++ (selalunya RM30++ tapi disebabkan Hari Bapa terus jadi RM40++)
CHILD : RM25++

Saturday, 16 June 2012

PUYUH SALAI MASAK LEMAK CILIAPI...

Salam semua....dah lama jugak tak masak puyuh salai ni....kebetulan lepas kami balik dari kampung tadi singgah di Pedas...di kiri jalan arah ke Seremban ada gerai yang jual puyuh salai, daging salai dan sembilang salai.  Selain dari tu sayur-sayur kampung pun turut ada seperti daun asam gelugor, pucuk ubi dan rebung. Aku memang suka beli dengan pakcik ni sebab kesemua yang dijual segar bugar. Pucuk ubi yang dijual memang betul-betul pucuk ubi muda..tak pelu di buang walau sehelaipun..semua boleh guna...begitu juga rebungnya...tak banyak air...banyak isi dari air....ingatkan dapat beli puyuh ni banyak untuk buat stok tapi sayang hanya tinggal 5 ekor sahaja....tak per la...itu jer rezeki yang ada....seekor harganya RM4.....ni aku masak tadi untuk dinner ...

Bahan-bahan;

5 ekor puyuh salai
3 biji kentang - kupas kulit dan belah 4
25 biji cili api
1 inci halia
3 ulas bawang putih
1 inci kunyit hidup
1 biji kelapa - ambil santannya
Garam secukup rasa
3 batang serai
1 keing asam gelugor

Cara memasaknya;

Kisar ciliapi, kunyit hidup, halia dan bawang putih hingga halus. Belah 2 puyuh dan bersihkan serta toskan. Masukkan puyuh bersama serai dititik dan cili yang telah dikisar tadi dalam kuali. Kecutkan sebentar lebih kurang 5 minit. Kemudian masukkan kentang bersama santan. Masak sehingga kentang empuk dan kemudian baru la masukkan asam gelugor. rasa garam secukupnya.

Selamat Mencuba!!!


TALAM LAPIS JAGUNG....

Salam semua....petang tadi ada kerajinan sikit nak buat juadah minum petang walaupun badan agak penat selepas pulang ke kampung. Pada awalnya nak buat talam berlauk...dah keluarpun daging kisar dari freezer....sekali cek kat bahagian sayur dalam peti ais daun sup plak tak ada...hmmm...kalau barang tak lengkap ni mesti tak sedap...kalau buat tak sedap baik tak payah....tiba-tiba ternampak ada jagung tin...apa boleh ku buat dengan jagung ni??? nasib baik buku resepi talam dapat membantu dan dari situ terhasil la talam lapis jagung ni...:))
Bahan-bahan;
Bahan A
2 cawan tepung gandum
4 cawan santan pekat
1 cawan gula pasir (aku hanya guna ¾ cawan)
2 sudu makan tepung kastard
2 sudu makan tepung beras
1 sudu kecil garam halus

Bahan B
 1 sudu makan serbuk coklat
½ cawan air

Bahan C

½ cawan jagung
½ cawan air

Cara membuatnya;

Panaskan periuk pengukus terlebih dahulu.

Campurkan kesemua bahan A. Gunakan penapis kemudian bahagikan kepada dua bahagian.

Bancuh coklat dengan air. Tapis kemudian masukkan dalam satu bahagian tadi.

Kisar jagung dengan ½ cawan air kemudian masukkan ke dalam bahagian yang lagi satu.

Sapu sedikit minyak dalam loyang. Masukkan sesenduk adunan coklat  dan kukus selama 5 minit.  Kemudian masukkan sesenduk adunan jagung di atasnya. Kukus lebih kurang 5 minit. Ulang langkah seterusnya berlapis lapis adunan coklat dan adunan jagung sehingga habis. Untuk lapisan terakhir kukus lebih kurang 15 minit dan baru la di angkat dan sejukkan.

Ini la buku kompilasi talam. Ada 60 jenis talam di dalamnya. Kalau tak salah harganya RM7 sahaja. Ada pelbagai jenis talam di dalamnya. Bila aku tengok buku ni baru aku tau  macam-macam jenis talam ada yang sudah tentu amat menyelerakan. Resepinya pun mudah difahami...:))


Thursday, 14 June 2012

NASI BRIANI BAPA MERTUA....

Salam semua.....bila tengok nama masakan ni mesti tertanya-tanya...kenapa bapa mertua??? Kenapa bukan mak mertua??? Ayah kandung ker??? Mak kandung ker??? hehehehe...ni jawapannya......briani ni rempahnya hasil masakan bapa mertuaku...sempena beliau yang buat rempah ni aku terus namakan briani bapa mertua.....kebetulan masa kenduri kahwin sepupu baru-baru ni salah satu menu utama ialah nasi briani....so aku pun ambil kesempatan suruh bapa mertuaku simpan sedikit untuk aku masak bila-bila. Bukan mudah nak masak rempah briani ni....ambik masa 4 ke 5 jam baru la kira jadi rempahnya....api plak tak boleh besar...kena kacau selalu supaya masak sekata....ngalahkan nak buat dodol...macam-macam bahan yang ada...minta maaf..apa resepinya..aku sendiripun tak tahu...apa yang ku nampak ada daun pandan, serai, bawang, halia.....seterusnya tak tau apa.... Bila dah adanya rempah ni aku hanya mengambil masa lebih kurang 30 minit untuk memasak nasi briani ni....rempah ni juga boleh digunakan untuk masak ayam briani...resepi ni aku belum khatam lagi....so kena tanya lagi dengan bapa mertuaku bila aku nak masak ayam briani tu...,.sebab itu hari ni aku masak ayam tu  sekali dengan nasi...ala-ala nasi briani gam gitu....
Bahan-bahan ( untuk 2 orang makan)

2 cawan beras basmathi
1/4 ekor ayam
1 senduk rempah briani
1/2 biji bawang besar - potong dadu
2 ulas bawang putih - cincang halus
1/2 inci halia - mayang halus
4 - 5 tangkai bunga cengkih                  )
1 biji bunga lawang                                )
4 biji buah pelaga                                   ) bahan penumis
1 batang kecil kulit kayu manis            )
1/4 cawan susu cair
1 sudu minyak sapi
2 cawan air
garam secukup rasa

sedikit kismis
bawang goreng
Daun sup / ketumbar


Cara memasaknya.

Cuci beras basmathi dan rendam lebih kurang 10 minit kemudian toskan. Bersihkan ayam dan toskan. Panaskan minyak sapi dalam periuk. Masukkan bahan penumis hingga naik bau. Kemudian masukkan bawang besar, bawang putih dan halia. Kacau hingga naik bau dan kekuningan. Masukkan rempah briani dan kacau mesra. Jika terlalu kering masukkan sedikit air. Masukkan ayam dan kacau sekali sekali sehingga ayam hampir masak. Masukkan beras bashmati dan gaulkan hingga kesemua beras telah diliputi rempah. Kemudian baru masukkan air dan garam secukup rasa. Bila hampir kering masukkan susu cair. Kecilkan api yang paling maksimun dan tutup periuk rapat-rapat. Nasi akan masak sepenuhnya dengan wap yang ada dalam periuk. Bila nasi dah betul-betul masak boleh la taburkan kismis, daun bawang dan juga daun sup atau ketumbar. Jika suka boleh taburkan gajus goreng.

Nasi briani ini lagi sedap kalau ada ayam briani dan dalcanya. Tapi disebabkan aku kesuntukkan masa sebab nak mengejar cerita Mexico di Astro Bella mula pukul 7 malam, aku hanya sempat goreng udang harimau  sahaja...hahahaha...

Ini la dia rempah briani yang bapa mertua ku masak....kena simpan ditempat beku supaya tahan lama...boleh masak beberapa kali ni.....ianya memang amat menyenangkan aku untuk memasak...:))









Tuesday, 12 June 2012

CUBA-CUBA CUNGKIL BAKAT....hehehehe...

Salam semua...hari ni nak berkongsi pasal majlis perkahwinan sedikit....majlis kahwin ni berlangsung pada 9hb Jun di kampung Mantin, sepupu suamiku...walau apapun topik makanan mesti ada...... almaklum la....pecinta makanan la katakan...hehehehe.....selalunya bila tiba kenduri kahwin saudara mara aku hanya mengarah jer sesaper untuk buat lauk pengantin..tapi bila tiba majlis persandingan sepupu ni  terasa macam nak buat sendiri plak...sajer-sajer nak test bakat....tapi hanya ini jer la yang aku buat 100%...menu lain tetap aku serahkan pada yang lain....let see......
Boleh ke aku panggil nama di atas ni 'Udang Panjat"?? kira sesuai la kan...sebab memang udang ni tengah memanjat pun....hahahha...

Bahan-bahan;
20 ekor udang harimau
garam secukup rasa
serbuk kunyit
Lidi bunga telur
Minyak untuk menggoreng

Bahan Hiasan;
Telur Puyuh yang telah direbus
2 batang lobak merah
Sedikit Daun Bawang
6 biji cili merah
1 biji timun
Daun salad
4 biji tomato
1 biji nenas
lidi bunga telur
sedikit kapur sirih
batang pencungkil gigi

Cara membuatnya;

 Bersihkan udang dan toskan. Gaul bersama dengan garam dan serbuk kunyit. Cucukkan udang dengan lidi bunga telur. pastikan cucuk dari kepala hinggalah sampai ke ekor untuk mengelakkan udang melentik. Goreng sehingga masak dan sejukkan.

Cara menghias;

Cabutkan lidi bunga telur tadi yang digoreng bersama udang.Susun daun salad di atas pinggan hidangan. Kupas nenas kemudian susunkan udang menegak di sekeliling nenas tadi dengan  menggunakan pencungkil gigi. Potong lobak merah bulat-bulat, bentukkan seperti bunga. Cucukkan lobak merah dengan menggunakan lidi bunga telur. Kemudian masukkan daun bawang yang telah dipotong dlm seinci dan lobak merah semula. Buat 3 kali dan akhir sekali tutup dengan telur puyuh rebus. Susun di atas kepala nenas tadi.
Sementara itu cili merah dibelah 8 kemudian direndam dalam air kapur  lebih kurang 20 minit agar cili kembang melentik dan keras. selitkan beberapa tangkai cili merah yang telah melentik tadi di atas nenas tadi.
Untuk bunga tomato, potong sedikit di bahagian atas tomato kemudian bentukkan seperti zigzag. Sebenarnya dalam tomato ni nak letakkan sos cili tapi tak sempat buat.

Masa kenduri kahwin ni kakak aku pun ada datang dimajlis ni...diapun terkejut bila aku cakap aku yang buat...dia cakap tak sangka aku ada bakat terpendam....hahahaha...memang tak pernah buatpun selama ni....


Pada awalnya majlis kahwin ni nak buat secara sederhana sahaja....tapi bila dah tengok adanya canopy khas untuk meja makan pengantin terus idea datang untuk buat pelamin yang simple.....ala-ala mini pelamin gitu....terus aku call pengantin ni tanya nak bersanding tak??? hmmm...jawapan yang telah aku duga...mesti setuju....so keesokkannya terus aku busy mencari bunga-bunga hiasan ni.....berkat bantuan Pak Teh Azlan ni la hasilnya....

                                  
Pakteh tengah busy memanjat untuk susun bunga.....aku tukang komen dari bawah....nak memanjat takut tangga tu plak yang patah......hehehehe


80% siap.....mak dan bapa mertua ku bersanding lagi selepas 43++ tahun or maybe lebih kot....hahahaha....untuk nampak simple aku gunakan seti kayu jati dengan beberapa bantal kecil di atasnya...

akhirnya....bersanding juga pengantin di atas mini pelamin rekaan last minute.....tak sempat nak ambil gambar pelamin sebelum pengantin duduk bersanding.....sibuk sangat sampai terlupa nak ambik gambar....:((

Yang ni pula sumbangan ikhlas dariku untuk tetamu di bawah umur 12 tahun.....hahahaha....comel tak??? dalam kotak comel ni ada puding mangga seperti di luar tu...so di atasnya aku sengaja letakkan lolipop untuk nampakkan ala-ala bunga gitu....tapi tak sangka pada hari majlis yang umur 50 tahun ke atas pun berminat dengan gift ni.....layan jer la......

Akhir sekali aku dan suami ingin ucapkan Selamat Pengantin Baru buat pasangan ini...SUKARNOMAN & ROFIZA" Semoga berkekalan hingga ke akhir hayat......

AMIN.........



Monday, 11 June 2012

IKAN PATIN MASAK TEMPOYAK...

Salam semua...hampir 2 minggu tak update blog ni....teramat sibuk dengan persediaan kenduri kahwin sepupu...alhamdullillah....now semuanya sudah selamat walaupun ketika ini rasa letih masih lagi terperangkap dalam badan ni..agak lama jugak tak masak dan makan ramai-ramai kat rumah bila hari minggu ni...pagi tadi pergi ke Pasar Tani Stadium Paroi....hajat di hati nak cari ayam kampung dan ikan sembilang salai...tapi dah bangun lewat...sampai kat sana dah pukul 9.30...tengok2 gerai yang jual ayam kampung tengah sibuk buat kira-kira hasil jualan...hmmmm..,.tak ada rezeki....cari plak ikan sembilang salai.....still tak ada rezeki....yang jumpa daging salai....beli la sikit...dua tiga hari nanti masak la....sedang tercari-cari apa yang nak masak tengok ramai plak orang berkumpul depan gerai ni....rupanya mereka sibuk memilih ikan air tawar...ada talapia..keli...dan PATIN...aku pun turut menyelit dalam ramai-ramai tu....rupanya yang ramai tu bukannya membeli tapi masih terpikir-pikir nak beli ikan apa agaknya....sebabnya bila aku tunjuk jer kat orang yang jual tu terus dia timbang dang siang....hahahahaha.....masa beli ikan ni aku tak terpikir pun nak masak apa...main beli jer....cuma teringat ada tempoyak kat rumah.....sampai jer rumah terus call my sister di Lavender....camner nak masak ikan patin tempoyak ni....just nak pastikan....dia kata mesti ada bunga kantan...kalau tak ada bunga kantan mesti power.....adus....masa kat pasar tani tadi sikit la punya banyak bunga kantan..tak terpikir langsung nak beli....so apa lagi...terus pesan kat my hubby yang sibuk di kampungnya mengemas barang-barang kenduri kawin semalam untuk cari jugak bunga kantan ni.....akhirnya ni la dia...
Bahan-bahan;

1 ekor ikan patin
2 senduk tempoyak
1 biji timun
6 biji bawang merah
25 biji cili api
3 biji cili merah
2 inci kunyit hidup
asam keping
garam secukup rasa
2 kuntum bunga kantan
1 ikat daun kesum

Cara memasak;

Bersihkan ikan dan perap bersama dengan air asam jawa berserta limau nipis selama satu jam. Kisar halus kunyit hidup, bawang merah, cili merah dan cili api sehingga halus. Kemudian gaul kan bersama dengan tempoyak. Masukkan dalam periuk bersama 3 mangkok air. Masak hingga mendidih kemudian masukkan ikan. Belah dua timun dan potong menyerong. Masukkan dalam gulai tadi. Masukkan bunga kantan yang telah dihiris bersama dengan daun kesum. Masukkan garam secukupnya. Jika tempoyak kurang masam masukkan asam keping. Setelah timun empuk padamkan api dan boleh dihidangkan.

Seperti mana yang kita tahu ikan tawar ni agak hanyir kalau tak dicuci dengan sempurna. Untuk mendapatkan rasa yang lebih sedap pastikan ikan diperap dengan air asam jawa dan limau nipis selama satu jam.

Selamat Mencuba!!!



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...