Baja Royal Organik

Baja Royal Organik

Ruang Iklan

Monday, 31 December 2012

RED WOK RESTORAN...Family Dinner Penutup Tirai 2012..

Kami sekeluarga berkunjung ke Red Wok Restoran, Bangi malam semalam sebagai penutup tirai 2012 untuk menikmati steamboat...nak pergi malam tahun baru tak sanggup weiii......dengan jalan jamnyer....orang ramai sana sini.....lebih kurang 8.45 kami sampai di sini.....fuhhhh......ramainya orang.....nasib baik dah buat reservation awal-awal....kalau tak kena la duduk kat meja paling jauh dari buffet table...
penuh dengan manusia.....
 
Meja No.1...hehehehe....apa taknya...pukul 2 petang dah buat reservation...siap bagi tau nak meja sebelah buffet table....memang dia bagi sebelah buffet table....:))
baca ni dulu....elakkan pembaziran.....
 
segala jenis fishball..crab ball...prawn ball...meat ball...semua laa yang boleh buat ball ada kat sini...
segala jenis cendawan disediakan....
 
keluarga cengkerang pun banyak...lala...kupang...kerang....lelain aku tak kenal tapi ada cengkerang la....kat sebelah ni sebenarnya ada ketam...udang..sotong....ikan...ayam..daging...lamb tapi aku tak boleh nak ambik gambar coz sentiasa penuh jer dengan orang....kang kalau aku menyelit jugak silap-silap kena sound la plak....huhuhuhu.....
 
kat atas tu bahagian sayur-sayuran....pelbagai sawi, bayam..kangkong...selain dari tu Red Wok Restoran juga ada sediakan nasi goreng...pelbagai mee goreng....
cantikkan...
 
 
fruit salad pun ada....kek dan kuih muih pun ada....yang bawah ni spagethi carbonara...memang sedap....
aiskrim pun ada....minuman kordial turut disediakan.....
 
Now sesi memasak plak.....kat sini ada dua pilihan sama ada nak steamboat sahaja atau steamboat dengan grill/fry....kami memilih steamboat & grill....sup nyer plak ada dua jenis jugak sama ada sup biasa atau tomyam....mula-mula kami memilih sup biasa.....kali kedua kami tukar tomyam plak....masuk ketiga sup biasa semula.....
 
surrender......ini jer yang tinggal...masing-masing dah tak boleh masuk lagi dahh....
penuh meja kami dengan pinggan mangkuk dan gelas.....
 
Alhamdullilah....masing-masing enjoy dengan dinner malam ni.....kekenyangan semuanya......puas hati kami suami isteri melihat keluarga enjoy....memang menarik steambot yang ditawarkan di Red Wok ni....especially kalau pergi ramai-ramai memang meriah.....lupa plak nak bagi tau harga....untuk steamboat sahaja RM28 seorang...manakala steamboat dengan grill harganya plak RM32 seorang.....restoran ni buka pukul 12 tengahhari tapi steamboat mula pukul 6 petang hingga 12 malam. ..memang berbaloi dinner kami untuk penutup tirai 2012!! :))


CHEF CILIK DATANG RUMAH.....

Hari ini hari terakhir bagi tahun 2012...cepatnya masa berlalu....ayahku dari kampung datang rumah tadi...as usual kalau datang mesti bawak kelapa...sebab tu kat rumah aku ada mesin parut kelapa...masa kami baru kahwin dulu perkara pertama ayah aku suruh beli mesin parut kelapa so tak payah kami beli kelapa kat luar....orang negeri 9 kan....gulai masak lomak senantiasa....huhuhu....sebab tu bila aku masak gulai lemak or buat kuih guna santan kelapa mesti  orang kata lemaknya or pekatnya santannya....apa taknyer....kelapa FREE....hehehehe...apa-apapun kolestrol kena jaga jugak.....as usual kalau ayah aku datang dia akan singgah kat rumah kakak aku di Lavender Height dulu...and as usual juga anak-anak kakak ku akan mengekori atuknya datang ke rumah...awal pagi lagi aku dah bangun untuk sediakan menu makan tengahhari nanti...
Aku masak gulai lemak Talapia Salai campur rebung...
 
sambal sotong....favourite ayah aku ni sebab tu aku masak kalau dia datang..
 
sup tulang....masih mengelegak lagi aku snap gambar ni....
 
Pavlova....dah jadi dessert wajib plak kalau ada orang datang ke rumah...actually anak buah aku selalu baca blog aku ni...dia asyik sebut pavlova jer...so sambil rebus tulang tu aku buat la pavlova ni....bukan susah pun kan.....si baby dengan banglang makan siap bertambah-tambah...sedap sungguh kata dia orang.....
yang ni plak red velvet...resepi ada kat SINI ....baru masak one layer.....anak buah aku yang paling kecik 2013 ni darjah 5..tapi dari baby lagi sampai la now tetap panggil baby..dah tua nanti pun tetap panggil baby.....red velvet ni special request dari dia la....siap tolong aku buat adunan tadi....
ni yang dah siap...dalamnya ada 2 layer...dah make up dengan cream cheese....tak ada gambar yang dah potong sebab kesemuanya bawak balik ke rumah kakak....deco memang hancur....hantam jer labuuuu.....yang penting sodappppppp.....
 
ada gaya seperti chef tak??? ni la dia chef cilik!!! memang suka sangat dia dengan acara baking-baking ni....lebihan adunan tadi masuk dalam paper cup...style hias cup cake ni aku serahkan kat chef cilik ni.....lebar mulut chef cilik ni kan.....hahahhaha.....
 
serius mendeco nampak........
 
ooopppppps....siap ada assistant lagi........
 
Aku berharap minat dia ni sampai la ke tua esok...bila aku teragak nak makan jer nanti boleh la dia buatkan.....:))


Saturday, 29 December 2012

PUDING KARAMEL LEMON....

Lepas buat pavlova 2 biji aku terpikir-pikir apa nak buat dengan kuning telur yang banyak ni.....takkan nak buangkan....sayang......memang tak sanggup aku nak buang kuning telur ni...dulu lepas buat pavlova aku pernah goreng buat telur dadar....encik suami langsung tak nak makan...pelik katanya bila tengok semua kuning.....hehehehe....busy aku semak resepi...hmmm...tak ada yang sesuai coz semuanya mesti guna dua-dua..putih dan kuning....tiba-tiba terpikir puding karamel.....tapi biasanya puding karamel guna putih telur jugak....kali ini aku gamble jer....

 
Bahan-bahan;
 
8 biji kuning telur
2 biji telur (putih + kuning)
1 1/2 cawan susu segar
1/2 cawan sus pekat
2 sudu esen vanilla
1 biji lemon - parut kulitnya
5 sudu besar gula
1 cawan air
 
antara bahan yang aku gunakan tadi..
 
Cara membuatnya;
Masak gula hingga bertukar warna karamel.Perlahan-lahan masukkan satu cawan air dan kacau hingga semua gula hancur. Hati-hati ketika masukkan air ...salah langkah boleh kena muka....ketepikan dan biarkan sejuk.
 
Panaskan periuk kukus terlebih dahulu.
 
Pukul telur kuning + 2 biji telur rata..tak perlu kembang...just kacau dengan whisk jer...masukkan susu pekat, susu cair, esen vanila dan kulit lemon yang telah diparut.
Masukkan gula karamel yang telah disejukkan tadi dalam loyang.
 
Masukkan adunan dalam loyang yang berisi gula karamel. Kukus lebih kurang 20 minit. Selepas masak keluarkan dari periuk kukus dan sejukkan sebentar. Simpan dalam peti ais.Sedap sangat bila makan ketika sejuk-sejuk.
 
Hmmmm...marbeles bila letak kulit lemon yang diparut....sebelum ni fikir mesti hanyir sebab banyak guna kuning telur tapi ternyata lagi sedap bila adanya rasa lemon dan vanilla....malah tesktur puding lagi cantik berbanding menggunakan banyak putih telur...so lepas ni kalau ada pavlova adalah puding karamel lemon ni.....confirm kuning telur tak membazir dah....:)) 
 
 
 


PAVLOVA LAGI................:))

Baru jer buat pavlova last week....hari ini buat lagi...terus buat 2 biji....hahahaha....dah lama plan nak bagi adik ipar aku....tapi bila tiap kali buat aku dan encik suami yang ngap dulu...tak best plak nak hantar setengah biji kan....memandangkan aku tak kerja hari ini sampai tahun baru aktiviti baking la jadi pilihan...lagipun bahan-bahan semua ada so senanglah aku nak mengerjakannya....resepi dan suhu oven aku adjust sikit dari yang dulu..let see...

Bahan-bahan;
 
4 biji telur gred A
3/4 cawan gula castor
1 sudu kecil esen vanilla
1 sudu kecil cuka masak
1 sudu besar tepung jagung
1 1/2 cawan non dairy whipping cream
Buah-buahan pilihan....
 
Cara membuatnya;
 
Sebelum buat adunan panaskan oven dengan suhu 180'C dulu.
 
 4 biji telur Gred A ...basuh dulu telur ni yer...haram kalau masak telur tak basuh...
Asingkan putih telur dengan kuningnya....make sure dalam putih telur tu tak ada setitikpun telur kuning..ketepikan kuning telur....jangan dibuang plak...boleh digunakan untuk resepi yang lain macam SINI....elakkan pembaziran....
 
Pukul putih telur sehingga berbuih kemudian masukkan gula castor perlahan-lahan. Gunakan kelajuan paling maksimun sehingga adunan bertukar menjadi meringue..
 
ni la dia meringue tu....nak tau jadi ke tak terbalikkan mangkuk ni...kalau adunan tak jatuh confirm jadi la tu...Masukkan esen vanilla dan cuka masak....kaup balikkan dengan spatula jer....kacau satu arah....kemudian baru masukkan tepung jagung...pun sama...kacau satu arah dan kaup balikkan jer...
Alaskan dulang pembakar dengan kertas baking or kertas minyak..kalau tak sure nak bentukkan bulat boleh buat lukisan dibelakang kertas baking....tapi aku tak buat sebab meringue ni senang nak bentuk bulat...eksi la plak....hahahaha...
 
Turunkan suhu oven kepada 150'C. Guna api atas dan bawah. Sebelum ni aku guna 110'C -130'C tapi kulit kat luar tak berapa rangup..walaubagaimanapun bergantung kepada oven yang digunakan yer....kang korang ikut aku 150'C tapi hangus plak pavlova korang....hahahhaha.....macam oven aku memang sesuai 150'C untuk dapatkan pavlova yang rangup diluarnya...Bakar lebih kurang 1 jam 20 minit atau kulit dah bertukar golden brown sikit. Semasa pavlova dalam oven jangan sesekali bukak oven tu yer....mendap nanti....bila dah masak jangan keluarkan terus....just regangkan sikit pintu oven tu dan biarkan pavlova sejuk sendiri kat dalam oven...tak lama pun....dalam 20 minit dah sejuk...tanggalkan paper baking tadi perlahan-lahan...ini la rupa pavlova tanpa make up....tak selera tengokkan.....heheheheh....
 
Sementara tunggu pavlova sejuk, pukul whipping cream dengan kelajuan maksimun.Pukul sampai whipping cream, jadi kental dan ringan. Aku suka masukkan whipping cream dalam piping bag..senang nak sapu atas pavlova nanti. Lepas masukkan dalam piping bag aku simpan dalam peti ais sekejap......kalau tak ada piping bag guna spatula pun boleh....
 
Pastikan pavlova betul-betul sejuk baru letak whipping cream di atasnya...hiaskan dengan buah-buahan yang telah dipotong....kat rumah aku hanya ada stroberi dengan kiwi jer....
 
Pavlova dah make over....baru ada selera nak makan kan.....
yang ni aku bagi kat jiran aku....
 
ni plak untuk keluarga mertuaku....sarat dengan buah sebabnya yang ini masak kemudian...buah-buahan plak berlebih...pada membazir aku tabur jer la.....
 
Resepi kat atas ni untuk satu biji pavlova sajer....aku buat 2 kali bancuhan untuk 2 biji....nak buat adunannya tak sampai 15 minit tapi nak bakar jer kena ambik masa yang lama...kadang-kadang aku tak faham kenapa pavlova ni dijual mahal sangat kat luar sedangkan nak buat dan bahan yang digunakan tak lah susah mana...ishhhh....tak nak bebel bebanyak...kang ada plak yang marah sebab kata pavlova jual mahal....hahahahaha......byeeeeeeeeeeee.......
 
 
 


Tuesday, 25 December 2012

TETAMU DARI KUANTAN DATANG DINNER KAT RUMAH....

Hari ini aku off kerja sempena cuti krismas esok....memang plan hari ni nak membaking...tapi kepala sakit la plak...2 biji panadol jadi mangsa aku...projek baking tergendala....nak masak lunch pun malas....duduk rumah kat Seremban ni sorang-sorang coz encik hubby kerja....tup-tup  pukul 3 encik hubby call kata kawannya dari Kuantan nak datang rumah malam ni...suruh aku masak...terkejut aku.....nak masak apa yer?? disebabkan terkejut terus hilang sakit kepala...semalam kami pergi hypermarket sampai 2 tempat..mula2 ke Carefour Wangsa Maju...nak beli groceries..tapi orang sikit la punya ramai...nak pilih barang pun susah....tak dapat nak beli semua...sampai Seremban lepas Maghrib pergi plak ke Tesco...nak sambung cari groceries...sama jugak....ada bakul yg dah tutup plastik...dah habis....hmmm...betul-betul blur aku nak masak apa....cek dalam peti ais daging kambing ada lagi...peha ayam pun ada sikit....beras bashmati pun ada....hmmmm..paling senang..nasi arab dgn kari kambing jer la...sebab kelam kabut macam-macam benda plak yang jadi....
 
Pertama sekali aku sediakan rempah untuk nasi arab sini...lepas goreng semua rempah ingat nak mesin halus....tapi tengok la ni..
Food processor ni aku baru beli....aku punya blender yang kering dah rosak...sebab tu aku beli ni...bila nak guna tengok plugnyer tak pasang lagi....adus....terpaksa aku menumbuk guna lesung batu..:((
 
pastu nak masak kari kambing plak.....sediakan semua bahan-bahan....kena guna daun kari...lama gak aku tak ambik daun kari kat belakang rumah ni...
Tak tau la naper daun kari aku semuanya dah kena makan kat ulat...pelik betul.....terpaksa aku pilih-pilih mana daun yang elok.....:((
 
Awal-awal aku dah rendam beras 1 kilo...sambil masak kari kambing sini..
 
 
aku sediakan bahan-bahan nasi arab dulu..pukul 6 lebih kang baru masak nasi ni...pastu aku buat pavlova as pencuci mulut...simpan dalam peti ais dulu...sejuk2 makan baru sedap...aku memang suka potong buah besar2...baru rasa real buah tu...
 
Aku goreng sayur campur...
menu last sekali..aku goreng peria rangup...
 
Akhir sekali...nasi arab...aku masukkan peha ayam semuanya...
 Kerja-kerja menyusun meja ni memang selalu encik hubby yang buat....tengok la ni...
Pinggan, gelas dan air basuh tangan jer kat ats meja ni...lauk pauk dan lelain letak kat meja buffet....tak la sempit sangatkan...
 
Lebih kurang pukul 9 malam tetamu yang ditunggu pun datang.....terus kami jemput untuk menikmati juadah yang aku masak...dah memang time makan malam pun kan....
Hubby aku jaga anak kawan yang kecil....yang baju belang ni kawan encik hubby...bertahun tak jumpa....dah jadi pakar motivasi plak now....yang baju oren suami kawan encik hubby yg duduk kat hujung tu....tinggal kat area Seremban ni jer...tapi amat jarang skali kami jumpa...huhuhu....
kawasan anak-anak....semua perempuan...hehehehe....
 
 
Sambil dia orang makan aku buat kek coklat 5 minit ni...sekejap jer dah masakkan...5  minit jer....aku hiaskan dengan lebihan whipping cream dan buah pavlova tadi...terus hidangkan....
kemudian aku keluarkan pavlova plak.....suka anak kawan encik.hubby ni tengok pavlova....ambik gambar lagi...,hehehhehe...
 
 
lepas kekenyangan lepak kat luar..ambik angin...aku hidangkan nescaffe panas selepas tu..lupa nak ambik gambar.....borak sakan....almaklum la...lama tak jumpa....
 
lebih kurang pukul 11malam tetamu pulang...mereka menginap di Hotel Senaawang...esok dah nak balik Kuantan....In Syaa Allah...kami akan berkunjung ke Kuantan plak lepas ni....:))
 
 
 
 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...