Tiba-tiba aku rasa begitu bersemangat nak buat Chicken Cordon Bleu gara-gara terpengaruh
tengok Cik Ta dan Celina dalam Masterchef Celebrity baru-baru ni. Nampak macam
mudah jer…..terus cari resepi di
internet….sebab banyak sangat resepi aku pun tak ingat yang mana satu aku ikut….terus
save dalam kepala dan seperti biasa ada yang aku ubah ikut selera aku….masa aku
buat main agak-agak jer sukatan bahannya….aku pun tak ambik
gambar step by step masa nak buat tadi sebab 1st timekannn....ingatkan tak jadi tapi tak sangka plak encik hubby kata lagi sedap dari Secret
Receipe….kurang la 2 orang customer Secret Receipe lepas ni...hahahaha…..memang kembang kuncup aku dibuatnyer....
Bahan-bahan; (Untuk 2 orang makan)
Bahan A
2 keping daging ayam tanpa tulang (lagi baik bahagian
dada)
1 sudu teh lada
hitam tumbuk kasar
1 sudu makan minyak zaiton ( kalau tak da boleh guna
mentega cair)
Garam secukup rasa
2 keping chicken ham
4 keping cheese
Bahan B
½ cawan tepung )
1 sudu teh Italian herbs )gaul mesra kesemuanya
1 sudu teh oregano flake )
½ sudu teh lada sulah
)
Bahan C
1 biji telur
Serbuk Roti (Breadcum) secukupnya
Cara menyediakannya;
Cuci bersih ayam dan toskan. Alas cling plastic atas papan memotong or apa
sajer terpulang nak letak mana ayam tu asalkan beralas, ratakan kemudian tutup
lagi dengan cling plastic. Gunakan pengetuk untuk penyetkan ayam. So isi ayam
tadi akan menjadi lebar dan nipis. Masa ni hati-hati yer takut kalau terlebih
smash isi ayam tu bocor sana sini plak. Gaulkan dengan sedikit garam dan serbuk
lada hitam. Ratakan semula isi ayam. Letak di atasnya chicken ham kemudian
susun cheese atas chicken ham plak.
Gulung ketat ayam dan pastikan chicken ham dan cheese tak terkeluar.
Untuk lagi mudah gunakan “tooth pick”
supaya gulungan ayam tadi tak terbuka.
Golekkan gulungan ayam tadi di atas Bahan B. Pastikan
kesemua bahagian disaluti Bahan B.
Pecahkan telur dalam mangkuk berasingan. Kacau macam nak
buat telur dadar. Celup gulungan ayam yang telah disalut tepung dalam telur.
Akhir sekali golekkan di atas serbuk roti. Bakar lebih kurang 40 minit dengan
suhu 200’c dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu.
Kalau
baca step nak buatnya nampak macam susah tapi sebenarnya tak la sesusah mana. Masa
penyediaan pun tak sampai 15 minit. Mudah sebenarnya. Sambil di bakar dalam
oven boleh la sediakan salad or goreng kentang. Mudah, cepat dan yang penting sedap!! Boleh dimakan bersama cili sos ker...cheese sos ker...mayonis ker......ikut suka.....:)
Selamat Mencuba!!
No comments:
Post a Comment