Dinner malam ini masak agak ganas sikit....harimau dari Sandakan..hehehe....udang dari laut dalam walaupun dah disimpan dalam peti ais beberapa hari rasa manisnya tetap ada...itu la yang istimewanya udang di sana...lagi situ udang harimau memang berbeza dengan udang galah....udang galah kepalanya besar, badan kecik tapi udang harimau besar kepalanya besar juga la badannya....memang puas makan isinya....perbezaan paling ketara udang laut dalam ini bila dibelah belakang badan untuk buang urat sisa kumbahannya tak sebanyak seperti udang galah...tak tau plak aku kalau masa nelayan tangkap ni semua dah membuang....hahahhaha...belimbing ni memag permintaan khas dari en.hubby...bila aku sebut jer nak masak udang terus suruh campur dengan belimbing....layannnnnn...........:))
Bahan-bahan (untuk 2 orang makan)
6 ekor udang harimau (terlebihpun untuk 2 orang makan- size giant)
20 biji ciliapi or ikut tahap kepedasan masing-masing la yer
1/2 inci kunyit hidup
3 ulas bawang merah - hiris
2 batang serai - dititik
1 helai daun kunyit - disiat (tak letak tadi sbb tak ada)
15 biji belimbing buluh - belah 2
keping asam gelugor
1 biji kelapa - ambik santannya (asingkan satu cawan untuk pati santan)
garam secukup rasa
Cara memasaknya.
Bersihkan udang, belah bahagian belakang udang utk buang urat hitam, cuci dan toskan. Kisar ciliapi dgn kunyit hidup hingga halus. Masukkan udang, bahan kisar, serai, bawang merah dan asam gelugor dalam kuali. Kecutkan sekejap. Masukkan santan cair. Apabila mendidih masukkan belimbing. Kacau supaya tidak pecah minyak. Kalau ada daun kunyit, siat-siatkan jer dan terus masuk dalam gulai. Akhir sekali masukkan pati santan. Kacau selalu, rasa garam secukupnya dan boleh la dihidangkan.
No comments:
Post a Comment