Baja Royal Organik

Baja Royal Organik

Ruang Iklan

Sunday, 14 April 2013

BUTTER CAKE

Tepat 2 minggu tak update blog kerana kesihatan kurang mengizinkan....mula-mula sakit mata....pastu kena demam selsema plak...now cuaca tak menentu....belah pagi hingga ke tengahhari panas terik....petang pulak hujan selebat-lebatnya..hmmmm.....hari ni encik hubby request nak makan butter cake....selalu aku buat butter cake yang segera jer keluaran NONA...senang sangat....sebab  terlebih rajin sikit aku buat adunan sendiri....hmmmm...lagi sedap dari NONA tu tau....hahahaha.....puji diri sendiri....tapi memang betulpun sedap....lagi lembut.....ala-ala kek sponge plak.....tak cayer tengok resepi ni dan buat sendiri yer....:))

Bahan-bahan;

250grm salted butter suhu bilik (aku guna brand SCS)
220 gram tepung naik sendiri - diayak
200 gram gula castor
4 biji telur gred A
75ml susu cair/segar
1 sudu kecil esen vanilla

Cara membuatnya;

Asingkan putih telur dengan kuningnya.
Pukul putih telur hingga jadi meringue or kalau terbalik mangkok tu adunan tak jatuh dah kira ok la tu. Ketepikan.

Pukul butter dengan gula hingga gebu. Masukkan esen vanilla.

 Masukkan kuning telur sebiji sebiji. Pukul lagi.

 Sambil putar perlahan masukkan sedikit-sedikit  tepung selang seli dengan susu segar hingga habis.

 Masukkan separuh putih telur or meringue dalam adunan dan pukul perlahan.


Akhir sekali masukkan baki meringue tadi. Kacau kaup balik dengan spatula jer. Masukkan dalam loyang kek yang telah disapu sedikit butter. Aku hanya letak baking paper jer. Bakar dengan suhu 175'C selama 45minit. Lagi 20 minit kek nak masak turunkan suhu pada 150'C.

 Dah siap........sejukkan dulu sebelum potong...memang sedapppppppppp....:))

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...