Baja Royal Organik

Baja Royal Organik

Ruang Iklan

Tuesday, 31 January 2012

1st January 2012 full swing.......

Walaupun January 2012 dah tinggal esok jer tapi aku tetap mahu share bagaimana busynyer aku pada 1st january baru ni...lagipun aku kan baru jer created blog ni ..so kena flashback balik la jawabnyer....;p

Jam 6 pagi lagi dah bangun...lepas solat terus bersiap untuk ke dusun buah pakcik suamiku Trolak, Perak... pukul 7 tepat kami bergerak dari Seremban menuju ke Sungkai..sampai sungkai dalam pukul 10.30...terus capai gunting untuk memotong buah pulasan.....
Lepas potong kena gunting sesatu plak....

Lepas gunting terus masuk dalam guni.....

rehat sekejap.........
12.30 tengah hari terus balik semula ke KL...keluarga mertua ku terus ke Gomabk rumah my auntie dan aku terus ke Apartment hinggapku di Bandar Baru Sentul..sampai KL dalam pukul 2..perut dah berkoroncong....apa lagi...just tapau nasi campur di Restoran Haslam.....lepas mandi..solat..makan...terus menuju ke rumah my auntie di taman setia, gombak....actually 1st January my auntie birthday......celebrate her besday gak la......

ni la my lovely auntie.....(gambar tahun lepas)...learnt lots from her about cooking!!! The best Chef for me!!!

Tahun ni tak dapat nak ambik gambar auntie potong kek sebab lewat sampai.....ngeh..ngeh..ngeh.....agak2 la....sampai pun dah nak dekat kul 5.....kikikikiki......sambil menunggu yg lelain tido kepenatan dari dusun tadi aku relaxkan mata ku di wonderfull kolam ikan rumah my auntie ni........tenang sikit tengok ikan-ikan nie....

turut layan si burung kakak tua yg becok ni......

My uncle ni peminat burung parrot .....mulut macam murai......ni pun ada lagi.....


penat layan ikan-ikan dan burung ni....tengok orkid plak.....my auntie and uncle punya minat yang sama pada orkid....so dia org ada banyak koleksi orkid ni.......tapi sayang masa ambik gambar ni bukan musim bunga dia..kalau tak....fuhhhh...cantik giler beb..........


selesai berehat di rumah my auntie, jam 6 petang kami terus bertolak di Kuala Selangor...nak tengok kelip-kelip di Kg Kuantan........7.30 sampai di sana......fuhhh....sikit punya ramai orang dtg kat sini........nak beli tiket kena beratur panjang....

 boleh jadi promoter ker??? hahahahaha....(gambar tahun lepas gak ni....hari tu sampai dah gelap....)

baru dapat duduk lepas setengah jam beratur......
ready nak naik sampan.....

satu sampan hanya boleh naik maximun utk 4 org dewasa....dan bayarannya RM40....kalau datang couple jer pun tetap kena bayar RM40....kalau sorang pun tetap kena bayar RM40.....hehehehe......pendayung ni akan bawak ke tepi sungai dimana banyak kelip-kelip akan berkumpul....kelip-kelip suka duduk di pokok berembang....sungguh cantik....tapi AWAS....jangan sesekali anda menangkap kelip-kelip ni...anda boleh di dakwa dan dikenakan bayaran RM500 ....masa menengok kelip-kelip ni lebih kurang 15 minit shj...tapi dalam masa 15 minit tu akan dibekalkan dengan penuh  pengetahuan mengenai kelip-kelip.....boleh dikatakan semua pendayung kat sini very friendly.......good jobs!!!

Dalam pukul 9.30 kami terus bergerak ke i-City Shah Alam.....oh my God......terrible jam.....sepatutnya dari Kuala Selangor boleh sampai ke I-city dlm 45 minit (ikut LATA) tapi terus jadi hampir 3 jam.....my prinsip alang2 menyeluk pekasan biar sampai ke pangkal lengan.....hajat utk membawa family dari Seremban ni utk bersiar-siar di tahun baru mesti teruskan jugak.....pukul 12.30 kami sampai di I-City......
tak sangka dah nak hampir pukul 1 pagi pun orang masih lagi ramai  kat i-City ni......

mak mertua ku...walaupun penat tetap cool beb......;p

hampir pukul 2 kami meninggalkan I-City...terus gerak semula ke Seremban....pukul 3 dah sampai rumah di seremban.....
Aku boleh katakan ni la sambut tahun baru yang paling penuh aktiviti.........non-stop.......:))

Monday, 30 January 2012

Dinner @ Madam Lim's Kitchen, AEON AU3

Lepas abis kerja my hubby terus ajak aku pergi ke Giant Taman Permata nak beli barang....selepas abis semua floor kat Giant tu kami jelajah baru la jumpa apa yang dikendaki....rupanya di ground floor kedainya....hmmmm...wat penatnya pusing semua tingkat....nasib baik bukan bertingkat tingkat mcm KLCC...hahahaha...so dah penat berjalan aku trus suggest kat hubby nak makan tomyam....dan terus teringat tomyam madam lim kitchen ni..lama gak aku tak pekena tomyam Mdm Lim ni....alhamdullillah my hubby agree.....selamat.....sebab dapur ku tak perlu keluarkan asap malam ni.....hahahaha...


Tom Yam Seafood

                                                                                XXL Ommelette                                                                                                 
   

Sayur Campur
Nasi Goreng Cina

Ni la menu yg dipesan...Tomyam Seafood...XXL Ommelete , Sayur Campur dan nasi goreng Cina for my hubby...aku lagi suka makan dgn nasi putih jer....takkan nasi putih pun nak letak gambar kan??? sorry,...aku terlupa nak tengok berapa harganyer setiap satu....mmg mcm tu..kalau dah sampai kat Madam Lim's ni kami tak perlu tengok menu lelama sebab dah tau apa yang nak dimakan...my advice..kalau dah order tomyam tak perlu sangat nak order dish yg lelain bebanyak..baru boleh menikmati rasa tomyam yg power tu sepenuhnya....

So bila dah makan mesti la kena ada minuman kan...ni yg kami order....





Ribena longan untukku....:p









Watermelon for my hubby........
Walaupun order hanya dengan 3 jenis lauk sahaja tetap mengah nak menghabiskannya....terutama tomyam ni..boleh makan 3 orang sebenarnya....ni la hasilnyer.....

Hahahaha.....ni jer yang tinggal.....tak larat dah nak makan.......terus bayar....kesemuanya RM62++....puas hati dan yang penting sekali HALAL!!!!! 


Lasagna..........yummy...yummy..........:))

Lasagna.....oh lasagna.......kenapa ramai yang suka makan lasagna???? hmmmm......aku pun tak tau....tapi yg aku pelik ada jugak yg tak tau apa itu lasagna........mungkin kerana jika beli di luar harganya agak mahal sedikit tetapi saiznyer just cukup utk sorang makan...lasagna Pizza Hutt utk sorang dah harga RM11++...yer laa...dah dijual tu pun utk sorang....takkan beli satu dapat dua kan....boleh share tapi puas ker??? hehehehe......oleh kerana bulan Januari ni ntah berapa kali aku masak lasagna so aku nak share kat sini my own secret receipe.....

Sos Spagethi
250 San Remo Instant Lasagna - boleh beli mana2 supermarket
400grm minced beef/chicken (prefer ramly product)
5 biji tomato (kalau kecil 6 - 7 biji) cincang dadu
5 biji bawang besar - cincang dadu
6 ulas bawang putih - cincang halus
1/2 inci halia - cincang halus..tak letak pun tak per
1 botol sos spagethi - prefer Prego brand
I tin tomato puree
1 tin campbell mushroom soup
3 cawan air
6 biji cendawan segar shitake hiris nipis (dulu guna button mushroom tp stok kat umah tak der so guna shitake...rupanya lagi best)
Oregano -prefer guna Mc Cormic Brand
Parsley - prefer guna McCormic Brand
Daun Ketumbar dihiris (jgn beli daun sup plak yer....)
Sedikit lada hitam (ditumbuk)
Sedikit minyak utk menumis
Garam Secukup rasa
sedikit gula


Sos Putih


I kotak susu rendah lemak (prefer guna HL Marigold)
3 sudu tepung + 3 cawan air
300grm shredded mozarella (guna cheese pun ok tp mozarella lg sedap)
1 sudu besar butter

 

Panaskan minyak. Tumiskan bawang putih + halia hingga naik bau. Masukkan bawang besar dan tomota cincang. Kacau sehingga layu dan tomatohancur sedikit. Masukkan minced beef/chicken. Gaul hingga mesra dan sehingga daging menjadi serunding. Masukkan tomato puree, sos spagethi + mushroom soup. Tambahkan air dan biarkan mendidih. Kacau selalu supaya tidak melekat. Biarkan sos menjadi agak pekat sedikit. Kemudian masukkan oregano, lada hitam dan daun ketumbar. Gaul sebati dan angkat.

Utk sos putihnya, panas dan cairkan butter dlm periuk. Masukkan tepung yg telah dibancuh dgn air tadi. Kemudian masukkan susu HL dan mozarella. Kacau selalu utk mengelakkan berketul dan menjadi agak pekat seperti susu pekat manis. Tutup api dan angkat.

Susun lapisan lasagna dalam dulang pembakar. Lasagna San remo tidak perlu direbus. Terus masuk dlm dulang. Curahkan sos spagethi, ratakan. kemudian curahkan sos putih di atasnya. Buat selang seli...kulit lasagna, sos spagethi dan last sos putih. Lebih baik buat 4 lapisan.  Kemudian bakar selama 45 minit dengan kepanasan 180'c. Remember.....panaskan oven dahulu sebelum masak apa2.

Selepas keluarkan lasagna dari oven, curahkan lebihan sos putih di atas lasagna yg telah masak dan taburkan daun parsley di atasnya.

Ni lasagna terbaru yang aku buat untuk Besday Party Pot Luck ICT Department , office suamiku.....katanya pot luck...rupanya hanya suami ku jer yg bawak.....hahahaha......never mind...at least officematenyer boleh concentrate dengan lasagna ni jer....

Resepi ni boleh makan utk 20 orang...banyakkan??? kos tak sampai RM50 pun....kiranya kos sorang makan baru RM2.50....mee goreng mamak pun tak dapat dah RM2.50 kak oiiii.....see.....untungnya buat sendiri dari makan kat luar...dah la bayar mahal tp dapat makan sekali jer....rasapun belum tentu OK...yg ni boleh makan berulang kali..tak abis simpan dalam freeze than nak makan panaskan semula dalam microvawe....kalau malas nak bakar....hah....rebus jer spagethi tu...terus jadi spagethi bolognese...... hahahahaha....classsssssssss nyah.......:))

Carrot Cake.....my favourite....

Sejak aku tahu buat carrot cake ni bermakna sejak tu la aku tak pergi makan carrot cake kat secret receipe lagi.....masa mula-mula makan kat secret receipe rasa kagum sangat...kenapa la sedap sangat kek ni....sampai la satu hari aku terbeli carrot kek dia yg dah basi......:(( pelik betul..camner boleh terjual yg basi..... Aku dapat resepi ni dari buku resepi kek yang aku beli di Popular....masa tu Popular buat sales depan Central Market...dapat la harga diskaun 70%...bermacam-macam resepi kek yang meleleh air liur ada dalam buku tu....tapi sayang aku tak tau mana buku tu pergi daaa.....hilang daaa....ntah saper la yg cilok buku kek aku tu.....hanya sempat try satu resepi jer....ni la dia....

4 biji telur
1 ¼ minyak masak (prefer Mazola oil)
2 cawan tepung superfine
2 cawan gula (selalu buat guna 1 ½ cawan shj)
3 cawan carrot yg telah di parut
1 cawan kacang walnut ( pecah2kan)
1 cawan kismis
2 sudu kecil baking powder
2 sudu kecil esen vanilla
2 sudu kecil bicarbonat
1 sudu besar serbuk kayu manis / pala (lagi suka guna serbuk pala)


250grm cream cheese
Esen vanilla or perahan jus lemon
125 butter
2 cawan gula castor (paling senang ikut manis masing2)

Panaskan oven 180’c. Pukul telur, esen vanilla & minyak hingga kembang. Masukkan tepung, carrot parut, walnut, kismis, serbuk kayu manis/pala, baking powder and bicarbonat. Kacau sebati dan mesra. Bakar dalam masa 45 minit. Selepas kek masak sejukkan.

Pukul creamcheese + butter + esen vanilla or jus lemon hingga fluffy. Kemudian masukkan gula castor. Pukul sampai sebati.

Sarapan sempoi.....Roti Telur Blackpepper...

Pagi ni lepas solat subuh tertido balik..sedar-sedar dah pukul 7.30...my hubby nak kena pegi office pukul 8.00...so dalam waktu emergency ni hanya ini yg terpikir utk sarapan sempoi tp sedap....,.budak-budak kecik pun boleh buat.....hahahaha.....

Roti Telur Blackpeper

3 biji telur
1 sudu blackpeper - ditumbuk
5 keping roti sandwich
sedikit garam....

Pukul telur bersama garam dan blackpepper...celupkan roti....dan goreng dlm non stick pan....

hah...dah siap...tak sampai 10 minit dah boleh makan....kalau suka boleh makan bersama cili sos....;p

Red Velvet Cake......;p

Sepatutnya aku ada lunch appointment dengan Ros di Bangsar Village untuk menikmati Red Velvet cake...as usual...Friday hari bertemu "Hot Mama's" tapi disebabkan tugasan yang begitu sibuk terpaksa ku batalkan niat dihati untuk menjamah red velvet yang Ros kata begitu marvellous...dalam hati terasa kecewa juga kerana tidak dapat menikmati Red Velvet di Bangsar Village tu....tiba2 terus busy cari resepi di internet untuk Red Velvet ni....kebanyakkan resepi semuanya menggunakan cuka dimana ku keberatan sikit untuk menggunakan cuka kerana beberapa orang dalam family ku yg tidak makan cuka..akhirnya ku terjumpa resepi yg ku rasa amat sesuai di salah satu blogger ...

1 ½ cups butter, softened to room tempreture
2 cups sugar or less
3 large eggs
1 ½ cup vanilla yogurt
3 tbs red food coloring
1 ½ tsp vanilla extract
3 ¼ cups flour
3 tbs cocoa powder
2 tsp baking powder
1 ½ tsp baking soda
¾ tsp salt

Perheat oven to 170’celcius

In a large mixing bowl, cream butter and sugar till light and fluffy. Add egg one at time. Combine yogurt, red food coloring and vanilla extract in a small bowl. Sift together, baking powder, cocoa powder, baking soda and salt in another bowl. Alternate adding the yogurt mixture and flour mixture into the large bowl. Pour butter into prepared pans or lined muffin pans. Bake for 30-35 minutes (15 – 20 minutes for cupcakes) or until a toothpick in the centre come out clean. Cool completely.

8oz cream cheese, cold
½ cup butter, softened to room temperature
2 tsp vanilla extract
2 tsp lemon extract (optional)
2-3 cups icing sugar, measure then sift

With the mixer on a low speed, beat the cream and butter till blended. Mix in vanilla and lemon extract. Slowly add the powdered sugar, a cup at a time. Once all the powdered sugar is added, increase to a higher speed to whip up the frosting till light and fluffy

Baru lepas keluar dari oven.....merah ngah.......hehehehe....satu adunan ikut resipi ni boleh dapat hampir 40 biji cupcakes...pastikan masukkan setengah jer adunan dlm cup..kalau tak melimpah ruah  kerana kek ni mmg naik 100% ..


bila dah sejuk sapukan dgn cream cheese...sorry tak pendai nak menghias ni...mmg kena masuk class deco cake  la....kek ni memang sedap...aku rasa aku makan lebih dari 10 biji kot.....oleh kerana aku makan jer dah banyak so ada yang complaint  tak puas makan kek ni so terpaksa la ku buat sekali lagi....tapi differrent version....hah....





ni la hasilnya.....malas nak masukkan dalam cup....sekali bakar...senang cerita..cepat settle....deco mmg hancur......yang ponting sodappppp.......................

Memang Marvellous!!!!!!!!!! :))

Sunday, 29 January 2012

Semangat membangunkan blog tahun 2012

Salam Sejahtera kepada semua pembaca blog sekalian,

Tahun 2012 semangat untuk blogging memancar mancar........semoga ku berdaya mencurah kandungan yang positif ++ ke dalam blog ku 'Roda Berpusing Mencari Nikmat Alam' ....


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...