Baja Royal Organik

Baja Royal Organik

Ruang Iklan

Saturday, 14 March 2015

BAYVIEW BEACH RESORT & SPA, PENANG.....jalan-jalan melepaskan rindu pada makanan...

Penang lagi???? Yesssss.....Penang memang tidak pernah membosankan.....walaupun ntah beberapa kali ke sana tetap seronok.....ini cerita pada bulan Januari baru niiii.....belum cukup basi lagi la yer....baru boleh nak hapdet.....hihihi....tak lama pun...3 hari 2 malam jer...asalnya kami nak ke Pantai Timur...tapi disebabkan banjir yang teruk kami pergi ke Penang sahaja...

 Alhamdulillah...sepanjang perjalanan cuaca amat baik sekali.....

 Sebelum masuk pulau, wajib singgah di sini dulu...
 pekena Mee Udang dulu ...perghhhh
 
 Masa pergi kami masih ikut jembatan yang lama....Alhamdulillah....tak sesak pun
 Akhirnya sampai tempat yang dituju...Bayview Beach Resort, Batu Feringhi.
 Sampai kena check in la...as usual en.hb punya tugas....
 pandangan dari atas....lobby yang luas....
 Bilik seaview.....mendamaikan....


 Suka sangat kalau dapat shower room berasingan



 Lepas rehat sekejap perut mintak di isi...kami ke pantai feringhi...
 Sebab nak makan rojak buah
 dan asam laksa
 Kalau tengok pada laksa ni cair jer kan....tapi sedappppp...
 Selesai makan laksa kami menuju ke Persiaran Gurney cari pasembor...
 Mamak ni potong rojak sambil nyanyi...hihihihi
 wallaaaaaaa.....syiokkkk betul tau.....
 
Sebelah malam kami dinner lambat sikit.....apa taknya dah masuk macam-macam dalam perutkan....
 Tempat paling sesuai nasi kandar beratur pukul 10 malam....memang kedai ni buka pukul 10malam yer....
 kena sabar beratur.....nasib baik masa sampai ni belum ramai lagi....
 tu dia.....kami suami isteri belasah kambing jer laaa.....mbekkkkkkkk dalam perut...hihihi
 
Keesokkan paginya kami sarapan di Transfer Road plak....adalah menjadi satu kerugian jika bercuti di Penang ambil breakfast di hotel...sebab kat luar lagi syiok
 paling pemes kat sini....roti canai dengan ayam merah..nak kata kari macam bukan...memang syiokkkk abisss....
 tengahari kami ke sini plak.....Taman Kota Lama
 Cari coconut shake....hmmmm....memang sedapppp....dah minum yang kat klebang Melaka, pada aku sini punya lagi syiokkk....anyway selera masing-masingkan....
 dan sudah tentu kena layan mee sotong.....yummyyyyy
 lepas kena mee sotong kami berehat di hotel....belah petang pergi berendam sekejap.... 
 Masuk pantai dulu.....

sambung ke swimming pool plak.....hihihhihi
 

Lepas isyak kami menuju ke Gelugor....ada urusan kerja sikit.....sambil menyelam minum air kan.....
ke sini kami.....Oriental Damascus Café...

 Ini owner café  belanja kami makan malam ni....syrian rice with kebab....owner dari Syria...not bad...orang dah bagi makan free..belasah jer la kann....

 Minumannya plak banana milk shake.....owner ni kata minuman paling bagus....yer la memang bagus...dan sedapppp
 
 
Sarapan esok paginyer sekali lagi kami ke Transfer Road....hihihihi
 kali ini kami pekena roti bakat dengan telur setengah masak.....syiokkkkk weiiii....

 On the way balik hotel kami singgah di sini....Lat Café.....ada terbaca blog pasal roti canai di sini sedap.....nak tau kat mana sila google yer...tapi tak jauh dari Feringhi..
 huhhhh....ternyata memang sedap sangat.......rotinya lembut dan garing....kuahpun sedap.....memang kena kunjungi lagi......
 Pukul 10.30 kami dah check out....malas nak check out lambat....nanti leceh nak pusing-pusing balik....
 
Tempat wajib pergi sebelum balik mesti ke Jalan Chowrasta.....
Cari apa lagi kan...jeruk pak ali ler...hihihi

 Sebelum keluar dari pulau kami pekena nasi kandar semula...kali ni nasi kandar ketapang......boleh tahan....bila belek-belek gambar rupanya aku tak ambik gambar restoran ni...kalau nak tau kat mana you all google jer la nasi kandar ketapang yer.....
 

 Balik kami ikut jambatan Penang yang baru tu......agak suspen jugak aku....sebab sunyi.....tak banyak kenderaan ikut sini.....
tengok la kat gps tu.....suspen gak kan...hihihihi
 
Itu jer coretan cerita yang dah basi dari aku.....ini yang mana aku ingat jer.....kalau aku ingat semua lagi panjang ceritanya plakkan.....hahahahaha.....

AGAR-AGAR PANDAN....simple but so nice.....

Assalamualaikum....lama jugak tak update resepi ni....hihihi..baru ada ruang sikit untuk beronline...agar-agar pandan ni dah lama jugak aku buat buat...cuma tak berhapdet........aku sediakan kerana ada tetamu dari Melaka yang datang singgah minum petang di rumah...tak tau juadah apa nak sediakan....so buat yang mudah-mudah jer ...
 
 

Bahan-bahan

1 kotak serbuk agar-agar nona - pilih yang tak ada warna
1 cawan gula
2 cawan santan pekat
1 biji telur
6 helai daun pandan
2 cawan air
sedikit pewarna hijau untuk serlahkan lagi warnanya

Cara membuatnya;

Kisar daun pandan bersama dengan 2 cawan air, tapis. Masak bersama dengan gula. Bila air dah mendidih masukkan serbuk agar-agar tadi. Kecilkan api, masukkan santan pekat dan telur yang telah dipukul. Kacau perlahan-lahan, biar mendidih sekejap, kemudian tutup api. Masukkan adunan dalam mangkuk acuan. Sejukkan. Sedap makan ketika sejuk-sejuk.

Selain agar-agar, aku sediakan lempeng kelapa untuk tetamu.
 Paling mudah dan paling syok makan cicah dgn kuah kari...
 laju jer tetamu ku makan lempen kelapa.....hihihih
 Mak bapak sibuk borak sambil makan , anak-anak dok nonton tv....tak kan nak menyampuk orang tua borakkan.....

KUIH NONA MANIS......sesuai untuk minum petang

Assalamualaikum semua.....terjumpa resepi ini di blog Masam Manis yang semua masakan di sana memang buat kita meleleh....tak larat nak ikut semua yang Puan Azlita masak tu....memang dapat menjamu mata jer laaa....mana yang boleh kita cuba kita buatlah kan....salah satunya kuih Nona Manis...memang sedap bangat.....lepas makan satu kena ambik satu lagi....tak cukup satu lagi...tangan secara tiba-tiba ambik lagi satu....hihihihi...memang sedapp weiiii....cuma bila bab santan tu aku memang guna santan original sebabnya kat rumah memang sentiasa ada kelapa yer....ok.....mari tengok resepi...



Bahan A

1 cawan tepung gandum
1 cawan santan kelapa
1/2 cawan gula halus
1bij telur - dipukul tak perlu kembang


Satukan kesemua bahan, kecuali telur. Kacau hingga rata dan tidak berketul kemudian masukkan telur yang telah dpukul tadi. Kacau rata dan ketepikan.


Bahan B

1/2 cawan santan
5 helai daun pandan dikisar bersama dengan 1/2 cawan air - ditapis
1/4 cawan gula
1/4 cawan tepung jagung
secubit garam
sedikit emulco pandan
sedikit pewarna hijau epal

Satukan kesemua bahan. Masak di atas api yg perlahan, kacau tanpa henti hingga adunan jadi berkilat.


 
 Apabila adunan dah pekat dan berkilat tutup api. Campurkan Bahan A ke dalam Bahan B. Kacau sebati hingga adunan jadi pekat dan  likat.

Bahan C

1 cawan santan pekat
1 sudu besar tepung gandum
1/2 sudu teh garam

Satukan kesemua bahan, masak di atas api perlahan sampai pekat dan likat. Angkat dan sejukkan.


Masukkan adunan Bahan C yang telah sejuk ke dalam piping bag. Untuk kerja lagi mudah adunan bewarna hijau tu pun aku masukkan dalam piping bag , lagi mudah. Panaskan periuk kukus yer.

 
Sapukan sedikit minyak jagung dalam acuan kuih lompang. Picitkan adunan hijau 3/4 dari saiz mangkok, kemudian picitkan adunan putih di tengah-tengah mangkok  hingga penuh. Kukus ebih kurang 7-8 minit,angkat dan sejukkan.
 

 Satu adunan ini boleh dapat lebih kurang 25 mangkuk acuan lompang . Bergantung pada saiz acuan  lompang anda.
 
 .
Nampak terliur tak???
 
Memang sedap sangat.....lebih kurang tepung pelita tapi hijau nyer tak selembut itu....nak kata macam kuih talam pun ada juga tapi santannya tak selemak nona manis ni....memang patut kena cuba....nak kata manis sangatpun tidak....hmmmm susah nak cakap laa...kena buat sendiri baru tau...yang pasti tidak akan mengecewakan.......!!!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...